Despre saline

O salină este, de fapt, o mină de sare. În România și în alte părți ale lumii, salinele sunt locuri importante pentru extragerea sării, dar și pentru turism și tratamente medicale. Sarea din saline provine din zăcăminte naturale, care s-au format pe parcursul a milioane de ani prin procese geologice complexe.

Salinele moderne sunt formate prin exploatarea acestor zăcăminte de sare prin metode de minerit. În anumite cazuri, salina poate fi accesibilă prin galerii săpate direct în masivul de sare.

Sarea extrasă este utilizată în numeroase industrii, inclusiv în industria alimentară, chimică și farmaceutică.

Salinele sunt adesea transformate în locuri de tratament și recreere. Aerul sărat și climatul specific din salină sunt benefice pentru afecțiuni respiratorii, așa cum se întâmplă în salina Turda sau salina Praid din România, dar și în alte saline.

Dincolo de salinele naturale din țara noastră, în ultimii ani s-au construit și saline artificiale în marile orașe, tocmai pentru a fi mai facilă terapia în salină pentru cei care își doresc acest lucru.

Salinele artificiale pot fi găsite în centre de wellness, spa-uri, clinici medicale și chiar în unele săli de sport sau centre de tratament alternativ din orașe. Acestea sunt accesibile și convenabile pentru persoanele care nu pot călători la salinele naturale, oferindu-le o opțiune locală pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale sării.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

Aceste saline sunt concepute să imite microclimatul specific al unei saline naturale, unde aerul este bogat în particule de sare, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra sănătății, în special asupra sistemului respirator.

În salinele artificiale, pereții, podeaua și tavanul sunt acoperite cu sare (de obicei sare de rocă sau sare marină). Acest lucru ajută la crearea unei atmosfere similare cu cea dintr-o salină naturală.

Generatoarele de aerosoli salini sunt niște dispozitive care pulverizează particule fine de sare în aer. Aceste particule sunt inhalate de vizitatori, contribuind la curățarea și decongestionarea căilor respiratorii.

De ce e bine să mergi la salină – beneficii

Mersul la salină, haloterapia, sau terapia cu sare, are numeroase beneficii. Aceasta implică respirația aerului cu particule mici de sare pentru a îmbunătăți respirația. Haloterapia este considerată un tratament alternativ pentru problemele pulmonare, cum ar fi astmul, bronșita și tusea.

Această terapie poate ajuta, de asemenea, să vă relaxați și vă poate ajuta cu afecțiunile pielii și alergiile.

Încă din secolul al XII-lea, practica vizitării peșterilor de sare din motive terapeutice, sau speleoterapia, era comună în Europa de Est. În anii 1800, minerii de sare din Polonia au găsit o versiune mai modernă a ceea ce este acum haloterapia. În ciuda faptului că au lucrat în mine toată ziua, minerii polonezi nu aveau probleme respiratorii și erau neobișnuit de sănătoși. Pur și simplun nu aveau șanse să sufere de răceli sau tuse care erau comune printre alți oameni.‌

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

Cercetările au arătat că aerul sărat pe care minerii îl respirau a ajutat să-și mențină plămânii departe de infecții și alergii. De-a lungul timpului, minele de sare sau peșterile din Europa de Est au devenit destinații turistice populare. Oameni din întreaga lume le-au vizitat pentru a inspira aerul sărat și pentru a-și ușura problemele pulmonare.

Beneficiile pentru sănătate ale haloterapiei

Studiile au descoperit că haloterapie poate avea beneficii pentru afecțiuni respiratorii, probleme ale pielii și alergii.

Sarea este un ingredient natural și sigur. Nu are efecte secundare notabile. Este, de asemenea:

  • Mucoactiv, curăță mucusul din căile respiratorii
  • Antibacterian, ajută la prevenirea infecțiilor
  • Antiinflamator
  • Ajută la întărirea imunității
  • Antialergic

Cercetările au descoperit că, datorită acestor proprietăți, haloterapia poate fi utilizată ca parte a tratamentului pentru:

  • Infecție pulmonară
  • Infecție a gâtului sau faringită
  • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Probleme de respirație legate de fumat
  • Alergiile respiratorii
  • Astm
  • Bronşită
  • Răceală sau tuse
  • Pneumonie
  • Sinuzita
  • Rinite
  • Amigdalită
  • Fibroza chistica

Particulele mici de sare utilizate în haloterapie pot ajuta, de asemenea, la repararea celulelor pielii și la protejarea pielii de îmbătrânire și infecții. Această terapie poate fi utilizată pentru a trata:

Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale
Recomandări
Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale
  • Acnee și rozacee
  • Alergii cutanate
  • Erupție cutanată
  • Eczemă
  • Psoriazis
  • Dermatită
  • Infecție fungică, cum ar fi onicomicoza
  • Riduri și semne de îmbătrânire a pielii

Riscurile haloterapiei

Haloterapia poate avea unele efecte secundare. Este posibil să apară tuse și mai multă secreție de mucus, deoarece căile nazale se curăță. Rareori, puteți observa iritații ale pielii sau conjunctivită.

