Cuprins:
Ce este folia de aluminiu?
Folia de aluminiu sau folia de staniol este o foaie de aluminiu metalic, subțire ca hârtia și lucioasă. Se fabrică prin laminarea unor plăci mari de aluminiu până când acestea au o grosime mai mică de 0,2 mm.
Este folosită în industrie pentru o varietate de scopuri, inclusiv pentru ambalare, izolare și transport. De asemenea, este disponibil pe scară largă în magazinele alimentare pentru uz casnic.
Acasă, oamenii folosesc folia de aluminiu pentru depozitarea alimentelor, pentru a acoperi suprafețele de coacere și pentru a înveli alimentele, cum ar fi carnea, pentru a preveni pierderea umidității în timpul gătitului.
De asemenea, oamenii pot folosi folia de aluminiu pentru a înveli și proteja alimentele mai delicate, cum ar fi legumele, atunci când le pregătesc la grătar.
Există cantități mici de aluminiu în alimente
Aluminiul este unul dintre cele mai abundente metale de pe Pământ.
În starea sa naturală, este legat de alte elemente precum fosfatul și sulfatul din sol, roci și argilă.
Cu toate acestea, se găsește, de asemenea, în cantități mici în aer, în apă și în alimente.
De fapt, este prezent în mod natural în majoritatea alimentelor, inclusiv în fructe, legume, carne, pește, cereale și produse lactate.
Unele alimente, cum ar fi frunzele de ceai, ciupercile, spanacul și ridichile, sunt, de asemenea, mai predispuse să absoarbă și să acumuleze aluminiu decât alte alimente.
În plus, o parte din aluminiul pe care îl consumi provine din aditivii din alimentele procesate, cum ar fi conservanții, coloranții, agenții antiaglomeranți și agenții de îngroșare.
Alimentele produse în comerț care au aditivi alimentari pot conține mai mult aluminiu decât alimentele gătite în casă.
Cantitatea reală de aluminiu prezentă în alimentele pe care le consumi depinde în mare măsură de următorii factori:
- Absorbția: Cât de ușor un aliment absoarbe și reține aluminiul.
- Solul: Conținutul de aluminiu al solului în care a fost cultivat alimentul.
- Ambalajul: Dacă alimentele au fost ambalate și depozitate în ambalaje din aluminiu.
- Aditivi: Dacă în timpul procesării alimentului au fost adăugați anumiți aditivi.
De asemenea, aluminiul este ingerat și prin intermediul medicamentelor care au un conținut ridicat de aluminiu, cum ar fi antiacidele.
Indiferent, conținutul de aluminiu din alimente și medicamente nu este considerat a fi o problemă, deoarece doar o cantitate infimă din aluminiul pe care îl ingeri este de fapt absorbit.
Restul este eliminat prin fecale. Mai mult, la persoanele sănătoase, aluminiul absorbit este ulterior excretat în urină.
În general, cantitatea mică de aluminiu pe care o ingeri zilnic este considerată sigură.
De ce să nu acoperi cu aluminiu resturile de mâncare
La fel cum noi avem nevoie de aer pentru a respira, bacteriile au nevoie de aer pentru a se dezvolta. Unele bacterii, cum ar fi stafilococul și Bacillus cereus, care provoacă boli de origine alimentară, produc toxine care nu sunt distruse de temperaturile ridicate de gătit. Atunci când o mâncare caldă este lăsată la temperatura camerei pentru mai mult de două ore, bacteriile se dezvoltă rapid.
Folosirea foliei de aluminiu pentru a acoperi mâncarea prezintă același risc, deoarece nu izolează complet mâncarea de aer.
Atunci când aerul este prezent, acest lucru permite bacteriilor să se dezvolte mai repede, așa că este foarte important să ai recipientele potrivite și să împachetezi lucrurile în mod corespunzător. În caz contrar, mâncarea ta nu va rezista.
Cum ar trebui să împachetezi resturile de mâncare
Dacă păstrezi acele resturi de mâncare, iată câteva instrucțiuni de depozitare a alimentelor pentru a le ambala în siguranță:
Întotdeauna sigilează-le în recipiente puțin adânci și etanșe pentru a accelera procesul de răcire și pentru a ține bacteriile departe de mâncarea ta.
Asigură-te că pui mâncarea în frigider în termen de două ore, înainte ca bacteriile să aibă timp să se dezvolte pe ea.
Produsele lactate și cele din carne sunt în special predispuse la dezvoltarea bacteriilor, ceea ce reiterează cât de important este să folosești recipiente etanșe pentru orice resturi de mâncare.
Fii conștient de alimentele pe care nu ar trebui să le pui în frigider.
Dacă ai multe alimente rămase, cel mai inteligent lucru pe care îl poți face ar fi să pui o parte din ele în frigider, iar apoi să împachetezi o parte în recipiente etanșe și să le pui în congelator. Când ești gata să le consumi, doar scoate-le din congelator.
Rețete din resturi de mâncare. Cum să nu irosești alimentele
Sursa foto: 123rf.com