De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos

Muntele Athos este o mică peninsulă din nord-vestul Greciei, iar femeilor le este interzis să se apropie la o distanță de 500 de metri de coasta Muntelui Athos. 

În spatele acestei peninsule se află o istorie măreață și ceea ce este și mai interesant este că nu s-au schimbat prea multe în ultimii 1000 de ani. Există peste 2.000 de călugări din diferite părți ale lumii care trăiesc în cele 20 de mănăstiri răspândite în jurul peninsulei.

Chiar și toți bărbații care doresc să viziteze mănăstirea trebuie să treacă printr-un proces riguros de verificare înainte de a li se permite să rămână pentru trei nopți.

În fiecare săptămână, 100 de bărbați ortodocși sunt primiți să vină și să peregrineze pe Muntele Athos. Toți cei care îi vizitează trebuie să aibă un cazier curat, altfel nu li se permite intrarea.

Istoria Muntelui Athos

Există o mulțime de istorie în spatele Muntelui Athos. Acesta a fost locuit pentru prima dată în secolul I de călugări care căutau refugiu din calea Imperiului Roman, deoarece aceștia au pornit să persecute biserica ortodoxă. 

Cea mai mare migrație a avut loc în timpul secolelor al VIII-lea și al IX-lea, când Imperiul Bizantin a creat un edict care interzicea picturile ortodoxe și, mai târziu, alte documente asociate cu creștinismul ortodox.

Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori

În anul 885, împăratul Vasile I, cunoscut și sub numele de Macedoneanul, a dorit să le ofere protecție călugărilor, așa că a oprit orice trecere ilegală peste râul Xerxes și a declarat Muntele Athos ca loc sfânt pentru călugării care își puteau găsi refugiu. 

Atât timp cât călugării rămâneau în peninsula lor, fără a-i afecta pe cei din afara peninsulei, Imperiul Bizantin era de acord cu acest lucru. Călugării care trăiau pe Muntele Athos erau, de asemenea, scutiți de plata oricăror taxe către Imperiul Bizantin.

În 963, prima mare mănăstire athonită (Marea Lavră) a fost construită în peninsulă cu ajutorul generalului Nikephoros II Phokas și sub supravegherea Sfântului Atanasie Athonitul. Athonitul a fost un călugăr bizantin care a fondat comunitatea monahală de pe Muntele Athos, ceea ce a dus la crearea Ortodoxiei athonite, un subgrup mai strict al religiei ortodoxe.

Regula care interzice accesul femeilor pe Muntele Athos

Cam în aceeași perioadă în care Sfântul Antonit era văzut ca lider al călugărilor din cadrul peninsulei, el a stabilit câteva reguli stricte pe care călugării trebuiau să le respecte pentru tot restul vieții lor. 

Sfântul Athonit a fost declarat primul monarh al călugărilor care a impus o listă descriptivă de linii directoare care urmau credințele acestor călugări ortodocși.

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu

Aceste noi reguli impuse de Sfântul Antonit au fost acceptate legal în anul 970, când împăratul Ioan I Tzimskes a aprobat typikon-ul scris de călugări. 

Un typikon este o carte liturgică ce conține instrucțiuni despre ordinea oficiului de rit bizantin și imnurile variabile ale Dumnezeieștii Liturghii. 

În cadrul acesteia, călugării au declarat legi religioase care trebuiau să fie aplicate și respectate în mod legal de oricine se apropia de Muntele Athos. Cele mai semnificative legi sunt:

  • Călugării nu au voie să dețină bunuri de valoare.
  • Toți călugării trebuie să fie tratați la fel și să nu fie discriminați în funcție de locul lor de naștere.
  • Toți călugării trebuie să urmeze credințele Protos-ortodoxe stabilite în secolul al IV-lea.
  • Tuturor femeilor le este interzis accesul pe Muntele Athos.
  • La intrarea în Muntele Athos există chiar un semn mare care menționează unele dintre cele mai importante reguli, printre care „Intrarea femeilor este complet interzisă”.

Pentru a deveni cu adevărat un sfânt și pentru a trăi o viață sfântă bazată pe liturghia ortodoxă, o femeie va conduce un bărbat la păcat.

Acești călugări sunt atât de implicați în religia lor încât au nevoie să aibă mintea limpede, ceea ce înseamnă că până și vederea unei femei îi poate duce la gânduri păcătoase, ceea ce contravine typikon-ului.

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Există și o altă tradiție ortodoxă care este folosită ca raționament pentru interzicerea femeilor. Una dintre tradiții este aceea că Fecioara Maria a fost spulberată de vânt atunci când încerca să navigheze spre Cipru și a aterizat pe Muntele Athos.

Și i-a plăcut atât de mult încât s-a rugat fiului ei să i-l dea ca fiind al ei, iar acesta a fost de acord. 

