Mierea nu este recomandat să fie introdusă în alimentația bebelușilor în primii ani de viață. Este un aliment cu factor de risc pentru sănătatea micuților, care poate spori infecția în corp cu neurotoxina Clostridium botulinum. Vezi de ce este periculoasă mierea pentru bebeluși.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este botulismul

Riscul principal de a introduce mierea în dieta bebelușilor este acela de a suferi de botulism infantil. Forma de botulism se dezvoltă în rândul copiilor dacă aceștia consumă spori de Clostridium botulinum, spori ce se găsesc în sol, miere și produse din miere. Acești spori, odată consumați, se transformă în bacterii în intestine și produc neurotoxine ce pot fi dăunătoare organismului. Infecția poate fi produsă, dar cu o frecvență mai mică, și de Clostridium baratii și butyricum.

Bacteriile sunt anaerobe (pot supraviețui în medii lipsite de aer/oxigen), gram pozitive și formează spori prin care se produce apoi contaminarea. Acest lucru face ca mai multe tipuri de hrană, precum cele în conserve, să fie un mediu prolific pentru contaminare.

Cauzele botulismului și factorii de risc

O serie de cazuri de botulism pot apărea din cauza alimentelor care conțin toxina botulinică. Fie că vorbim despre conserve din comerț ori cele preparate în casă, cel mai frecvent, toxina botulinică a fost descoperită în conserve care conțin și acid, precum conserve ce au în compoziție ciuperci, pește afumat, ton, spanac, sfeclă, dar și diferite produse din carne.

Este posibil acest lucru deoarece metoda de conservare a unor alimente, unde se adaugă ulei la suprafața lor, poate crea anaerobioză (formă de viață/mod de viață a vietăților anaerobe), condiții optime pentru producerea toxinei botulinice. Toxina botulinică este distrusă prin fierberea alimentelor timp de 10 minute.

Multe dintre cazurile de botulism apar în rândul copiilor mai mici de un an, deoarece sunt expuși la un sol contaminat ori pot consuma alimente ce pot conține bacteria. Mierea, dar și siropul de porumb sunt câteva dintre alimentele despre care se știe că pot fi contaminate cu bacteria, spori de Clostridium. Bebelușii nu au încă un mecanism natural de apărare, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor în intestin, spre deosebire de copiii mai mari sau de adulți.

Tipuri de botulism

Bacteriile botulinice se pot găsi în sol, natură, sedimente marine ori fluviale. Acestea nu sunt dăunătoare, însă dacă au un mediu optim de dezvoltare, acestea proliferează și produc toxine periculoase. Există mai multe tipuri de botulism. Iată mai jos:

Botulism alimentar – ce poate apărea atunci când se consumă alimente ce conțin toxine, din cauza faptului că nu au fost gătite/pregătite corespunzător;

Botulism prin plagă – se produce atunci când există o rană prolifică pentru intrarea și dezvoltarea bacteriilor, inclusiv atunci când este vorba despre injectarea cu droguri în mușchi;

Botulism infantil – atunci când bebelușii, copiii mai mici de un an, primesc alimente ce sunt contaminate cu o formă rezistentă de toxină, precum mierea;

Botulism iatrogen – formă ce apare atunci când se injectează prea multă toxină botulinică, botox. Botoxul este o formă purificată, dar puternic diluată de Clostridium botulinum, iar tratamentele cu toxină botulinică se pot face din motive medicale ori cosmetice, în cabinetul medicului specialist;

Botulism intestinal – o formă mai rară de botulism, care este cunoscută și sub numele de colonizare intestinală adultă. Aceasta se poate dezvolta atunci când sporii de Clostridium botulinum intră în intestine.

Simptomele botulismului infantile

Indiferent de tipul de botulism, simptomele se aseamănă, iar în cazul bebelușilor pot apărea următoarele simptome:

  • Constipație, unul dintre primele semne;
  • Letargie;
  • Hipotonie musculară a feței, pleoape căzute, față plată;
  • Plânset slab, fără putere;
  • Hipotonie musculară a brațelor, picioarelor și gâtului;
  • Probleme de respirație;
  • Probleme de înghițire și exces de salivă.

Simptomele pot apărea între 18 și 36 de ore de la ingerarea bacteriei, însă se pot manifesta și mai devreme, în 6 ore de la ingerare, în funcție de gravitatea situației.

Medicul specialist va examina fizic și va căuta semnalele botulismului în cazul bebelușului diagnisticat și se vor efectua analize specifice de sânge și de scaun pentru a confirma diagnosticul.

De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși

Când se introduce mierea în alimentația bebelușilor

Potrivit recomandărilor specialiștilor din Manualul pentru Nutriție Pediatrică al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), sugarii cu vârsta mai mica de 12 luni nu au voie să consume miere deoarece aceștia nu au același PH acid al sistemului digestiv cu cel al unui adult, iar tubul lor digestiv nu poate netraliza toxinele pe care bacteriile le produc.

Pentru copiii mai mari, peste 12 luni, chiar dacă aceștia consumă miere contaminată cu spori, acești spori sunt infonsivi deoarece corpul se poate apăra de efectele lor.

În cazul botulismul infantil, acesta este asociat cu mierea crudă din cauza sporilor de Clostridium botulinum, dar și cu mierea preparată termic.

Riscul de îmbolnăvire nu scade nici în cazul consumului de miere pregătită la cuptor, deoarece sporii care provoacă botulism infantil sunt rezistenți la căldură. În acest caz vorbim atât de mierea crudă, cât și de cea adăugată în diferite produse de panificație și alimente ce au aroma de miere sau adaos de miere în compoziție.

Descoperă și beneficiile mierii de albine

Ce înseamnă alergia la miere

Mierea este un aliment potențial alergen și poate provoca reacții diferite pentru fiecare pacient în parte. Este un aliment ce are în compoziție componente derivate din albine, precum ceara, dar și nectar de flori și polen.

Proteinele polenului, polenul Compositae, și proteinele glandulare de albine sunt principalii alergeni ce pot determina acest tip de alergie la miere. Pot exista simpome ușoare în urma alergiei la miere precum tusea, dar și simptome severe precum anafilaxia, care are simptome precum: limba umflată, dificultăți în respirație sau chiar stări de leșin.

Sursă info: webmd.com; usatoday.com

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News