Cuprins:
De ce să nu arunci cojile de mandarine. La ce le poți folosi
Coaja acestui citric conține o moleculă responsabilă de mirosul său: D-Limonenul, un antioxidant, anxiolitic și chimioprotector împotriva apariției unor cancere.
Este folosită pentru a trata arsurile la stomac, calculii biliari și colesterolul rău, pentru a combate bronșita, pentru a favoriza somnul, pentru a lumina și purifica pielea.
Cojile de mandarine pot fi folosite proaspete sau uscate.
Pentru a usca cojile de mandarine, este necesar să folosești mandarine organice, deoarece acestea nu conțin pesticide și alte produse dăunătoare sănătății.
Spală și usucă mandarinele. Decojiește-le și taie coaja în bucăți. Pune-le pe un calorifer sau în cuptor la o temperatură scăzută. Când sunt deshidratate, taie-le în bucăți mici sau fă-le ca o pudră în blender.
Pot fi păstrate timp de mai multe luni într-un borcan de sticlă închis ermetic.
Ceai de mandarine
Spală cojile, taie-le în bucăți și pune două linguri pline într-o cratiță umplută în prealabil cu patru căni de apă. Se aduce apa la fierbere, se reduce focul și se continuă fierberea timp de câteva minute.
Se oprește, se ia de pe foc și se lasă să se odihnească timp de cinci minute. Se filtrează totul și se bea.
Ceaiul de mandarine se administrează de trei ori pe zi, în înghițituri mici, pentru a scădea nivelul trigliceridelor, al colesterolului, pentru constipație, infecții, tulburări digestive, dureri de stomac, flatulență.
Pulbere de mandarine
Se poate lua ca supliment alimentar, adăugând-o la mese sau băuturi, atunci când ai o lipsă de vitamine, pentru a combate radicalii liberi și a preveni îmbătrânirea prematură sau ca un exfoliant pentru față amestecat cu zahăr.
Scrub
Cu coaja de citrice poți face un scrub delicat pentru față și corp: usucă cojile de mandarine și toacă-le grosier cu ajutorul mixerului de bucătărie. Odată transformate în granule, le poți combina cu zahăr, fulgi de ovăz și iaurt pentru a crea un scrub delicat pe care să-l folosești pe față și pe corp pentru a elimina celulele moarte ale pielii.
Cu coaja de citrice îți poți curăța fața: datorită pectinei conținute în coaja lor, citricele pot fi folosite pentru a curăța în profunzime pielea feței. Pentru a crea o soluție naturală, fierbe coaja timp îndelungat până când se topește complet, apoi las-o să se răcească și folosește-o cu un tampon de bumbac pentru a curăța pielea.
Mască de față
Cu coaja de citrice poți face o mască de față pentru pielea grasă: proprietățile astringente ale mandarinei sunt foarte utile pentru cei cu pielea grasă.
Pentru a crea o mască naturală care să micșoreze porii, poți amesteca coaja de portocale și mandarine în blender și le poți combina cu albușul de ou pentru a crea o consistență cremoasă.
Aplică masca pe față și las-o să acționeze timp de 10 minute înainte de a clăti: pielea va fi curată și purificată.
Folosește coji de mandarină la gătit
Cojile aromate ale citricelor bio pot fi folosite în multe feluri în bucătărie. Cojile de mandarine dau o notă specială prăjiturilor, torturilor, deserturilor, sosurilor și băuturilor.
Rade coaja de mandarine, întinde-o și las-o să se usuce câteva zile la temperatura camerei și păstreaz-o ermetic până când ai nevoie să o folosești.
Ca odorizant
Cojile de mandarine sunt, de asemenea, minunat de potrivite ca parfum de cameră. Pur și simplu pune-o pe caloriferul încins și las-o să își împrăștie aroma în cameră. În câteva secunde, ai eliminat mirosurile neplăcute din apartament. Fără niciun ingredient agresiv sau iritant.
Ca sirop de tuse
Coaja uscată de mandarine poate, de asemenea, să amelioreze simptomele tusei. Pune două linguri de coajă de mandarine într-o cană de apă clocotită și lasă amestecul să stea timp de o săptămână (într-un loc răcoros).
Filtrează apoi infuzia folosind o sită. Pune 20 de picături de concentrat într-un pahar de apă de trei ori pe zi și bea.
Elimină problemele digestive
Chiar și problemele digestive pot fi ameliorate cu coaja de mandarine. Pentru a face acest lucru, mărunțește coaja uscată de mandarină și folosește pulberea. O poți consuma deasupra unei felii de pâine cu gem sau ca atare, ori chiar în ceaiuri.
Detergent
Dacă îți place să faci curățenie cu o soluție de apă cu oțet, dar nu îți place mirosul, poți adăuga coajă de mandarine în detergentul tău făcut acasă.
Ține coji de citrice în oțet timp de o săptămână sau două și apoi amestecă-le cu părți egale de apă într-o sticlă cu pulverizator.
Ingredient de cocktail
Știi când ții căpșunile în zahăr pentru a le scoate aroma? Același lucru se poate face și cu cojile de citrice pentru a crea un ingredient de cocktail comun. Lasă coaja să se înmoaie în zahăr timp de câteva ore și apoi preseaz-o pentru a elibera uleiurile. Acest ingredient est folosit în cocktailuri pe bază de whisky, rom sau lichioruri.
Sursa foto: 123rf.com
Diferența dintre mandarine și clementine. Cum deosebești cele două citrice
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 12.12.2023, 12:46
câteva modalități creative și utile în care poți folosi cojile de mandarine în loc să le arunci, oferindu-le noi întrebuințări și evitând risipa alimentară