Este absolut firesc să ai temeri, până la urmă e ceva prin care treci o dată, de cel mult două-trei ori prin viață, dacă ești norocos, însă nu are rost să amâni demersul, căci nu există „un moment potrivit” atunci când e vorba de o decizie importantă, cu impact decisiv asupra calității existenței tale.
Și pentru a înclina mai mult balanța înspre „acum!” și „nu mâine!”, la nivel metaforic, în articolul următor îți vom prezenta câteva motive care pot sta la baza hotărârii tale de a te vedea mai devreme la casa ta.
Confort „personalizat” și independență
Dacă locuiești într-un apartament închiriat cu mai mulți prieteni sau cu părinții, e timpul să faci o schimbare în acest sens, mai ales dacă ai un job stabil și dacă îți dorești să nu te mai simți dependent de ceea ce au și ce vor ceilalți colocatari. Fără excepție, definiția confortului în viziunea ta diferă de a altora, iar doar într-un cămin al tău vei reuși să atingi această stare în care să te simți bine cu ce ai în jur, practic cu locul în care-ți petreci cel mai mult timp.
A fi la casa ta implică, mai ales în România, țara în care veniturile individuale medii sunt insuficiente pentru o astfel de achiziție, așteptare îndelungată, speranța vreunei moșteniri tardive, un câștig la Loto, practic utopii. Tocmai de aceea, e important să revii cu picioarele pe pământ, să analizezi la rece situația și să ai curajul să accesezi un credit.
● Informare corectă
Fără doar și poate, contractarea unui credit de la o bancă presupune o responsabilitate ridicată din partea ambelor părți; trebuie să știi la ce te expui, care sunt riscurile, însă și ce drepturi ai atunci cand iei un credit. E necesar ca fiecare detaliu ce ține de acest proces să fie lămurit cu banca într-un mod transparent, printr-o comunicare eficientă, informându-te totodată și din alte surse sigure.
Până acum, pe o scară de la unu la zece, pe unde s-ar plasa teama de „n-o să am niciodată o casă a mea în viața mea”? E timpul să o cobori de la valoarea superioară la una de -5, după ce te vei informa corect ce presupune creditarea, trecând în revistă avantajele de a fi proprietarul unui imobil.
● Vizionarism și strategie
În plus, vei avea nevoie de un credit suficient cât să acopere atât plata inițială a locuinței, cât și cheltuielile primare care țin de amenajare. Ar fi păcat ca după ce te vezi cu cheile în mână, într-un spațiu care miroase „a nou”, întocmai ca o carte luată din librărie, să nu te preocupi și ceea de urmează, renovarea și decorarea căminului.
Provocarea este cu atât mai mare, iar proiectul, stimulativ, cu cât ai în vedere că e vorba de casa ta în care vei petrece foarte mult timp, de lucruri care au o poveste a lor, de personalitatea ta care se reflectă în design.
Chiar dacă va fi vorba de accesarea unui credit cu o valoare mai mare, până la urmă, așa cum îi spune și numele, e vorba de locuința personală în care merită să investești, chiar dacă în procesul de renovare și decorare apar cheltuieli neplanificate.
Bucuria de a socializa și de a avea un animal de companie
● Interacțiune față în față cu prietenii
Atunci când deții un spațiu al tău, ai posibilitatea de a organiza petreceri sau reuniuni de final de săptămână la tine acasă, mai ales în contextul actual, în care nu ai prea multe alte opțiuni în acest sens. Astfel, tranziția dinspre comunicarea mediată de device-uri digitale către una fizică se va produce în mod firesc. În același timp, având un spațiu al tău, fără a mai fi nevoit să ceri aprobarea de la un proprietar sau de la colegii de apartament, poți să găzduiești oricând rude și amici din provincie.
● Libertatea de a împărți căminul
Din păcate, în România o chirie pet friendly este foarte greu de găsit, iar atunci când proprietarii sunt de acord cu acest lucru emit cerințe suplimentare și costisitoare. La casa ta, patrupedul tău va fi liber să exploreze spațiul, fără a te îngrijora că poate să zgârie parchetul sau să dărâme în joacă un obiect de decor. Până la urmă, un animal de companie e o ființă vie, dornică să exploreze teritoriul și să-și aleagă un loc preferat în locuință, nu un bibelou așezat cu grijă maximă pe o etajeră. Dacă-ți dorești acest „firesc” pentru pisica sau câinele tău sau efectiv ești decis să îți iei în sfârșit un suflet necuvântător în viața ta, având o casă a ta îți va fi mult mai simplu.
A fi la casa ta nu e doar alinierea la o cutumă și obligativitate socială, ci, înainte de toate, împlinirea unui vis, concretizarea unui plan și acel „nou început” care-ți va permite să faci tot ceea ce vrei într-un cămin pe care-l vei numi acasă. Împlinirea acestui obiectiv este mai simplă atunci când ai parte și de un sprijin specializat care nu comportă riscuri ascunse.
Sursă foto: unsplash.com