Studiile arată că peste 70% dintre femei au dureri la sâni. În general, apar în perioadele premenstruale, fiind considerate normale. Când însă îşi fac simţită prezenţa la un sân, necesită investigaţii detaliate şi sunt semnale de alarmă, fie că e vorba despre noduli, fie despre tumori sau infecţii.
Femeile care au născut prima dată la vârste înaintate, care iau contraceptive orale şi au o alimentaţie bogată în grăsimi şi zaharuri sunt expuse riscului de a dezvolta cancer mamar. Persoanele cu mame, surori, fiice care au cancer mamar, cele care s-au confruntat deja cu afecţiuni benigne sunt expuse unui risc crescut. De aceea, toate femeile peste 20 de ani trebuie să-şi autoexamineze sânii lunar şi să facă un control de rutină la medicul specialist, anual.
Examenul clinic de rutină efectuat de către senologi constă în ecografie mamară la femeile până în 40 de ani, completată cu mamografia bilaterală, după această vârstă. Când medicul doreşte să obţină o imagine mai detaliată asupra unor chisturi ori noduli sau să facă diferenţa între formaţiunile benigne şi cele maligne, se efectuează sonoelastografia şi puncţia mamară.
Revista şi cartea = 9,99 de lei
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!