Cuprins:
Despre bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă alcalină, omniprezentă în bucătăriile de pretutindeni.
Atunci când este utilizat la coacere, bicarbonatul de sodiu acționează ca un agent de dospire chimic, producând dioxid de carbon ca reacție la un acid (cum ar fi oțetul), care produce bule care ajută tortul sau prăjiturile să crească, să fie fragede și pufoase.
Bicarbonatul de sodiu a luat naștere acum 4 milioane de ani, când lacurile sărate din întreaga lume s-au evaporat și au format depozite de trona.
Trona este roca prelucrată în sodă (carbonat de sodiu), un mineral natural. Cenușa de sodiu poate fi apoi procesată pentru a face bicarbonat de sodiu. Cel mai mare depozit de trona din lume se află în Wyoming. Zona a produs 17 milioane de tone de mineral în 2015, pentru export în întreaga lume.
Singurul ingredient din bicarbonat de sodiu este bicarbonatul de sodiu.
Utilizări
Bicarbonatul de sodiu este considerat un produs versatil din motive întemeiate. Iată doar câteva dintre numeroasele sale utilizări.
Simpla soluție din bicarbonat de sodiu și apă este suficientă pentru a elimina mare parte din anumite pesticide din mere -mult mai eficientă decât apa de la robinet. Bicarbonatul de sodiu ajută la degradarea anumitor pesticide, astfel încât fructele să poată fi consumate în siguranță.
Ca un produs de curățare natural. Un amestec de bicarbonat de sodiu și apă poate fi folosit ca un produs de curățare eficient, nonabraziv. Poți șterge resturile vechi de alimente din interiorul unui frigider.
De asemenea, puteți presăra bicarbonat de sodiu pe canalul de scurgere cu apă fierbinte pentru a împrospăta țevile, a curăța căzile, chiuvetele și perdeaua de duș și a șterge urmele de pe podele.
Pentru a curăța în siguranță oale și tigăi. Când mâncarea gătită rămâne lipită de tigaie, se recomandă adăugarea bicarbonatului de sodiu în tigaie, umplerea cu apă fierbinte și înmuierea timp de 15 până la 30 de minute. Bicarbonatul de sodiu va ajuta la ridicarea bucăților de alimente lipite de vase.
Spălarea hainelor. Adăugarea ½ cană de bicarbonat de sodiu procesul de clătire va împrospăta hainele – fără toate substanțele chimice din alte produse.
Pentru a ajuta cu arsurile la stomac. Dacă ai arsuri la stomac, adăugă ½ linguriță la ½ cană de apă și bea. Bicarbonatul de sodiu alcalin va neutraliza excesul de acid.
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în pământul pentru flori
PH-ul solului indică nivelul de alcalinitate sau aciditate al solului. Nivelul de alcalinitate și aciditate din grădina ta afectează disponibilitatea nutrienților esențiali necesari pentru o creștere sănătoasă a plantelor. De aceea, este imperativ să verifici nivelul pH-ului solului din grădină înainte de a planta ceva.
Majoritatea plantelor pot crește bine în soluri cu un pH cuprins între 6,0 și 7,5. Cu toate acestea, unele plante precum sparanghelul, majoritatea legumelor și florilor prosperă bine în condiții alcaline.
Prin urmare, înainte de a le planta, este important să te asiguri că solul are un pH mai mare.
Există multe modalități de a ajusta nivelul pH-ului în sol. Creșterea pH-ului solului cu bicarbonat de sodiu este cea mai bună metodă pentru fermierii cu grădini mici sau pentru cei care doresc să reducă costurile. Tot ce vei avea nevoie sunt instrumente ușor accesibile, care nu ar trebui să te coste mult.
Bicarbonatul de sodiu este delicat pentru sol și pentru plantele în creștere. De asemenea, are multe beneficii, care includ sănătatea solului și a plantelor prin prevenirea creșterii fungice. În unele cazuri, poate ține dăunătorii departe de grădina ta.
Bicarbonatul de sodiu oferă rezultate rapide dacă este aplicat corect. Tehnica adecvată include punerea cantității corecte de bicarbonat de sodiu, cultivarea corectă a solului și udarea acestuia.
După aplicarea bicarbonatului de sodiu, ar trebui să aștepți să vezi o creștere a pH-ului într-o zi. Testează solul în mod regulat și monitorizează modificările nivelului de pH.
De asemenea, ar trebui să ajustezi nivelul pH-ului după câteva luni pentru a obține o creștere sănătoasă a plantelor.
Utilizări ale bicarbonatului de sodiu în grădină
Curăță frunzele plantelor
Plantele au nevoie de fotosinteză pentru a supraviețui. Pentru a îți ajuta toate plantele să profite la maximum de soare, trebuie să le păstrezi frunzele curate. Poți face acest lucru ștergându-le ușor cu un burete sau o cârpă care este umezită cu o soluție diluată de apă și bicarbonat de sodiu.
Adăugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă filtrată pentru a face acest produs de curățare delicat.
Revigorează plantele
În cazul în care plantele arată fără viață sau pe cale să ofilească, folosește bicarbonat de sodiu pentru a le da un pic de viață.
Bicarbonatul de sodiu stimulează înflorirea
Begoniilor, hortensiilor și mușcatelor le place solul mai alcalin. Deoarece bicarbonatul de sodiu este alcalin, ajută la stimularea înfloririi lor udându-le lunar cu o soluție din doi litri de apă și o lingură de bicarbonat de sodiu. Hrănirea plantelor în fiecare lună cu acest tonic le va face să înflorească tot sezonul.
Pune bicarbonat la roșii ca să fie mai dulci
Adăugarea bicarbonatului de sodiu produce roșii mai dulci.
Pentru a face solul din jurul plantelor de roșii mai puțin acid, adaugă bicarbonat de sodiu. Pentru roșii mai dulci, adaugă și sare Epsom.
Presară bicarbonat de sodiu peste solul care înconjoară planta de roșii și apoi apă.
Previne bolile fungice
În timp ce bicarbonatul de sodiu nu va ucide ciuperca pe plante, el va crea o stare a pH-ului care este ostilă creșterii ciupercii. Pentru a preveni creșterea ciupercilor, va trebui să faceți următoarele.
Combini apa, bicarbonatul de sodiu și detergent de vase într-un castron mic. Se amestecă pentru a dizolva bicarbonatul de sodiu și se adaugă soluția într-o sticlă cu pulverizator.
Pulverizează vârfurile și spatele frunzelor dimineața, când vremea este rece, astfel încât frunzele să aibă suficient timp să se usuce.
Combină 3,5 litri de apă cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de ulei horticol și 1 lingură de detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator. Stropește mai întâi plantele cu apă. În fiecare lună, seara târziu, pulverizează plantele cu această soluție.
Sursa foto: Shutterstock.com