Cuprins:
Știi unde ar trebui să depozitezi corect alimentele pe rafturile frigiderului pentru a le păstra proaspete pentru cât mai mult timp? Iată de ce nu se țin ouăle pe ușa de la frigider.
De ce nu se țin ouăle pe ușa de la frigider
Poate din comoditate, dar și pentru că rafturile laterale de pe ușa frigiderului permit depozitarea acestor cu ușurință, deseori așezi ouăle proaspete chiar pe ușa frigiderului. Însă, acest obicei nu este unul sănătos. Iată de ce.
Poziționarea ouălor pe ușa frigiderului le expune pe acestea la fluctuațiile de temperatură pe măsură ce ușa se deschide și se închide de mai multe ori pe parcusul zilei. Acest lucru va duce la alterarea conținutului mai repede. Cel mai cald loc din frigider este ușa acestuia, așa că nu este locul potrivit pentru depozitarea alimentelor.
Ouăle proaspete se depozitează corect în suportul de ouă din carton în care se comercializează, pe unul dintre rafturile frigiderului, deoarece ambalajul va proteja ouăle și va împiedica să absoarbă mirosurile altor alimente din frigider.
Cât rezistă ouăle proaspete în frigider
Ouăle sunt produse perisabile și trebuie consumate în tocmai, potrivit termenului de valabilitate, pentru a evita alterarea conținutului. Dacă sunt păstrate corespunzător, ouăle proaspete pot rezista între 3 și 5 săptămâni la frigider.
Cât timp rezistă ouăle fierte în frigider
Durata de păstrare a ouălor în frigider poate varia în funcție de modul în care acestea au fost gătite, ori de starea lor inițială. Dacă ouăle proaspete pot fi păstrate câteva săptămâni în mod corespunzător la frigider, ouăle fierte cu coajă au o durată de păstrare mai scurtă.
Acestea pot rezista în frigider câteva zile, până la o săptămână. Dacă ouăle fierte sunt depozitate în frigider fără coajă, atunci perioada de păstrare este de câteva zile, maxim 5 zile.
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete
Cu toate că ouăle pot fi păstrate în frigider pentru mai mult timp, este bine să verifici dacă acestea sunt proaspete înainte să le consumi. Iată ce poți face pentru a verifica dacă ouăle sunt proaspete și pot fi consumate.
Verifică termenul de valabilitate
Acesta este cel mai simplu, dar și cel mai important test pe care îl poți face pentru a verifica prospețimea ouălor. Dacă nu faci acest lucru înainte de a le cumpăra, atunci verifică din nou eticheta înainte de a le consuma. Termenul de valabilitate este menționat pe ambalajul ouălor și are rolul de a informa asupra faptului că furnizorul garantează consumul lor până la data respectivă, în condiții de depozitare optime.
Testul cu apă
Pentru acest test trebuie să introduci oul într-un pahar plin cu apă rece în care ai turnat în prealabil și două linguri de sare. În cazul în care oul se va scufunda și va rămâne pe fundul paharului înseamnă că este proaspăt, însă dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi atunci aceasta este destul de vechi, dar comestibil.
În situația în care oul va pluti complet la suprafață înseamnă că nu este comestibil și trebuie aruncat.
Dacă te întrebi de ce se întâmpla asta trebuie să știi că ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul lor, se evaporă prin coajă, iar aceasta este înlocuită cu aer. Astfel, cu cât va fi mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta va pluti mai bine.
Testul prin spargerea oului
Aceasta este una dintre cele mai simple modalități prin care poți verifica prospețimea unui ou. În primul rând, trebuie să știi că un ou stricat va emana un miros neplăcut de sulf în clipa în care este spart.
Apoi, după ce spargi oul ca să vezi în ce stare sunt gălbenușul și albușul, trebuie să observi cum se prezintă acestea. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită, iar albușul este vâscos și adunat în jurul gălbenușului, înseamnă că oul este proaspăt.
În cazul în care gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi și trebuie aruncat.
Testul prin agitarea oului
În acest caz, ceea ce trebuie să faci este să agiți oul. Dacă nu se aude un zgomot de plescăitură de apă în interiorul acestuia înseamnă că este proaspăt și poate fi consumat. Însă, dacă din ou se aude acest zgomot, atunci acesta nu este comestibil și va trebui să-l arunci. Explicația este aceea că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.
Testul cu lumina
Pentru a face acest test va trebui să ai o sursă de lumină puternică, cum ar fi o lanternă, veioză sau o lampă. Odată ce ai aprins sursa de lumină, pune oul sub lumină și ține-l acolo câteva secunde.
Dacă este proaspăt, oul ar trebui să aibă un conținut dens și opac, însă un ou vechi va fi mai transparent, iar conținutul va fi mai fluid. De asemenea, verifică dacă există un punct mic în interiorul oului, punct care reprezintă aerul. Cu cât acest punct este mai mare, cu atât ouăle sunt mai vechi.
Cum se păstrează corect alimentele în frigider
Deschiderea frecventă a ușii frigiderului poate modifica temperatura din interior și astfel mediul poate favoriza apariția unori bacterii atât pe ușa frigiderului, cât și pe rafturile sau pereții acestuia. Iată cum este recomandat să depozitezi alimentele în frigider pentru a te bucura de gustul lor proaspăt pentru mai mult timp.
Pe raftul de sus al frigiderului se vor depozita alimente precum iaurturi, brânzeturi și chiar produsele din ciocolată, deoarece aici temperatura are cele mai mici fluctuații.
Pe raftul din mijloc al frigiderului se depozitează alimentele gătite, mâncarea gătită cu carne și alimentele semipreparate în recipiente cu capac sau caserole care se închid etnaș.
Pe ultimul raft al frigiderului se vor depozita alimente precum lapte, ouă, pește sau carne crudă.
Pe ușa frigiderului se pot depozita diferite tipuri de sosuri, maionză, ketchup, muștar, dar și sucuri sau alte bături.
Fructele și legumele proaspete, care se păstrează la frigider, se depozitează în recipientele speciale ale acestuia.
Temperatura optimă pentru frigider este de 4 grade Celsius, iar în congelator de -17 grade Celsius.
În frigider nu se depozitează alimente calde sau fierbinți. Ele se vor adăuga în interior doar după ce au ajuns la temperatura camerei, în caz contrar, alimentele vor fermenta ușor și gustul se va altera. De asemenea, când depozitezi alimentele la frigider, cele proaspete nu trebuie să intre în contact cu alimentele congelate.
Citește și: Cât de sănătos este să consumi seminţe germinate
Sursă foto: 123rf.com
Sursă info: healthline.com; simplyrecipes.com