Apoi au apărut cercul cromatic și schemele de culori și, astfel, am învățat că, dacă amestecăm roșu și galben obținem portocaliu sau dacă vom combina albastru și galben vom obține verde. Și am mai învățat ceva, și anume că albul și negrul nu sunt considerate culori. De ce? Vei afla citind acest articol.

Ce este o culoare

Când vine vorba de design grafic este important să înțelegem culoarea și modul în care aceasta funcționează în tandem cu nuanța. Din punct de vedere științific, culoarea este o expresie a luminii pe care o vedem noi, oamenii. Anumite materiale absorb și reflectă anumite lungimi de undă specifice luminii vizibile, ceea ce face ca obiectele să capete o anumită culoare pentru ochiul uman.

Spre exemplu, o floare albastră reflectă și dispersează lumina albastră spre noi, absorbind în același timp toate celelalte lungimi de undă ale luminii, astfel încât ceea ce vedem este culoarea albastră. Când aproape toată lumina este reflectată vom vedea alb. Atunci când nu este reflectată nici o lumină vom vedem negru.

Ce este cercul cromatic

Termenul de cerc cromatic se referă la reprezentarea circulară a spectrului de culori care sunt vizibile pentru oameni și a fost creat la sfârșitul secolului al XVII-lea de fizicianul britanic Isaac Newton. Cercul de culori este o convenție folosită de artiștii și designerii care lucrează cu culorile pentru a identifica cele mai bune și mai potrivite combinații cromatice.

Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD
Recomandări
Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD
De ce alb şi negru nu sunt considerate culori - Imagine cu cercul cromatiic.
Cercul cromatic

În cadrul cercului cromatic culorile sunt dispuse la 120 de grade una față de cealaltă.  Cercul este realizat din culori primare și secundare. Pe cercul culorilor există trei culori principale, care se numesc culori primare deoarece nu se obțin prin amestecarea altor culori. Aceste culori sunt roșu, galben și albastru.

Din amestecul culorilor primare rezultă un al doilea set de culori, cunoscute drept culori secundare, iar acestea sunt portocaliu, verde și violet.

În sfârșit, există și o a treia categorie de culori, denumită culori terțiare, care apare prin combinarea culorilor primare și secundare. Pe roata de culori există o culoare terțiara între fiecare culoare primară și secundară. Prin adăugarea de alb, negru sau gri se pot genera și alte variații cromatice, potrivit PictorShop.ro.

Spectrul de culori: culori și lungimi de undă specifice

Spectrul de culori este ansamblul de culori vizibile ochiului uman, generate de descompunerea luminii albe în componentele sale printr-un fenomen precum reflexie. Lumina albă, atunci când trece printr-o prismă, se descompune într-un șir de șapte culori principale, care sunt cunoscute încă din Antichitate: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Ce știm despre posibila tentativă de asasinare a lui Trump: „Un al doilea incident grav care implică o armă. Este alarmant și îngrozitor”
Recomandări
Ce știm despre posibila tentativă de asasinare a lui Trump: „Un al doilea incident grav care implică o armă. Este alarmant și îngrozitor”

Aceste culori se observă și în natură, sub formă de curcubeu, atunci când picăturile de apă reflectă lumina solară. Aceste culori formează o tranziție continuă și sunt reprezentative pentru lumina vizibilă de către ochiul uman. Fiecare culoare din spectrul cromatic are o lungime de undă specifică, care variază de la aproximativ 400 nanometri (violet) la 700 nanometri (roșu).

Diferite culori, cum ar fi roșu și portocaliu, și alte spectre invizibile, cum ar fi lumina infraroșie, se deplasează în unde de energie electromagnetică. Ochiul uman este capabil să vadă doar lumina cu lungimi de undă cuprinse între 380 și 750 nanometri (nm).

Spectrul vizibil începe cu lungimile de undă pe care le numim violet, între 380 și 450 nm, apoi trece la albastru, verde, galben și portocaliu și se termină cu ceea ce numim roșu, între 590 și 750 nm. De exemplu, când te uiți la o bluză roșie pe care o poartă o persoană de lângă tine, acea bluză va absorbi sau va împrăștia lungimi de undă de lumină mai mici de 590 nm, astfel încât undele nu vor ajunge la ochii tăi. Însă, bluza roșie va reflecta o anumită lungime de undă între 590 și 750 nm pe care ochii tăi o procesează ca fiind roșie, aflăm de pe enciclopedia online Britannica.

Cutremur azi, 16 septembrie, în zona Vrancea – 5,2 pe Richter, resimțit și la București
Recomandări
Cutremur azi, 16 septembrie, în zona Vrancea – 5,2 pe Richter, resimțit și la București

Sunt alb și negru culori?

Uneori se spune că albul nu este o culoare, ci „suma tuturor culorilor”, iar pe de altă parte apare atunci când toate lungimile de undă sunt reflectate și combinate pentru a forma lumină albă. Cu siguranță, această confuzie provine din faptul că se consideră culori doar cele care apar în spectrul cromatic.

Spre exemplu, atunci când pigmenții albi sunt utilizați pe pânză sau pe hârtie, albul este suprafața care rămâne nepigmentată, nepictată sau „necolorată”. Aceeași confuzie apare adesea și în ceea ce privește negrul, care este perceput atunci când nu există lumină, iar obiectul absoarbe toate lungimile de undă.

Se spune că și negrul este „suma tuturor culorilor” atunci când se obține o pată negricioasă din amestecul mai multor pigmenți. De asemenea, negrul este „absența tuturor culorilor” atunci când toate radiațiile luminoase sunt eliminate. Este demn de remarcat faptul că albul și negrul pot fi utilizate pentru a crea diferite nuanțe și tonuri de alte culori, ceea ce le face instrumente importante pentru artiști și designeri, relatează Tourboxtech.com.

De ce alb și negru nu sunt considerate culori

Nonculorile sunt tonuri care nu fac parte din spectrul cromatic, cele mai cunoscute dintre acestea fiind albul, negrul și griul. Acestea nu sunt considerate „culori” în sensul strict deoarece nu corespund unei anumite lungimi de undă distincte de lumină.

Albul și negrul sunt adesea văzute ca opuse, dar de fapt joacă un rol important în spectrul de culori. Dacă acestea ar fi singurele culori, atunci magenta nu ar fi nici ea o culoare, la fel și maro și alte nuanțe care nu au o lungime de undă specifică, ci sunt rezultatul unui amestec de lungimi de undă diferite.

Deoarece albul, negrul, dar și griul nu sunt asociate cu lungimi de undă distincte, ci mai degrabă cu interacțiunea dintre toate sau nicio lungime de undă (alb fiind o combinație a tuturor, iar negru absența totală a luminii), ele nu apar în spectrul curcubeului.

Cum se pot obține albul și negrul

Amestecarea aditivă a diferitelor culori, o procedură care este utilizată în afișajele digitale și în iluminare, implică mixarea diferitelor lumini colorate pentru a obține alb. De partea cealaltă, negrul poate fi obținut prin amestecul unor culori, ceea ce poate fi contrar așteptărilor. Când toate culorile sunt amestecate împreună în cantități egale, ele creează negru. Acest procedeu este cunoscut sub denumirea de amestecare subtractivă a culorilor și este utilizată în tipărire și în pictură. În ambele cazuri, negrul joacă un rol important în spectrul de culori și poate fi creat și utilizat în multe moduri.

Undele de lumină care alcătuiesc un curcubeu

Mulți dintre noi am văzut curcubeie pe cer atunci când soarele iese din nori după ploaie și începe să strălucească din nou. Pentru a putea vedea un curcubeu, condițiile meteorologice trebuie să fie perfecte. James Rawlings, conferențiar universitar de fizică la Universitatea Nottingham Trent din Anglia, explică faptul că noi, oamenii, avem nevoie de câteva picături de apă în aer, cum ar fi ploaia sau chiar ceața, și trebuie ca Soarele să se afle în spatele nostru și destul de jos față de sol. Acest lucru se datorează faptului că un curcubeu este creat de lumina care trece prin picăturile de apă.

De ce alb şi negru nu sunt considerate culori - Imagine cu un curcubeu format desupra unui câmp cultivat cu porumb.
Alb şi negru nu apar în spectrul curcubeului

Lumina care provine de la soare ni se pare albă, însă lumina albă pe care o vedem în viața de zi cu zi este de fapt compusă dintr-un amestec de diferite culori. Atunci când lumina trece prin picăturile de ploaie, aceste culori se pot separa, potrivit Science Alert. Trebuie să știi că lumina se deplasează în valuri, precum valurile unui ocean.

Fiecare dintre culorile curcubeului are ceea ce noi numim o „lungime de undă” diferită, iar asta înseamnă că distanța dintre vârfurile undelor are o lungime diferită pentru fiecare culoare în parte. Picăturile de ploaie arată mai degrabă cu niște mici bile decât cu formele de lacrimă pe care noi le desenăm adesea.

Atunci când lovește una dintre aceste mici picături de apă, lumina își poate schimba direcția, fenomen care se numește „refracție”. Fiecare lungime de undă diferită este refractată cu o valoare ușor diferită. În cazul în care lumina atinge picătura de ploaie în unghiul potrivit, refracția va separa lungimile de undă în diferite culori.

De ce nu există alb și negru în curcubeu

Deoarece o cantitate mare de lumină este refractată prin mai multe picături de ploaie, noi putem vedea aceste culori sub forma curcubeului pe care îl știm cu toții. Ordinea în care apar culorile este stabilită în funcție de lungimea lor de undă. Dar, există două culori pe care nu le vom vedea niciodată într-un curcubeu, și anume alb și negru.

Așa cum spuneam, albul este suma tuturor culorilor, iar atunci când lumina este refractată de picăturile de apă, aceasta separă lumina albă în spectrul vizibil, ceea ce înseamnă că nu mai este albă.

De partea cealaltă, negrul reprezintă absența culorii, fiind ceea ce vedem atunci când într-un loc nu există deloc lumină. În același timp, gri e obține prin amestecarea albului și a negrului, însă, deoarece nu putem vedea alb și negru într-un curcubeu, este logic că nu vom putea vedeam nici culori obținute din amestecul lor, mai precizează Science Alert.

Vezi şi reguli de asortare a culorilor în vestimentaţie!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
FANATIK.RO
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
FANATIK.RO
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,2 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București
Observatornews.ro
Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,2 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI