De ce sunt vopsite avioanele în alb

Există voci care susțin faptul că folosirea vopselei albe este pur și simplu o chestiune legată de costuri, deoarece este o nuanță mai ieftină decât una colorată. În cazul în care te-ai întrebat vreodată de ce avioanele sunt albe, te invităm să citești acest articol, ca să afli care sunt motivele!

Alb este cea mai populară culoare

Deși alb este cea mai populară culoare folosită la avioane, există însă și câteva excepţii de la această regulă. Spre exemplu, compania aeriană olandeză KLM deține o flotă de avioane Boeing 777-300ER, care sunt vopsite într-o nuanță de albastru deschis. De asemenea, avioanele care zboară cu însemnele companiei Air New Zealand sunt complet negre, în timp ce compania islandeză „low-cost” WOW Air deține o flotă de avioane care sunt vopsite într-o nuanță de violet.

În afara acestor câteva excepţii, culoarea albă este cea mai utilizată în domeniul aviației, iar alegerea acesteia este mult mai complexă decât o simplă chestiune estetică. Asta, datorită faptului că, în timpul zborului, vopseaua avionului devine un detaliu important pentru companiile aeriene atât din punctul de vedere al siguranţei, cât şi al economiei pe termen lung.

Vopseaua albă protejează fuzelajul

La începuturile aviației, avioanele își păstrau culoarea metalică din fabrică. Fuzelajul lor cromat este aproape iconic atunci când ne gândim la primele decenii ale aviației, însă unele avioane păstrează și astăzi această temă. Dar știm cu toții că, în timpul zborului, un avion este expus la o serie întreagă de fenomene meteorologice, iar metalele au tendința de a se coroda. Din această cauză, vopseaua, indiferent de culoarea sa, reprezintă o modalitate eficientă de a proteja „pielea” avionului pentru mai mult timp, relatează IFL Science.

Poate fi costisitor să vopsești un avion, însă va fi mai ieftin atunci când vine vorba de întreținerea aeronavei pe termen lung. Dincolo de problema legată de coroziune, un avion cromat ar mai avea nevoie și de lustruire, operațiune care poate fi eliminată definitiv dacă aparatul de zbor este vopsit. Totodată, avioanele albe nu sunt vor necesita revopsire atât de des cum se întâmplă în cazul aeronavelor colorate

Albul protejează împotriva căldurii

Experții în aviație spun că vopseaua albă este, totodată, importantă și pentru căldură. Atunci când zboară deasupra plafonului de nori, în timpul zilei, avioanele sunt expuse la lumina directă a soarelui timp de mai multe ore. De asemenea, de cele mai multe ori, acestea sunt parcate pe pistele aeroporturilor, care nu sunt acoperite, tot în bătaia soarelui. În aceste condiții, vopseaua albă absoarbe mai puțină căldură sau, altfel spus, reflectă cel mai bine lumina, ceea ce se traduce, din nou, prin costuri de întreținere mai mici pe termen lung. Este ca și cum ai folosi vara cremă cu factor de protecție solară. În aceste condiții, avionului îi va lua foarte puțin timp să se răcească atunci când se încălzește.

Culoarea albă menține răcoare în avion

Mai mult decât atât, albul fuzelajului va menține răcoare în interiorul avioanelor. Efectul vopselei albe asupra încălzirii cabinei poate fi comparat cu purtarea unui tricou alb vara, astfel încât este întotdeauna mai cald când porți un tricou de culoare închisă. De asemenea, puteți compara efectul albului asupra fuselajului unui avion cu aplicarea de protecție solară pe piele într-o zi însorită. Albul, deoarece reflectă cel mai bine radiația solară, ajută la minimizarea daunelor potențiale. Cantitatea de expunere la lumina solară, precum și interacțiunea cu o serie de factori externi afectează vopseaua în mod diferit. Vopselurile colorate au tendința de a se decolora în timp, ceea ce nu reprezintă o problemă la fel de mare pentru vopseaua albă, mai precizează IFL Science.

Păsările pot evita avioanele albe

Un alt detaliu mai puțin știut referitor la vopseaua albă este acela că permite ca defectele sau deteriorările apărute la nivelul fuzelajului să poată fi identificate mai ușor decât pe nuanțe colorate. În acest fel, fisurile și loviturile de la nivelul fuzelajului, precum și scurgerile de uleiuri și alte lichide vor putea fi observate mai ușor și vor putea fi remediate. Mai există un motiv pentru care aeronavele sunt vopsite în alb.

Astfel, această nuanță reduce în mod semnificativ riscul ca păsările să se izbească de avion în timpul zborului, lucru care poate fi fatal pentru înaripate și foarte periculos pentru persoanele aflate la bordul aeronavei. De altfel, un studiu care a fost publicat în Human-Wildlife Interactions a sugerat faptul că un fuzelaj mai luminos, adică unul vopsit în alb, atât pe un cer senin, cât și pe un cer parțial înnorat, ar oferi un contrast mai mare decât un fuzelaj albastru.

De altfel, impactul păsărilor aflate în zbor reprezintă o amenințare semnificativă și comună la adresa siguranței aeronavelor. Numai în 2019, în Statele Unite ale Americii, au fost înregistrate nu mai puțin de 17.228 de coliziuni între un avion și o pasăre. Albul avioanelor le permite păsărilor să identifice mai bine amenințarea și să se îndepărteze de aceasta.

În schimb, combinațiile de culori mai închise reduc contrastul dintre avion și fundalul vizual, ceea ce provoacă reducerea capacității păsărilor de a detecta aeronava și, implicit, determină creșterea riscului ca acestea să se izbească de avion, potrivit experților de la compania de închirieri avioane private Menkor Aviation, citați de LADBible.

Avioanele albe sunt mai ușoare decât cele colorate

Specialiștii din domeniul aviației spun că vopseaua albă reprezintă o investiție solidă în ceea ce privește vopsitul avioanelor. Asta deoarece ea cântărește mai puțin decât oricare altă culoare, mai ales în comparație cu vopseaua neagră, care este mai grea deoarece conține mai mulți pigmenți. În aceste condiții, orice vopsea colorată aplicată pe fuzelaj poate să adauge până la o greutate echivalentă cu cea a opt pasageri din avion. Vopseaua albă este preferată celor colorate deoarece acestea adaugă o greutate semnificativă unei aeronave și costă și mai mult, mai scrie sursa citată anterior.

Mai exact, reprezentanții companiei Boeing spun că vopseaua colorată adaugă la greutatea unui avion între 270 şi 550 de kilograme, în funcție de dimensiunea acestuia. Ca o consecință, această sarcină suplimentară înseamnă arderea unei cantităţi mai mari de combustibil şi, prin urmare, forţează un consum mai mare de kerosen. Companiile aeriene iau foarte în serios greutatea aeronavelor deoarece aceasta influențează, cum spuneam, în mod direct consumul de carburant. Spre exemplu, în anii ‘80, directorul executiv al American Airlines a făcut economii anuale de până la 40.000 de dolari doar pentru că a eliminat uleiul folosit la salatele servite în timpul zborului.

Cât costă vopsirea unui avion

În pofida faptului că este mult mai scump, există companii care îşi vopsesc flota de aeronave în culori strălucitoare pentru a le deosebi de aparatele de zbor ale altor companii. Cei de la Boeing mai spun că, după expunerea la soare şi la alți factori ambientali pe termen lung, pigmenţii de vopsea colorată tind să se estompeze şi oxidează mult mai uşor decât vopseaua ​​albă. Vopseaua originală îşi va pierde în acest fel strălucirea şi, drept urmare, avionul va trebui vopsit mai des.

În plus, compania de peste Ocean subliniază faptul că vopsirea unui avion costă în medie între 40.000 şi 160.000 de euro. Iar în acest proces, care nu este deloc unul ușor, având o durată de una până la două săptămâni, se consumă în jur de 246 de kilograme de vopsea, potrivit Business Insider. Producătorul american de avioane Boeing mai precizează că, pentru a economisi carburant la fiecare zbor, unele companii aeriene îşi lasă aeronavele nevopsite, ceea ce înseamnă că fuzelajul metalic este lăsat la vedere, fiind decorat doar în culorile companiei aeriene în unele zone. Însă, în ciuda faptului că această decizie poate, cel puțin aparent, să ajute la reducerea cheltuielilor, avionul care este lăsat expus şi neprotejat va suferi o uzură mai mare şi va trebui curăţat mai des.

În ciuda a tot ceea ce am precizat anterior, dacă trebuie să călătorești într-un avion colorat nu trebuie să îți fie teamă, deoarece, chiar dacă nu este vopsit în alb, asta nu înseamnă că este mai periculos decât celelalte. Măsurile de precauţie luate în acest caz sunt aceleaşi, chiar dacă acele companii care optează pentru avioane colorate au costuri mai ridicate de întreţinere a flotelor.

Vezi şi ce sunt urmele lăsate de avioane pe cer!

 
 

Urmărește-ne pe Google News