Evitați haloterapia dacă aveți:

  • Hipertiroidism
  • Hipertensiune arterială
  • Tuberculoză
  • Probleme cu inima
  • Insuficiență respiratorie
  • Tulburări ale sângelui, cum ar fi anemia, hemofilia sau proleme de coagulare
  • Boli infecțioase
  • Febră
  • Răni deschise
  • Boli maligne precum cancerul
  • Claustrofobie

Chiar dacă mersul la salină aduce de obicei beneficii, sfatul medicului este întotdeauna recomandat.

Dacă suferiți de orice fel de afecțiune, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca haloterapie. El vă pot ajuta să decideți dacă este o opțiune bună pentru dvs. în funcție de istoricul și starea dumneavoastră medicală.

De la ce vârstă poți merge la salină

La salină, pentru a urma tratamente de salinoterapie și pentru a se bucura de multe beneficii ale haloterapiei, pot merge copiii peste 3 ani, dar dacă este prima vizită, perioada de acomodare nu trebuie să fie mai mare de 1,5 ore în prima zi, urmând ca în următoarele zile să prelungești durata cu câte o jumătate de oră, până vei ajunge la maxim 3 ore.

Copiii mai mici de 3 ani și bătrânii peste 65 de ani nu au voie să viziteze o salină, decât cu avizul medicului specialist.

Dacă pentru copii, vizita într-o salină nu trebuie să depășească 3 ore pe zi, în cazul unui adult, acesta poate petrece până la 5 ore pe zi.

Care sunt cele mai cunoscute saline din România

Dacă vrei să te bucuri de multiplele beneficii ale vizitei într-o salină, este bine de știut că în țara noastră se află unele dintre cele mai mari și mai bine amenajate saline din Europa.

Salina Slănic Prahova

Salina Slănic este situată la cca.100 km de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase, accesul în localitate fiind asigurat pe drumul naţional DN1 Bucureşti – Ploieşti şi prin microbuze la fiecare jumătate de oră, cu plecare din Ploieşti Nord.

În mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii dotate cu saltea cu activități și toboganele gonflabile, trambulină, carting, tenis de masă, biliard, mese Air Hockey, piste minigolf.

În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu sezlonguri, paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte.

Salina Turda

Salina Turda - ce beneficii are mersul la salină
Salina Turda

Salina Turda este una dintre cele mai impresioannte mine din Europa și este un loc de relaxare și o varianta excelenta pentru a petrece clipe frumoase împreună cu familia si prietenii. Toată lumea – familii, copii, tineri și pensionari – poate profita de acest mediu extraordinar.

În interiorul salinei vei găsi pistă de bowling, teren minigolf, teren de sport, amfiteatru, masă de biliard, masă de tenis, Mina Ghizela, etc.

Salina se află în județul Cluj, România, la o distanță de 1,5 km de Turda, 29 km de Cluj Napoca, 68 km de Alba Iulia, 146 km de Sibiu, 243 km de Brașov.

Salina Praid

Salina este la o distanță de 7 km de Sovata, județul Harghita, România. De asemenea, o găsești la 62 de km de Târgu Mureș, 72 km de Sighișoara sau 138 km de Brașov.

Accesul în salină de face coborând 300 de trepte, iar la 120 de metri adâncime vei descoperi un adevărat orășel subteran.

În interior vei găsi săli dotate cu sistem de iluminat, restaurant, loc de joacă pentru copii, mese de biliard, buget, terenuri de sport, locuri pentru odihnă, capelă ecumenică, parc de aventură, etc.

Salina Târgu Ocna

Salina este amplasată la o adâncime de 240 de metri și se întinde pe o suprafață de 13.000 mp. Din anul 2005, potențialul turistic al salinei s-a concentrat la orizontul IX al minei Trotuș.

În interiorul salinei vei găsi terenuri de sport precum: teren de minifotbal, teren de baschet, de tenis de câmp, tenis de masă. Pentru copii sunt amenajate spații de joacă cu leagăne, balansoare și tobogane. Tot în interiorul salinei vei găsi un spațiu pentru gimnastică și un cabinet medical.

Află care sunt și alte saline din România și ce poți face acolo.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Așa scapi de scamele și de resturile de detergent din mașina de spălat. Metoda simplă prin care o cureți fără produse scumpe
FANATIK.RO
Așa scapi de scamele și de resturile de detergent din mașina de spălat. Metoda simplă prin care o cureți fără produse scumpe
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI