Cuprins:
De ce fac murăturile floare
Sterilizarea borcanelor, spălarea mâinilor și a legumelor puse la murat
Cei care nu știu de ce apare floarea la murături, trebuie să aibă grijă la câteva aspecte înainte de a pune murăturile, indiferent că este vorba despre varză murată, castraveți murați în saramură, gogonele, conopidă în saramură sau orice altă legumă sau fruct pe care dorești să îl pui la murat (da, se fac inclusiv pepeni murați sau struguri murați!).
Primul aspect de care trebuie să țineți cont este ca totul să fie curat și sterilizat. Mâinile trebuie spălate bine, cu apă și săpun, pentru a nu avea bacterii care pot favoriza apariția florii la murături. În plus, sterilizarea butoiului/recipientului în care se pun murăturile este de căpătâi. Pentru a avea un borcan sau butoi sterilizat se folosește apă cu bicarbonat de sodiu.
Este foarte important ca toate legumele și fructele puse la murat să fie spălate cu apă rece.
Nu folosi apă de la robinet și nici sare fină de masă!
Apa pe care o folosești la saramură este bine să nu fie apă de la robinet nefiartă. Apa de la robinet poate fi mai dură, acest lucru ducând la apariției florii la murături. Dacă vei fierbe apa folosită la saramură vei scăpa de riscul de a face murăturile floare.
Sarea pe care o folosești la saramură trebuie să fie sare de murături, sare grunjoasă pe care o topești în apă. Nu folosi niciodată sare fină de masă. Sarea de masă fină conține un aditiv care strică saramura și face ca murăturile să prindă floare. Folosiți sare neiodată!
Ce să pui în murături (varza murată) ca să nu facă floare
Din străbuni, anumite mici detalii ajută ca murăturile să iasă nu doar gustoase, dar și să nu prindă floare.
Astfel, condimentele puse în borcanele de murături nu sunt doar pentru aromă. Piperul, boabele de muștar, dafinul sau hreanul au și rol antibacterian.
Este știut de gospodinele cu experiență că pentru ca zeama să nu devină vâscoasă şi pentru a ţine murăturile tari pentru o cât mai lungă perioadă, adăugăm în borcane frunze şi crenguţe de vişin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. Este însă obligatoriu să folosim sare neiodată, pentru că se ştie că iodul provoacă înmuierea vegetalelor, dar şi aspectul acela neplăcut al saramurii din borcan.
Murăturile nu vor face mucegai dacă adăugăm în borcan un săculeţ din pânză rară umplut cu boabe de muştar, care să acopere bine suprafaţa murăturilor până la marginea borcanului.
Ca să nu se băloșească varza murată se pune busuioc.
Cum se păstrează murăturile ca să nu facă floare
Murăturile trebuie păstrate la loc întunecat, răcoros și aerisit. Pentru a le asigura un mediu care să nu favorizeze apariția florii, ele se țin în beci/pivniță. Temperatura la care se țin murăturile trebuie să nu fie mai mare de 8-10 grade Celsius. Borcanele sau bidoanele trebuie închise etanș. Verzele, castraveții, gogonelele sau orice ai pus în borcan la murat trebui să fie complet acoperite de saramură.
Un lucru important pentru ca varza să nu prindă floare este vânturarea. Vânturarea verzei murate pentru a evita să facă floare. Acest procedeu mai este cunoscut și drept pritocire.
Remedii pentru floare la murături – ce faci dacă au prins murăturile floare?
De ce se tulbură saramura
În cazul murăturilor puse la saramură, o tulburare ușoara a moarei (saramurii) este firească, în condițiile în care în urma fermentației apare acidul lactic.
Murăturile ce au stat în moarea tulbure, dar care nu au nicio altă caracteristică suspectă pot fi consumate fără probleme. Cel mult, pentru mai multă siguranță, le puteți clăti înainte de a le consuma, însă saramura tulbure este un semn că murăturile au trecut printr-un proces de fermentație firesc.
Remedii dacă au prins murăturile floare
Dacă murăturile au făcut floare, trebuie să aduci borcanele în bucătărie, să scoţi capacele, beţişoarele şi greutatea pe care ai pus-o peste gogoşari, castraveţi sau ce ai mai pus la conservat şi să le speli pe toate cu apă clocotită. Speli bine şi gura borcanului, pe dinăuntru şi pe afară. Scurgi o parte din saramură, o strecori prin tifon dublu şi o torni înapoi în borcan, trecând-o tot prin tifon dublu. Pui la loc beţişoarele, greutatea şi capacul pe care îl înfiletezi atent, ca să se închidă etanş.
Dacă saramura doar este tulbure şi nu face încă floare, aduci borcanele pentru câteva zile la o temperatură mai ridicată. După ce s-a limpezit saramura, le muţi din nou în cămară.
- Vezi și aceste retețe de murături cu trucuri utile pentru cele mai gustoase și reușite murături!