Cuprins:
Mușcătura ploșnițelor poate apărea în orice zonă a corpului expusă, cum ar fi picioare, brațe, ceafă, umeri, abdomen etc. Cele mai multe mușcături au loc în timpul somnului, fără să fie simțite imediat, deoarece mușcătura este foarte rapidă, asemănătoare cu alte mușcături de insecte.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cum arată ploșnițele
Ploșnițele sunt insecte mici, plate, cu șase picioare, de culoare maro sau brun-roșcat, și au o dimensiune asemănătoare cu o semință de măr, între 5-7 mm, ploșnițele mature, în timp ce ploșnițele tinere pot avea și culoarea albă sau galbenă, ori pot părea transulcide dacă acestea nu s-au hrănit încă.
Ploșnițele imature, numiți nimfe, își schimbă pielea de cinci ori înainte de a ajunge la maturitate și au nevoie de o masă de sânge înainte de fiecare schimbare. În condiții favorabile, ele se pot dezvolta complet în doar o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an.
Ploșnițele nu zboară, dar se pot deplasa rapid pe podele, pereți și tavane. Femelele de ploșniță pot depune sute de ouă, fiecare dintre ele fiind de mărimea unui fir de praf, pe parcursul vieții.
Unde trăiesc ploșnițele
Ploșnițele pot apărea în orice locuință, indiferent de tipul încăperii, mărime ori condițiile din interior. Se pot găsi ploșnițe în apartamente, adăposturi, hoteluri sau orice clădire, dar și în mijloace de transport, tren, metrou sau nave maritime.
Ele pot intra în locuința ta nedetectate prin bagaje, haine, paturi și canapele folosite, dar și prin alte obiecte. Cu toate acestea, în timp, se pot împrăștia prin dormitor, mutându-se în orice crăpătură sau locație protejată. De asemenea, se pot răspândi în camerele sau apartamentele din apropiere.
De regulă, insectele trăiesc la o distanță de aproape 3 metri de la locul în care dormi și sunt active mai mult pe timpul nopții, ulterior, pe timpul zilei, se ascund în zone din jurul patului sau în încăperi, în locuri precum:
- În jurul saltelei de pat, de-a lungul cusăturilor saltelei;
- În cadrul tăbliei de pat;
- De-a lungul cusăturilor scaunelor, fotoliilor, canapelelor;
- În îmbinările sertarelor de la mobilierul din casă;
- În diferite crăpături, pliuri sau fisuri din casă, de la mobilă sau pat;
- În crăpăturile de lângă pereți, de-a lungul colțurilor pereților;
- În jurul prizelor electrice.
Cum recunoști mușcătura de ploșniță
Ploșnițețe pot mușca orice zonă a corpului unde pielea este expusă. Mușcăturile pot apărea în zonele expuse în timpul somnului pe gât, mâini, picioare, spatem abdomen, umeri, față.
Simptomele mușcăturii pot apărea la scurt timp după mușcătură, mai mult sau mai puțin, însă semnele se dezvoltă ori progresează și la câteva zile de la mușcătură. Poate apărea senzația de mâncărime în zona mușcăturii, inflamația zonei, dar și alte simptome precum:
- Senzație de arsură dureroasă la nivelul mușcăturii;
- O umflătură înroșită de prurit;
- O umflătură roșie cu un vârf negru, iar zona înconjurată este umflată și are o culoare mai deschisă;
- Mici umflături roșii în zona mușcăturii.
Se întâmplă foarte rar, însă pot exista și reacții sau simptome severe în rândul oamenilor mușcați de ploșnițe, iar printre aceste semne amintim:
- Febră;
- Respirație dificilă;
- Senzație de greață;
- Limbă umflată;
- Bătăi neregulate ale inimii.
Persoanele care nu își dau seama că au o infestare cu ploșnițe pot atribui mâncărimile și bătăturile altor cauze, cum ar fi țânțarii.
Dacă te trezești cu zone cu mâncărimi pe care nu le aveai atunci când te-ai culcat, este posibil să ai ploșnițe, în special dacă ai luat un pat sau altă mobilă folosită în perioada în care au început mușcăturile. Alte semne că ai ploșnițe de pat includ:
- Pete de sânge pe cearceafuri sau pe fețele de pernă;
- Pete întunecate sau ruginite de excremente mici pe cearceafuri și saltele, pe hainele de pat și pe pereți;
- Pete de fecale de ploșnițe, coji de ouă sau piei vărsate în zonele în care se ascund;
- Un miros de mucegai, de la glandele olfactive ale insectelor.
Cum scăpăm de ploșnițe
- Dacă suspectezi o infestare, scoate toată lenjeria de pat și verific-o cu atenție, pentru a vedea dacă există semne de insecte sau excremente ale acestora.
- Curăță lenjeria de pat, perdelele și hainele în apă caldă și usucă-le, dacă este posibil, la cea mai înaltă setare a mașinii de spălat.
- Spală și îmbrăcămintea la o temperatură ridicată la mașina automată;
- Îndepărtează partea inferioară a somierelor și examinează cusăturile din cadrul de lemn.
- Desprinde țesătura acolo unde este capsată de cadrul de lemn.
- De asemenea, verifică zona din jurul patului, inclusiv marginea covorului și chiar în prizele electrice.
- Verifică dulapul și orice sertar unde pot fi depozitate haine, deoarece ploșnițele se pot atașa de foarte ușor.
- Folosește o perie tare pentru a freca cusăturile saltelelor pentru a îndepărta gândacii de pat și ouăle lor înainte de a aspira.
- Aspiră frecvent patul și zona din jur. După ce ai aspirat, pune imediat sacul aspiratorului într-o pungă de plastic și pune-l în coșul de gunoi de afară.
- Învelește salteaua cu o husă cu fermoar, bine țesută, pentru a împiedica insectele de pat să intre sau să scape.
- Repară crăpăturile din tencuială și lipește tapetul desprins pentru a scăpa de locurile în care se pot ascunde.
- Scapă de dezordinea din jurul patului.
Exterminarea ploșnițelor
În timp ce curățarea zonelor infestate va fi utilă pentru a controla insectele, pentru a scăpa de ele poate fi nevoie și de tratamente chimice.
Deoarece tratarea patului și a dormitorului cu insecticide poate fi dăunătoare, este important să folosești produse care pot fi utilizate în siguranță în dormitoare. Nu trata saltelele și lenjeria de pat decât dacă pe etichetă scrie în mod specific că le poți folosi pe lenjeria de pat.
În general, cel mai sigur și mai eficient este să apelezi la un profesionist cu experiență în controlul dăunătorilor pentru exterminarea ploșnițelor.
Cum se tratează mușcătura de ploșniță
În multe cazuri, mușcătura de ploșniță se ameliorează de la sine, însă există și metode pe care le poți încerca pentru a reduce semnele ori simptomele, iar printre acestea se numără:
- Aplică pe zona infectată o cremă cu steroizi, eliberată doar de către medicul specialist. Aceasta va ajuta la reducerea inflamației și senzației de mâncărime;
- Se poate administra un antihistaminic oral cu scopul de a reduce mâncărimea și arsurile;
- Se poate administra un analgezic oral, pentru a reduce durerea sau ameliora inflamația;
- O metodă naturistă pentru a ameliora simptomele cauzate de mușcătura de ploșniță este de a pune un prosop rece sau câteva cuburi de gheață învelite într-un prosop pe zona afectată.
Cum previi mușcătura de ploșniță
Ploșnițele se pot ascunde în orice piese de mobilier sau îmbrăcăminte, dar și în bagaje ori locuri mici, așa că asigură-te că acorzi atenție sporită tuturor obiectelor din casă, mai ales lucrurilor pe care le aduci de afară.
Pentru a preveni infestarea cu ploșnițe, iară câteva măsuri de prevenție:
- Dacă ai călătorit sau urmează să o faci, folosește suporturile speciale pentru bagaje, oferite în călătorii, pentru a evita să depozitezi bagajele pe podea;
- Păstrează hainele în pungi sigilate atunci când călătorești în locuri nesigure;
- Imediat cum ajungi acasă din călătorie, asigură-te că speli îmbărcămintea pe care ai avut-o în călătorie, ori dacă sunt haine care nu pot fi spălate, atunci păstrează-le sigilate sau în pungi de plastic, pentru o perioadă de câteva săptămâni;
- Aspiră, spală și curăță orice lucru care crezi că ar putea fi contaminat din casă în mod regulat, dar mai ales când te întorci dintr-o călătorie.
Sursa foto: 123rf.com
Sursă info: healthline.com; medicalnewstoday
Citește și: Ce este tusea convulsivă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!