Ce este o aluniță cutanată? Cum arată una?

Pielea este cel mai mare organ din corpul tău. Alunițele cutanate (un „nevus” sau „nevi” sunt termenii medicali) sunt excrescențe pe piele care variază în culoare de la tonul natural al pielii tale până la maro sau negru. Alunițele pot apărea oriunde pe piele sau pe membranele mucoase, singure sau în grupuri.

Cele mai multe alunițe ale pielii apar în copilăria timpurie și în primii 20 de ani de viață. Este normal ca o persoană să aibă între 10 și 40 de alunițe până la vârsta adultă.

Ciclul de viață al unei alunițe medii este de aproximativ 50 de ani. Pe măsură ce trec anii, alunițele se schimbă de obicei încet, devenind mai ridicate și mai deschise la culoare. Adesea, pe aluniță apar fire de păr. Unele alunițe nu se vor schimba deloc, iar altele vor dispărea încet în timp.

Care sunt tipurile de alunițe

Nevi obișnuiți: Aceasta este o aluniță normală, o excrescență mică pe piele care este roz sau maro și are o margine distinctă.

Nevii congenitale: Acestea sunt alunițe descoperite pe piele atunci când te-ai născut. Nevii congenitali apar la aproximativ una din 100 de persoane. 

Aceste alunițe pot fi mai susceptibile de a se transforma în melanom decât alunițele care apar după naștere. Dacă alunița de pe piele are un diametru mai mare de opt milimetri, aceasta are un risc mai mare de a deveni canceroasă.

Nevii displazici: Aceste alunițe sunt mai mari decât o gumă de șters de creion și au o formă neregulată. Nevii displastici tind să aibă o culoare neuniformă, cu centre maro închis și margini mai deschise și neuniforme. 

Aceste alunițe tind să fie ereditare (moștenite), iar persoanele care le au pot avea mai mult de 100 de alunițe. Dacă ai nevi displastici, atunci ai o șansă mai mare de a dezvolta melanom malign (canceros). 

Orice modificare a unei alunițe trebuie să fie verificată de un dermatolog pentru cancer de piele.

Ce trebuie să știi despre ele

Cât de frecvente sunt

Alunițele sunt foarte frecvente. Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe.

Unde apar cel mai frecvent

Cele mai multe alunițe cresc pe părțile corpului tău care sunt expuse la lumina soarelui (radiații ultraviolete). S-ar putea să observi că îți apar mai multe alunițe cu cât stai mai mult timp la soare.

Este normal ca alunițele să sângereze?

Trebuie să consulți un dermatolog dacă alunițele tale sângerează.

Leziunile pigmentate sunt la fel ca alunițele?

O „leziune pigmentată” este un termen general care include alunițele normale, pistruii de la soare sau petele de vârstă (lentiginea). 

Deși majoritatea leziunilor pigmentate nu vor deveni canceroase, dacă ai multe leziuni sau leziuni neobișnuite, ar trebui să consulti un dermatolog în mod regulat pentru o examinare completă a pielii. 

Monitorizarea regulată îi permite dermatologului să identifice modificările leziunilor care par „suspecte”. O schimbare poate determina efectuarea unei biopsii cutanate (îndepărtarea unei mostre din aluniță pentru o examinare detaliată la microscop), care poate ajuta la determinarea dacă o leziune este necanceroasă (benignă), melanom sau un alt tip de cancer de piele.

Ce înseamnă dacă apare o aluniță nouă după vârsta de 30 de ani?

Fii întotdeauna precaut dacă ai peste 30 de ani și găsești o aluniță nouă. Este probabil inofensivă, dar ar trebui totuși să consulți medicul.

De ce apar alunițele?

Alunițele apar atunci când celulele din piele cresc în grupuri în loc să fie răspândite în toată pielea. Cele mai multe alunițe sunt formate din celule numite melanocite, care produc pigmentul care dă culoarea naturală a pielii tale.

Ce face ca alunițele să fie mai închise la culoare?

Alunițele pot deveni mai întunecate după expunerea la soare, în timpul sarcinii și în timpul pubertății. În timpul sarcinii, alunițele se schimbă adesea în mod uniform din cauza efectelor hormonale. De exemplu, acestea se pot întuneca sau pot deveni mai mari. Cu toate acestea, dacă o aluniță se schimbă într-un mod neregulat sau neuniform, solicită evaluarea ei de către un dermatolog.

De ce ar trebui să-mi verific pielea pentru alunițe?

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman și unul dintre puținele organe pe care le poți vedea. A fi proactiv în ceea ce privește prevenirea cancerului de piele este important pentru sănătatea ta. Acest lucru este valabil mai ales dacă:

  • Ai pielea deschisă la culoare.
  • Ai multe alunițe pe corp.
  • Membrii apropiați ai familiei tale au multe alunițe, alunițe atipice sau antecedente de cancer de piele.

Pe lângă limitarea expunerii la soare și folosirea în fiecare zi a cremei de protecție solară, examinarea alunițelor crește șansele de depistare precoce și de tratare a melanomului și a altor tipuri de cancer de piele.

Dermatologii recomandă să îți examinezi pielea în fiecare lună. Majoritatea alunițelor sunt benigne (necanceroase). Dacă observi schimbări în culoarea sau aspectul unei alunițe, solicită evaluarea aluniței de către un dermatolog. De asemenea, ar trebui să faci să îți fie verificate alunițele dacă acestea sângerează, transpiră, provoacă mâncărimi, par solzoase sau devin sensibile sau dureroase.

Semne care ar trebui să te trimită la dermatolog

Dacă o aluniță prezintă oricare dintre semnele enumerate mai jos, mergio imediat la un dermatolog pentru a o verifica:

Asimetrie: Dacă o jumătate a aluniței de pe piele nu se potrivește cu cealaltă jumătate.

Marginea: Dacă marginea sau marginile aluniței tale sunt zdrențuite, neclare sau neregulate.

Culoare: Dacă culoarea aluniței nu este aceeași pe toată suprafața sau are nuanțe de mai multe culori, cum ar fi cafeniu, maro, negru, albastru, alb sau roșu.

Diametrul: Dacă diametrul aluniței este mai mare decât guma de șters a unui creion.

Elevație/Evoluție: Dacă alunița devine ridicată după ce a fost plată sau se schimbă într-o perioadă scurtă de timp.

Cea mai frecventă localizare a melanomului la bărbați este spatele; la femei, este partea inferioară a piciorului. Melanomul este cel mai frecvent cancer la femeile cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

În cazul în care dermatologul stabilește că alunița reprezintă un motiv de îngrijorare, acesta va efectua o biopsie a pielii, în cadrul căreia se prelevează o mică mostră din aluniță pentru a fi examinată la microscop. 

De obicei, un diagnostic poate fi stabilit în mai puțin de o săptămână. Dacă se constată că alunița este canceroasă, aceasta trebuie să fie îndepărtată complet.

Sursa foto: 123rf.com

 Orele corecte de stat la soare – cum ne protejăm de razele ultraviolete

Urmărește-ne pe Google News