Semnificația aprinderii unei lumânări pentru morți în diferite religii

Nu trebuie să aparții nici uneia dintre aceste credințe sau tradiții pentru a aprinde o lumânare în memoria unui om decedat. 

Dacă vrei să faci ceva în memoria cuiva drag care nu mai este printre voi, aprinderea unei lumânări este o modalitate simplă și ușoară de a simți pace și conexiune. Pentru mulți, aceasta este o modalitate de a sărbători viața unei persoane dragi, reflectând în același timp la propriile amintiri.

De-a lungul istoriei omenirii, diferite culturi, credințe și medii au adaptat tradiția aprinderii lumânărilor pentru a cuprinde o varietate de semnificații și tradiții. 

Aceste obiceiuri se bazează pe credințe locale, mitologie, învățături străvechi și istoria familiei. Ele aduc oamenii împreună și servesc drept bază pentru sărbători.

Catolicism

Dacă ai pășit într-o biserică catolică, probabil că ai văzut rânduri și rânduri de lumânări, fie la altar, fie în lateral. Aceste lumânări stau de obicei în fața unei imagini sau a unei statui a lui Hristos și nu este neobișnuit să vezi creștini rugându-se deasupra lor. 

În catolicism, aprinderea unei lumânări este un mod de a întări o rugăciune. Deși nu este necesar să aprinzi o lumânare atunci când te rogi, este un obicei vechi, care datează de mii de ani. 

Isus însuși a folosit simbolul luminii pentru a-și ghida adepții, iar aprinderea unei lumânări îi aduce pe adepți mai aproape de Hristos. 

Catolicii sărbătoresc, de asemenea, o sărbătoare cunoscută sub numele de Ziua Tuturor Sfinților. Aceasta are loc pe 1 noiembrie și este un moment de comemorare a celor morți. Pe parcursul întregii luni noiembrie, membrii familiei aprind lumânări și se roagă pentru sufletele celor decedați. Această practică scurtează distanța dintre Pământ, cer și purgatoriu. 

Protestantism

Deși protestanții au diminuat utilizarea lumânărilor ceremoniale ca urmare a Reformei, nu este neobișnuit să vezi și astăzi lumânări mici în bisericile protestante. Acestea sunt o expresie a rugăciunii private, individuale. Ele ar putea fi folosite de persoane din afara bisericii sau de adepți loiali. 

Protestanții nu văd lumânările ca fiind purtătoare de vreo putere specifică. Cu toate acestea, ele sunt o modalitate de a se concentra asupra simbolului lui Hristos și de a aduce un omagiu unei persoane dragi care a murit. Ei ar putea aprinde o lumânare mică atunci când își amintesc de un membru al familiei sau pentru a spune o rugăciune proprie. 

Iudaism

Procesul de doliu evreiesc implică o serie de ritualuri, de la rugăciuni religioase până la ședința shiva. Pe parcursul primului an de la decesul unei persoane dragi, este important ca familia să urmeze îndeaproape aceste tradiții și obiceiuri. 

Unul dintre aceste ritualuri este cunoscut sub numele de Yahrtzeit. Acesta este aniversarea anuală a morții unei persoane dragi, iar acest lucru are loc anual pentru tot restul vieții familiei supraviețuitoare. 

În timpul observării Yahrtzeit-ului, are loc aprinderea unei lumânări simbolice. Aceste lumânări sunt aprinse în seara aniversării morții. Un membru al familiei poate spune o rugăciune specială, dar acest lucru nu este obligatoriu. Ceea ce este important este ca membrii familiei să reflecteze la amintirea celui decedat sau să împărtășească amintiri. 

Budism

Lumânările au o legătură puternică cu budismul. Ele se găsesc în mod obișnuit în fața statuilor și sanctuarelor budiste, de obicei alături de ofrande de mâncare și băutură, flori și tămâie. Lumânările reprezintă lumina învățăturilor lui Buddha și sunt un semn al vieții spirituale. 

Aceste lumânări sunt aprinse zilnic ca o modalitate de a reflecta asupra credinței proprii în Buddha și în aceste învățături și sunt, de asemenea, o modalitate de a medita. 

Meditația cu lumânări joacă un rol important în budism. Aprinderea unei lumânări este una dintre cele mai bune modalități de a te concentra în timpul practicii de mindfulness.

Pe măsură ce te concentrezi pe imaginea flăcării, este mai ușor să reflectezi asupra gândurilor și ideilor tale interioare. Lumea se estompează, iar aceasta este modalitatea perfectă de a vă aminti de persoana iubită pierdută. 

De ce aprindem lumânări la cimitir

Lumânările prelungesc rugăciunile

Pentru catolici, aprinderea lumânărilor nu este doar simbolică, ci este o formă de rugăciune. Lumânarea acționează ca o prelungire a rugăciunii tale, care se repetă la nesfârșit atâta timp cât lumina este vie. 

Acesta este motivul pentru care putem observa oameni care rostesc rugăciuni scurte atunci când aprind lumânări în biserică sau în cimitire.  Frumusețea acestei tradiții este că îi permite unei persoane să rămână conectată la Dumnezeu chiar și atunci când pleacă pentru a-și vedea de ziua sa. 

Alungă răul

Scopul lumânărilor este de a aduce lumină atunci când este întuneric. Pentru creștini, o lumânare binecuvântată simbolizează prezența lui Hristos ca lumină a lumii. 

Ea simbolizează modul în care pământul este într-o splendoare strălucitoare și cum întunericul și răul au fost înfrânte datorită luminiii lui Hristos. 

Focul este un element foarte puternic în creștinism, deoarece simbolizează dreptatea lui Dumnezeu, în special în iad, și purificarea sufletelor în purgatoriu.

Este o formă de sacrificiu

Arderea unei lumânări servește ca un dar de sacrificiu sau ca o ofrandă pentru odihna veșnică a celor dragi nouă. Pentru catolici, ajută la atenuarea suferinței sfinte a unui suflet în purgatoriu și scurtează timpul pe care îl petrec acolo pentru purificare.

Oamenii aprind mai multe lumânări pentru cei dragi care au plecat în speranța că vor petrece puțin timp în purificare și vor ajunge în cele din urmă în comuniune cu Creatorul lor.

Data viitoare când aprinzi o lumânare, amintește-ți aceste lucruri. Pentru credincioși, o singură lumânare poate face minuni.

Sursa foto: 123rf.com

De ce poartă scoțienii fustă – istoria kiltului scoțian

Vezi şi care sunt cei 12 apostoli ai lui Iisus!

Citeşte şi de ce se aprinde candela în casă!

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News