Încă se numește „grădina Maicii Domnului”, dedicată gloriei ei, iar ea singură își reprezintă sexul pe Muntele Athos.

De ani de zile, guvernul grec a încercat să schimbe această lege pentru a permite femeilor să viziteze acest loc, dar fără succes. 

Chiar și o lege a egalității a fost creată în 2017 pentru a elimina interdicția pentru femei, dar călugării de pe Muntele Athos își vor apăra regulile cu aceeași dedicare față de credințele lor religioase. 

Femeia misterioasă care a încălcat interdicția femeilor de pe Muntele Athos

O fotografie din 1903 a unei femei de pe Muntele Athos, care a fost publicată într-un ziar grecesc de la acea vreme, rămâne încă un mister, unii călugări susținând că ei cred că femeia necunoscută era chiar Fecioara Maria.

Este cunoscut de toată lumea faptul că femeile nu au voie în niciuna dintre cele douăzeci de mănăstiri din Muntele Athos (Agion Oros) sau chiar nicăieri pe muntele însuși, o regulă care a fost aplicată cu strictețe încă din secolul al IV-lea, când a fost construită prima mănăstire în zonă.

După cum spun călugării, singura femeie permisă pe Muntele Athos este Fecioara Maria; de aici și apariția a ceea ce pare a fi o femeie în fotografia granulată, alb-negru.

Era 21 august 1903 după calendarul vechi, pe care îl urmează Muntele Athos. Călugării fuseseră chemați să se întâlnească împreună de clopotele care au fost trase la Mănăstirea Sfântul Panteleimo.

Era în ajunul celor „nouă zile” anuale ale Fecioarei Maria și, conform obiceiului din mănăstire, era timpul să le ofere celor mai săraci călugări, așa-numiții „chiliești”, sau cei care își petreceau viața în camere mici, un pic de caritate, ceva care să le facă viața dificilă un pic mai ușoară.

Călugării, de obicei retrași, se adunaseră și stăteau la rând pentru a primi pomana atât de necesară din partea celorlalți călugări. Cu toate acestea, aceasta avea să fie ultima dată când călugării singuratici urmau să primească pomana anuală, deoarece finanțele sărace ale mănăstirii nu permiteau ca pomana să continue încă un an.

Unul dintre călugări, cu numele religios „Gabriel”, deținea un aparat de fotografiat și a vrut să imortalizeze ultima dată când călugării urmau să se adune pentru a primi pomana.

Potrivit legendei mănăstirii, Gabriel a văzut curând o priveliște miraculoasă în fața lui. În mijlocul tuturor călugărilor adunați, a apărut brusc o femeie misterioasă, îmbrăcată toată în negru. El nu a ezitat, ci a început imediat să facă fotografii, un proces laborios la acea vreme.

Călugării au fost convinși că femeia din fotografia granulată era Fecioara Maria, care apăruse pentru a-și exprima tristețea și pentru a le arăta călugărilor că nu trebuie să înceteze faptele lor bune de a da de pomană celor mai săraci călugări. Acesta a fost singurul motiv pentru care i-a permis călugărului Gabriel să o fotografieze.

Când fotograful amator a arătat fotografia celorlalți călugări, nu a durat mult până când aceștia au înțeles ce se întâmplase cu adevărat. Și au decis să continue faptele lor anuale de binefacere pentru a-L slăvi pe Dumnezeu și pe Preafericirea Sa.

Fotografia a fost ascunsă timp de mulți ani în arhivele Mănăstirii Sfântul Pantelimon, fiind făcută publică abia în 1997.

Pelerinii religioși privesc imaginea ca pe o confirmare fotografică incontestabilă a unui mare miracol în mănăstire. Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a văzut și a admirat, de asemenea, fotografia într-una dintre vizitele sale la Muntele Athos.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce semnifică cifra 3 în numerologie și din punct de vedere spiritual!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (18)

Ghiocel06   •   22.10.2024, 11:09

Un articol foarte interesant!

dabaca2020   •   20.09.2024, 15:19

Mentalitate de Ev Mediu ,care se incapatineaza sa o pastreze ,pana cand ?? Si de ce ? Consider o , grupare cu idei retrograde ,care consuma din buget ,aiurea !

Peugeot307   •   03.08.2024, 08:55

Felicitări pentru articol!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
FANATIK.RO
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Maşină de poliţie spulberată de un Porsche, în centrul orașului Borșa. Trei agenţi au fost răniţi, unul este în comă. Șoferul bolidului a fugit după accident
Observatornews.ro
Maşină de poliţie spulberată de un Porsche, în centrul orașului Borșa. Trei agenţi au fost răniţi, unul este în comă. Șoferul bolidului a fugit după accident
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI