Conform Asociației Berarii României, cantitatea vândută în țara noastră în 2023 a fost de cca 15 milioane de hectolitri, redusă de la 15.8 milioane de hectolitri în 2022. Diferența se simte din creșterea accizelor: 11% din 1 ianuarie 2023 față de ianuarie 2022, apoi încă 10% de la 1 ianuarie 2024.

În România nivelul accizei la bere este cu 18% mai mare decât cel practicat în Germania (0,929 €/ hectolitru/ grad Plato față de 0,787 €/ hectolitru/ grad Plato), în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a germanilor. Sectorul berii, care este 100% fiscalizat, a contribuit la bugetul de stat cu peste 311 milioane € în 2023.

Ce este berea și din ce este făcută?

Berea este o băutură alcoolică produsă din fermentarea cerealelor, cum ar fi orzul, grâul și orezul. Procesul de producție a berii implică mai multe etape, inclusiv malț, piure, fierbere, fermentare și maturare. Mai jos, vedeți importanța fiecăreia dintre etapele de producție:

Malțul: este prima etapă a procesului de producție a berii. Aici, boabele de orz sunt umezite și lăsate să germineze. După germinare, acestea sunt uscate și prăjite.

Piureul: etapa în care boabele de malț sunt amestecate cu apă fierbinte pentru a extrage zaharurile. Mustul rezultat este apoi fiert cu hamei, o plantă care conferă berii aroma caracteristică.

Martor în dosarul Sf. Pantelimon: Una dintre doctoriţele arestate pentru omor, „surprinsă şi dezamăgită” dacă pacienții nu mureau în scurt timp
Recomandări
Martor în dosarul Sf. Pantelimon: Una dintre doctoriţele arestate pentru omor, „surprinsă şi dezamăgită” dacă pacienții nu mureau în scurt timp

Fermentația: aceasta este partea în care mustul este răcit și amestecat cu drojdia, o ciupercă ce transformă zaharurile din must în alcool și în dioxid de carbon.

Maturarea:
 etapa finală a procesului de producere a berii. În această etapă, berea este depozitată în rezervoare pentru ca aromele și aromele să se dezvolte.

Efectul alcoolului asupra organismului în zilele caniculare

Deși în zilele noastre există opțiuni de bere fără alcool, cea mai mare parte a băuturii este vândută alcoolică și, în zilele caniculare, aceasta poate fi o mare problemă.

Alcoolul este o substanta psihoactiva cu mai multe efecte asupra organismului uman, mai ales in zilele cu temperaturi ridicate. Câteva dintre exemplele principale sunt:

Deshidratare: alcoolul inhibă producția de hormon antidiuretic (ADH), responsabil de reglarea echilibrului fluidelor din organism. Acest lucru poate duce la deshidratare, provocând amețeli, greață, vărsături și chiar leșin.

Creșterea temperaturii corpului: alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce duce la creșterea temperaturii corpului. Acest lucru este periculos în zilele caniculare, deoarece poate crește riscul de insolație.
Importanța de a rămâne hidratat în zilele caniculare

Cum arată vacanța la mare pentru un nevăzător: „Când ne jucam cu toții în apă, se vedea că ne eliberaserăm de toate fricile. A fost ceva nou și inedit”
Recomandări
Cum arată vacanța la mare pentru un nevăzător: „Când ne jucam cu toții în apă, se vedea că ne eliberaserăm de toate fricile. A fost ceva nou și inedit”

Hidratarea este esențială pentru sănătatea corpului uman. Ajută la reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor și transportul nutrienților către celule. În zilele caniculare, hidratarea este cu atât mai importantă, cu cât organismul pierde mai multe lichide prin transpirație.

Deshidratarea cauzează o serie de probleme de sănătate, inclusiv amețeli, greață, vărsături și chiar leșin. În cazurile severe, deshidratarea poate fi fatală. Pentru a o evita, este important să bei multe lichide pe tot parcursul zilei, mai ales în zilele caniculare. Apa este cea mai bună opțiune, dar sucurile naturale diluate, ceaiurile și apa de cocos sunt și ele opțiuni bune.

Evitati bauturile alcoolice si zaharoase. Acestea provoaca un efect numit osmoză, in care celulele elibereaza mai mult apa din interiorul lor pentru a echilibra densitatea dintre interior si exterior. Apoi, corpul tău poate împrumuta apă din alte zone pentru a echilibra volumul celulelor tale. Acest lucru duce la un dezechilibru în organism.

Băuturi potrivite pentru perioadele cu temperaturi ridicate

Vara este o perioadă foarte caldă și, pentru a vă răcori, nu este nimic mai bun decât o băutură rece. Însă, pe lângă faptul că sunt răcoritoare, unele băuturi sunt și sănătoase și ajută la menținerea organismului hidratat. 

Apa

Apa este cea mai importantă băutură pentru organismul uman și, vara, este și mai esențială. Ajută la reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor și la transportul nutrienților către celule. În plus, ajută și la eliminarea toxinelor din organism.

Recalcularea pensiilor: peste 82% dintre pensionari vor primi mai mulți bani. 800.000 de români nu vor beneficia de măriri
Recomandări
Recalcularea pensiilor: peste 82% dintre pensionari vor primi mai mulți bani. 800.000 de români nu vor beneficia de măriri

Sucurile naturale
Sucurile naturale sunt o opțiune excelentă pentru a te răcori și a te hidrata. Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează organismul împotriva bolilor.

Ceaiurile cu gheață
Ceaiurile cu gheață sunt o opțiune răcoritoare și sănătoasă pentru zilele caniculare. Sunt bogate în antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea îmbătrânirii premature. În plus, unele ceaiuri, cum ar fi ceaiul verde, vă pot ajuta și la accelerarea metabolismului și la arderea grăsimilor.

Sucul de cocos
Apa de cocos este o băutură naturală bogată în electroliți, precum potasiu, magneziu și sodiu. Acești electroliți ajută la înlocuirea pierderilor de minerale care apar în timpul transpirației, ceea ce este foarte important pentru a evita deshidratarea.

Băuturile izotonice
Băuturile izotonice conțin electroliți și carbohidrați, făcându-le ideale pentru sportivi și persoanele care practică activitate fizică intensă, deoarece ajută la înlocuirea pierderilor de lichide și minerale care apar în timpul temperaturilor ridicate.
Riscuri de deshidratare

Deshidratarea are loc atunci când organismul pierde mai multă apă decât primește. Acest lucru se întâmplă prin transpirație, urină, fecale sau respirație. Deshidratarea poate fi ușoară, moderată sau severă și poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv:

  • Oboseală
  • Ameţeală
  • Durere de cap
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Diaree
  • Constipație (dificultate la evacuarea intestinală)
  • Calculi renali (pietre la rinichi)
  • Infecții urinare
  • Convulsii

Deshidratarea este deosebit de periculoasă pentru copii, bătrâni și pentru persoanele cu boli cronice. Unul dintre semnele pe care organismul le dă despre iminența deshidratării este modul în care iese urina. Dacă pentru o persoană durează mai mult decât de obicei să simtă nevoia de a urina este un semn că trebuie să bea mai multe lichide. În plus, pipi trebuie să iasă limpede și curat pentru a indica un consum bun de lichide care hidratează organismul.

Cauzele deshidratării

Există multe cauze ale deshidratării, printre care:

  • Diaree
  • Vărsături
  • Febră
  • Transpirație excesivă
  • Diabet
  • Insuficiență renală
  • Utilizarea diureticelor
  • Consumul de alcool
  • Consumul de droguri Cum să previi deshidratarea

Există mai multe modalități de a preveni deshidratarea, inclusiv:

  • Bea multă apă pe tot parcursul zilei
  • Evită băuturile alcoolice și cu cofeină
  • Mănâncă fructe și legume bogate în apă
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat
  • Purtați îmbrăcăminte ușoară, largi pe vreme caldă
  • Fă o baie rece sau un duș pe vreme caldă

Cum să tratezi deshidratarea

Tratamentul pentru deshidratare depinde de severitatea afecțiunii. În cazurile ușoare, poate fi tratată bând multă apă.

În cazurile mai grave, este necesar tratament medical, inclusiv:

  • Fluide intravenoase
  • Băuturi care conțin electroliți (apă de cocos, iaurt, băuturi pentru sport etc.)
  • Medicamente (ser și antipiretice)

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

musatm000   •   15.07.2024, 19:37

Berea contine alcool,un alcool ce da dependenta si o bere bauta zilic te face alcoolic si apoi nu poti renunta este efectiv un drog ! Berea si bauturile tari,tuica,palinca ,vodca ,aduc un venit colosal la bugetele nationale ,recent fiind egalate de medicamente si tigari . Alcoolul ar trebui sa fie ceva ocazional ,avem o tara plina de alcoolici,persoane ce au ramas in strada dupa ce au vandut tot si bineanteles multi,foarte multi au intrat in puscarie,crime,violuri,furturi,batai etc. Cine incearca sa explice acest pericol pentru sanatate si pentru societate?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un tren cu 28 de vagoane nu a fost lăsat să intre în România. Ce au descoperit autoritățile
Știrileprotv.ro
Un tren cu 28 de vagoane nu a fost lăsat să intre în România. Ce au descoperit autoritățile
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Libertateapentrufemei.ro
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Top 4 zodii care vor avea un weekend de vis. Astrele se aliniază pentru ele, le așteaptă cele mai bune vești
FANATIK.RO
Top 4 zodii care vor avea un weekend de vis. Astrele se aliniază pentru ele, le așteaptă cele mai bune vești
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
GSP.RO
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Sfânta Maria 2024. Se spune că vei avea noroc tot restul anului dacă îl consumi
FANATIK.RO
Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Sfânta Maria 2024. Se spune că vei avea noroc tot restul anului dacă îl consumi
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
Orangesport.ro
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
De la 3.600 de lei la 5.605 lei pe lună. Cum arată marea recalculare a pensiilor
Observatornews.ro
De la 3.600 de lei la 5.605 lei pe lună. Cum arată marea recalculare a pensiilor
Horoscop 15 august 2024. Capricornii se ocupă, în perioada următoare, de chestiuni delicate, greu de rezolvat din cauza unor implicații
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2024. Capricornii se ocupă, în perioada următoare, de chestiuni delicate, greu de rezolvat din cauza unor implicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI