Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică sunt denumirile populare pentru cele două zile din an când este celebrată în calendarul ortodox 2022 Maica Domnului. Descoperă semnificațiile celor două mari sărbători.
Cuprins:
De ce sărbătorim Sfânta Maria de două ori pe an
În calendar ortodox 2022, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. O dată pe data de 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe data de 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
Biserica o preaslăveşte pe Maica Domnului mai mult decât pe toţi sfinţii şi chiar mai mult decât pe îngeri, numind-o „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se arată ca Maică a lui Hristos şi Maică a Bisericii – în persoana ei Biserica preaslăvind maternitatea.
Biserica Ortodoxă o preaslăveşte pe Maica Domnului ca Pururea Fecioară. Acest termen a fost întărit de cel de-al cincilea Sinod Ecumenic din anul 553, subliniindu-se prin el fecioria Maicii Domnului de dinaintea naşterii lui Hristos, din timpul naşterii şi de după naştere.
Sfânta Maria Mare – semnificația zilei de 15 august
În Biserica Ortodoxă și calendarul creștin, ziua de 15 august este ziua sfântă încărcată de simboluri. Este ziua în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veșnice. Mai este denumită și ziua Adormirii, atunci când îngerii și sfinții au umplut împrejurimile de lumină.
15 August – ziua Marinei
Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului face ca tradițiile religioase și folclorice să se împletească și să lase loc unui lung șir de rânduieli străvechi. 15 august e zi de praznic, când se dă de pomană pentru morţi. Dar tot în aceeași zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.
Sfânta Maria Mică – semnificația zilei de 8 septembrie
Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, an început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Această sărbătoare se celebrează atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.
Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria
Sunt multe persoane care spun că, odată cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august, se pomenesc doar morții, așa că onomastica celor care poartă acest nume poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie când Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Cu toate astea, Biserica spune că nu este greșit să spui și să trimiți urări de La Mulți Ani sărbătoriților cu această ocazie.
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria
Numele Maria este unul dintre cele mai îndrăgite și folosite nume de origine biblică. Este numele celei care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu și a rămas în amintirea tuturor drept un simbol al purității.
De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 de femei ce poartă numele de Mariana și peste 50.000 de femei ce poartă numele de Marinela.
Însă de Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.
- Vezi cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pentru a le trimite sărbătoriților
Rugăciunea către Maica Domnului
Rugăciune către Sfânta Maria „O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.
Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie.
Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin. Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu. Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin.
Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin”.