Cuprins:
De aceea, cu siguranță ai observat că în toate benzinăriile există câte un semn prin care ești informat că vorbitul la telefonul mobil în timp ce alimentezi este interzis.
Mulți cred că interdicția se bazează pe o legendă, în timp ce alții sunt siguri că există într-adevăr un real pericol.
Puțini știu că pericolul adevărat nu are legătură nici cu pornirea motorului, nici cu vorbitul la telefon, iar noi îți vom spune care este motivul pentru care nu ai voie să vorbești la telefon în timp ce alimentezi.
De ce nu ai voie să vorbești la telefonul mobil în benzinărie?
Sunt destui șoferi care spun „am vorbit la telefon când alimentam și nu s-a întâmplat nimic” și aceștia se întreabă de ce este considerat periculos telefonul mobil în apropierea unei pompe de carburant.
Suntem aproape siguri că unii dintre șoferii români nu știu că în multe țări utilizarea telefonului mobil este strict interzisă în incinta unei benzinării, la fel cum este interzis și fumatul.
Specialiștii vin, însă, cu o explicație științiifică care spune că, atunci când folosești telefonul mobil și pui mâna pe pistolul de alimentare de la pompă, se poate produce o descărcare electrostatică.
În acest fel pot apărea scântei care să aprindă gazele emanate din rezervorul mașinii atunci când alimentezi cu benzină, și, din păcate, nu puține au fost cazurile în care persoanele care alimentau și vorbeau la telefon în același timp au provocat explozii soldate cu victime.
Cu alte cuvinte, telefonul mobil poate fi o sursă de incendiu, de aceea este foarte important să nu fie folosit în apropierea pompelor de carburant şi nici în spaţiile unde există acumulare mare de gaz.
Ce pericole prezintă telefonul mobil?
Telefoanele mobile sunt cele mai populare dispozitive și de aceea sunt principalele aparate vizate de interdicție.
Utilizarea telefonului mobil lângă pompa de benzină poate fi la fel de periculoasă ca atunci când îl butonezi în timp ce conduci.
Device-ul nu reprezintă neapărat o cauză a producerii unui incendiu, însă folosirea lui în timpul realimentării îți poate distrage atenția și, implicit, să verși combustibil pe jos sau pe tine ceea ce poate fi extrem de periculos.
În același timp, din cauză că folosești smartphone-ul la pompă, există riscul chiar să uiți pistolul în conducta de alimentare. De altfel, cele mai recente studii în domeniu arată că principala cauză pentru care șoferii pleacă de la stație cu pistolul în rezervor o reprezintă tocmai telefonul mobil.
În realitate, trebuie să știi că interdicția se referă nu doar la telefonul mobil, ci la orice tip de dispozitiv electronic care poate fi o sursă de incendiu, așa cum sunt sistemul audio sau farurile mașinii.
Tocmai din acest motiv au fost inventate și pistoalele de alimentare care aspiră vaporii de carburant emanați din rezervorul unui automobil în momentul alimentării, iar aceste pistoale sunt în momentul de față standard.
Însă, cu toate acestea, riscul ca aceste gaze să fie eliminate pe la bușonul de alimentare și o simplă scânteie să le aprindă este destul de ridicat.
Așadar, pentru siguranța ta și a celor din jur, sfatul nostru este să lași telefonul mobil în interiorul mașinii și să nu-l folosești decât după ce ai agățat pistolul la pompă și ai închis rezervorul. Ba chiar să îl folosești doar după ce părăsești benzinăria.
Citeşte şi greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde!