Între 15% şi 33% din copii își încleştează dinţii care, cu timpul, se macină. Fenomenul – numit bruxism – se petrece, de obicei, în două momente cheie – când apar dinții primari și atunci când ies dinții permanenți. Cei mai mulți copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinți este complet.
De ce fac asta?!
Cel mai frecvent, copiii își macină dinții în timpul somnului, mai degrabă, decât în timpul zilei. Nimeni nu știe exact de se întâmplă acest lucru, dar sunt teorii care includ dinții aliniați în mod necorespunzător sau contactul neregulat între dinții superioare și inferiori, boli și alte afecțiuni medicale (cum ar fi deficienţe nutriționale, alergii, tulburări endocrine) și factorii psihologici, inclusiv anxietate și stres.
Ce riscă
”Macinarea dinților poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap și uzura dinților. Consultați medicul stomatolog în cazul în care dinții copilului încep să arate uzați sau în cazul în care copilul se plânge de sensibilitate a dinților sau durere”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog.
Tu cum poţi să îl ajuţi
- Creează o atmosferă cât mai calmă, în special înainte de culcare.
- Adresați-vă medicului stomatolog pentru a monitoriza dinții copilului, dacă au tendința de măcinare. Şi roagă medicul să te înveţe câteva exerciţii exerciţii de masaj, prin care să relaxezi muşchii maxilarelor.
- Dieta copilului trebuie să includă multă apa (măcinarea dinţilor poate avea o legătură cu deshidratarea).
- Pentru copiii preșcolari nu sunt necesare intervenții dentare. Copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.