Otita medie acută
Această afecţiune, mai frecventă la sugar şi la copilul mic, apare ca o complicaţie a unei răceli banale (îi dăm copilului îngheţată, suc rece, îl lăsăm prea mult timp în bazin, fără cască de înot etc.). Cum o recunoaştem? Copilul este agitat, îşi freacă urechea mai des, are febră (care poate dura 2-3 zile), în ureche apar secreţii purulente. Ce facem? Încercăm să calmăm durerea dându-i un analgezic pentru copii, pe bază de ibuprofen şi ne prezentăm cât mai iute cu cel mic la medic: în lipsa tratamentului corect, boala se poate prelungi, ducând la scăderea auzului sau chiar la surditate.
Durerea în gât
Cauzată de inflamaţia produsă de microbi (bacterii sau virusuri) la nivelul căilor respiratorii superioare, durerea în gât poate semnala o faringită virală, o amigdalită streptococică sau poate vesti una dintre bolile copilăriei: varicelă, rujeolă, oreion. Pentru a ameliora durerea, îi putem da celui mic un medicament analgezic şi antiinflamator, cum ar fi ibuprofenul, şi îi pregătim mese, în principal lichide, călduţe. Însă consultul medical este recomandat, pentru identificarea cauzei corecte a durerii.
Durerile de burtă
Colicile îi pot face necazuri copilului din primele săptămâni de viaţă şi până pe la 3-4 luni. Dacă bebeluşul are burtica tare, bombată, îşi încordează mânuţele, flectează membrele inferioare pe abdomen sau se arcuieşte, atunci înseamnă că are colici. De vină pot fi problemele de digestie, excesul de aer înghiţit odată cu laptele, faptul că mănâncă prea repede sau prea mult. Putem ajuta bebeluşul masându- i uşor abdomenul, făcându- i o baie călduţă şi oferindu-i multă atenţie şi răbdare. Ca să se simtă iubit.
Erupţia dentară
În jurul vârstei de 4-8 luni îşi fac apariţia primii dinţişori. Gingiile se inflamează, salivaţia este abundentă, copilul duce des mâna sau vreun obiect la gură şi este agitat chiar şi noaptea, în somn. Îi pot veni în ajutor medicamentele cu efect antipiretic, analgezic şi antiinflamator, cu gust de portocale sau căpşuni (se pot administra începând cu vârsta de trei luni, conform indicaţiilor de dozaj din prospect). Şi se mai poate masa uşor cu degetul gingia inflamată, cu geluri speciale. Alimentaţia trebuie ajustată corespunzător – cu mese mai mult lichide -, iar bebe e bine să primească, drept jucărie, un inel din silicon pe care să-l “ronţăie”.
Durerea de cap
Asociată de multe ori cu problemele de mai sus sau cu probleme de vedere, durerea de cap îl supune pe cel mic la chinuri şi mai mari decât pe noi, adulţii. Fiindcă el plânge şi… îndură până pe la trei ani, când poate articula ceva de genul: “Doae papu mine!” (în traducere: “Mă doare capul!”). Aparent un simptom banal, durerea de cap persistentă/ frecventă trebuie să ne facă să luăm copilul în braţe şi să mergem la medicul pediatru: una dintre afecţiunile caracterizate prin această durere este şi meningita!