Micuţele fructe sunt cărnoase, de culoare roşie sau galbenă, au un gust dulce sau amărui şi sunt foarte benefice organismului. În afară de pulpă, se folosesc şi cozile pentru ceaiuri, dar şi semintele. Se coc în iunie, de aceea acestei luni i se mai spune şi Cireşar sau Cireşel. Site-ul prokid.ro ne spune de ce micuţele fructe nu trebuie să lipsească din alimentaţia copilului nostru şi pentru ce sunt bune acestea:
• pentru copii cu deficienţe de creştere;
• pentru anemici;
• au o puternică acţiune detoxifiantă şi depurativă;
• se recomandă reumaticilor;
• sunt bune pentru persoanele care au litiaze renale şi biliare;
• se recomandă hepaticilor în reglarea funcţionării ficatului;
• în stări avansate de oboseală;
• reglează funcţiile aparatului digestiv, în special fermentaţia intestinală;
• cresc acuitatea vizuală;
• elimină toxinele din organism;
• cozile de cireşe au proprietăţi medicinale recomandate în bolile căilor urinare;
• sunt recomandate şi în curele de slăbire;
• ca uz extern, în cosmetică, se folosesc ca mască împotriva tenurilor uscate şi obosite.
Ce conţin cireşele?
Aceste fructe gustoase şi hrănitoare sunt foarte bogate în vitamine şi minerale, cu precădere potasiu şi provitamina A. Cireşele conţin 75-85% apă, zaharuri, acizi organici, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, P, PP, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf, zinc, cupru, mangan.
Cum alegem cireşele?
Atunci când alegeti cireşele tineţi cont de aspectul lor: să fie frumoase, cărnoase, coapte şi tari. Cele moi nu rezistă mult timp. Alegeţi-le întotdeauna pe cele care au şi coadă. Cireşele ţinute la congelator nu-şi alterează continuţul de substanţe minerale. Înainte de a le folosi, spălaţi-le bine.