Cuprins:
Fie că vorbim despre pește, pui ori porc, preparatele servite la mare altitudine sunt de obicei mai puțin gustoase decât dacă acestea ar fi consumate la sol.
În mod firesc, în această situație se naște întrebarea de ce mâncarea pe care ți-au servit-o stewardesele în timpul zborului nu are gust.
Dacă te-ai gândit în vreun moment că de vină este bucătarul, o să fii surprins să afli că explicația este de cu totul altă natură decât ți-ai putea închipui, iar noi îți vom spune despre ce este vorba.
Cum sunt pregătite preparatele servite în avion
Preparatele care sunt servite în avion sunt gătite înainte, apoi răcite și împachetate sub vid pentru a putea rezista transferului cu camionul până la avion.
Ulterior, acestea sunt reîncălzite cu ajutorul unor cuptoare cu convecție pentru a putea fi servite pasagerilor. Trebuie spus că aragazele și cuptoarele cu microunde sunt interzise în avioane din motive de siguranță.
În același timp, pentru ca gustul mâncării să poată fi perceput, pentru preparatele servite în avion se folosește o cantitate mai mare de condimente comparativ cu cele care sunt servite în restaurantele de la sol. Explicația o vei afla în cele ce urmează.
- Descoperă ce nu ai voie să iei cu tine în avion
De ce mâncarea nu are gust în avion?
Există o serie de factori pentru care mâncarea pe care o consumăm în avion, la mare altitudine, are un gust diferit față de cea pe care o consumăm în fiecare zi acasă, iar acest lucru a fost demonstrat științific.
Un studiu efectuat în urmă cu mai bine de un deceniu de către institutul de cercetare Fraunhofer din Germania a scos la iveală faptul că alimentele și ingredientele își păstrează proprietățile și calitatea la mare altitudine.
În schimb, la 10.000 de metri, umiditatea scăzută din avion duce la uscarea nasului care are ca efect afectarea senzorilor olfactivi, în timp ce limba ne amorțește. Astfel, percepția de dulce și de sărat ne este atenuată cu până la 30%, scrie Business Insider.
În plus, presiunea atmosferică scăzută usucă mucoasa nazală și tocește nasul, ceea ce ne poate afecta și percepția asupra gustului alimentelor. Este o senzație similară cu cea pe care o avem cu toții atunci când suntem răciți.
Sucul de roșii, arma împotriva… zgomotului
Un alt studiu realizat anii trecuți indică faptul că gustul fad al preparatelor servite în avion la mare altitudine ar putea fi o consecință a zgomotului ambiental produs, care poate ajunge în zbor la 85 de decibeli.
Voluntarii au participanți la acest studiu au spus că gustul unor alimente care conțin glutamat, un aminoacid așa cum este sucul de roșii, este mai intens în mediul zgomotos.
De altfel, personalul de la compania germană Lufthansa a observat că pasagerii beau în timpul zborurilor la fel de mult suc de roșii pe cât beau bere.
Ce se întâmplă în avion la mare altitudine?
Avioanele sunt presurizate cu un nivel foarte scăzut de umiditate, de doar 4%, iar asta presupune modificarea compoziției aerului pe care pasagerii îl respiră.
Umiditatea care exista în interiorul avionului provine de la respirația persoanelor care se află acolo.
În aceste condiții, aerul din interiorul cabinelor avioanelor este mult mai uscat decât aerul pe care îl respirăm atunci când suntem la sol, iar în unele cazuri este chiar mai uscat decât aerul din deșert.
Citește și; Trucuri să scapi de frica de avion