Sezonul gripal de anul acesta se anunţă unul blând, asemănător cu cel pe care l-am avut în urmă cu doi ani, iar specialiştii dau asigurări că vaccinarea preîn tâm pină îmbolnăvirea. Totuşi, acest lucru nu exclude apariţia unor epidemii.
Anul acesta, 3.100.000 de români consideraţi ca fiind cei mai expuşi riscului de a contracta virusul gripei vor fi vaccinaţi, începând cu 15 octombrie. Copiii, persoanele vârstnice, adulţii cu suferinţe cronice, dar şi angajaţii sistemului sanitar şi cei din unităţile de ocrotire a minorilor sunt principalii beneficiari ai vaccinurilor gripale gratuite.
“Recomandăm imunizarea împotriva gripei şi celor care nu sunt incluşi în grupul populaţiei de risc. Vaccinarea antigripală poate proteja populaţia de gripă, dar şi de anumite modificări ale virusului“, a declarat Florentina Furtunescu, director general în Ministerul Sănătăţii Publice. Formula vaccinului antigripal din acest sezon a fost stabilită încă din februarie. “Este un vaccin total nou, în care toate cele trei tulpini sunt diferite de cele existente în produsul din sezonul 2007-2008”, a explicat Viorel Alexandrescu, directorul Centrului naţional de Referinţă pentru Gripă.
Izolat în Brisbane, Australia, H3N2 este cea mai nouă tulpină de virus inclusă în vaccinul de anul acesta. “Este vorba de o suşă (n.r. tulpină) la care noi, românii, nu avem imunitate. Ea a circulat pe continentul australian şi este considerată de Organizaoeia Mondială a Sănătăoeii un potenoeial element implicat într-un episod epidemic”, spune prof. dr. Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecoeioase “Matei Balş” din Capitală. “Trebuie însă făcută bine diferenoea între viroze respiratorii şi gripe, pentru că majoritatea virozelor nu sunt date de virusul gripal”.