De ce se aprinde candela în casă

Deși lumânările sunt anterioare creștinismului cu secole, este una dintre cele mai notabile credințe moderne care a avut timp să le adopte în scopuri și ceremonii religioase specifice.

 Încă din secolul al II-lea, un academician creștin a scris că religia folosește lumânări „nu doar pentru a risipi întunericul nopții, ci și pentru a-l reprezenta pe Hristos, Lumina necreată și eternă”.

Din fericire, creștinii moderni par să-i împărtășească entuziasmul. În prezent, lumânările sunt folosite într-o gamă largă de contexte: pot comemora sfinți individuali sau evenimente biblice, sau pot fi folosite ca semne de fervoare sau bucurie religioasă. 

Candelele sunt adesea folosite ca parte a ritualurilor de rugăciune sau pentru a-l onora pe Dumnezeu. 

Astăzi, lumânările creștine sunt frecvent aprinse pentru rugăciuni; aprinderea unei lumânări pentru cineva semnifică intenția de a se ruga pentru acea persoană. 

De unde vine obiceiul

Obiceiul de a aprinde lumânări este o convenție semnificativă în bisericile, comunitățile și familiile catolice și ortodoxe, care își are originea în vremurile Vechiului Testament, unde o lampă cu ulei era aprinsă pentru a „susține o flacără perpetuă”.

 În Noul Testament se accentuează caracterul sacru al acestei lumini în Scrisoarea lui Pavel către Evrei. ‘Se pregătea un prim cort cu suportul pentru lampă, masa și pâinea de prezență; acesta se numește Locul Sfânt).

În tradiția catolică actuală, această lumină are un statut tocmai distinct, deoarece îl simbolizează pe Cristos care a spus: ‘Eu sunt Lumina lumii; cel ce mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumină și viață, relatează cronica din (Ioan 8,12). 

Majoritatea clericilor însă, relatează că lumânarea îl reprezintă pe Iisus ca Lumină a lumii, dar și lumina și focul ca reprezentând prezența și puterea lui Dumnezeu (similar stâlpului de foc care i-a condus pe copiii lui Israel în timpul exodului).

Unde se aprinde candela în casă

Multe persoane aprind o candelă în casă. Ele sunt aprinse în fața unei statui sau a unei asemănări a chipului lui Hristos, demonstrând devotamentul și reverența noastră față El.

Catolicii fac acest lucru; nu pentru a onora imaginea în sine, ci pe cel pe care îl reprezintă cu adevărat. Candela aprinsă simbolizează o ofrandă de rugăciune prin care îi prezentăm Domnului cererile noastre și le cerem sfinților să se roage cu noi și să se roage pentru noi în timpul celor mai urgente nevoi ale noastre. Această lumină, atunci când este ținută aprinsă, reprezintă dorința noastră de a rămâne în compania lui Dumnezeu în timp ce ne îndeplinim îndatoririle zilnice acasă și la locul de muncă.

Lumina candelei e considerată şi protectoare a locuinţei şi purificatoare, alungând spiritele rele. Se spune că duhurile rele nu pătrund în casele în care este o candelă aprinsă. Totodată, candela aprinsă aminteşte de pilda celor 10 fecioare, care îl aşteptau pe Mântuitor cu candelele aprinse. Cinci dintre ele nu au avut suficient untdelemn şi au mers să cumpere, dar au pierdut venirea Lui Iisus Hristos.

Se spune că trebuie să existe cel puțin o lumânare în fiecare casă. Lumânarea reprezintă lumina veghetoare pe care trebuie să o ținem aprinsă în casă în permanență. 

Aprinderea continuă a lumânării este răspunsul creștinului la îndemnul Mântuitorului: „Vedeți că nu știți nici ziua, nici ceasul când va veni Fiul Omului”. (Matei 25, 13).

De aceea, creștinii aprind lumânarea sau candela ori de câte ori merg să se întâlnească cu Dumnezeu într-un mod anume, fie prin rugăciune, fie prin alte moduri.

Candela aprinsă este un semn al speranței pe care creștinii o pun în Dumnezeu, pentru ca El să fie ocrotitorul casei. 

Dacă nu poți ține lumânarea aprinsă, cel mai bine este să o aprinzi seara, sau ori de câte ori te rogi. Se aprinde candela și de sărbători, începând cu seara, în ajunul acelei sărbători.

Ce reprezintă lumina

Bătrânii, în special, țin lumânarea aprinsă, pentru ca nu cumva să le vină deodată ceasul sfârșitului și să moară fără lumină și să meargă la Hristos fără lumină. 

Lumina este un semn al alegerii noastre pentru Dumnezeu și pentru Împărăția luminii. Lumina este semnul că oamenii vor să ajungă la Dumnezeu.

Există lumânări și candele la magazinele bisericești, la biserici și la mănăstiri, dar se pot găsi și la supermarketuri.

Înainte de a fi așezată în casă, candela este adusă la biserică pentru a fi sfințită. Preotul o sfințește, stropind-o cu apă sfințită și rostind rugăciunile rânduite de Biserică.

De obicei, candela stă sub sau lângă o icoană. Este bine să ai câte o icoană în fiecare cameră. Locul icoanei în casă este pe peretele de est. Nu trebuie să pui nimic altceva pe peretele cu icoana, pentru ca atenția să nu fie atrasă de altceva atunci când te rogi în fața icoanei.

Sursa foto: 123rf.com

De ce aprindem lumânări la cimitir

Urmărește-ne pe Google News