Cuprins:
De ce se ascunde pisica
Uneori, căutăm pisica prin toată casa și pare că a dispărut, alteori ne amuzăm foarte tare de locurile pe care micile feline le folosesc drept ascunzătoare.
De ce se acunde pisica este o întrebare pe care și-o pun mulți proprietari de pisici atunci când observă că animalul lor de companie este ascuns în tot felul de locuri, unele mai neobișnuite ca altele.
Un prim răspuns și motivul cel mai frecvent pentru care pisicile se ascund este că ele caută în mod natural ascunzișuri pentru a se simți în siguranță. Acest lucru se poate întâmpla mai ales atunci când se confruntă cu orice formă de stres, anxietate sau schimbări în mediul lor. De exemplu, un pisoi abia ajuns în casa noastră își va găsi un loc mai ferit până când va testa mediul și va descoperi că este în siguranță.
Dar fie că este vorba de mutarea într-o casă nouă sau chiar de o schimbare în rutina lor, pisicile se pot ascunde pentru a face față împrejurimilor. Pentru multe pisici, comportamentul de ascundere este normal și este legat de instinctul lor de a se proteja.
Pisicile se pot ascunde când sunt stresate, când apare ceva nou în mediul lor, cum ar fi un oaspete, o piesă nouă de mobilier sau chiar un miros necunoscut. Ele se ascund și când sunt speriate de zgomote puternice cum ar fi focuri de artificii, furtuni sau chiar aspiratorul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bc7c3d8f4eaff01872d9ef866ad42d15.webp)
Felinele fac acest lucru și atunci când aud diferite zgomote sau simt alte potențiale pericole care pentru noi, oamenii, pot fi insesizabile.
Nevoia de confort
O pisică care se ascunde brusc mai des ar putea indica și nevoia de intimitate sau confort. Crearea unui spațiu sigur cu acces ușor la alimente, apă și împrejurimile familiare îi permite animalului de companie să se simtă mai bine.
În esență, faptul că o pisică se ascunde este o reacție normală, naturală, care îi oferă un sentiment de control asupra mediului și îi permite să se odihnească sau să evite factorii de stres.
Cu toate că a se ascunde și a-și găsi un culcuș mai cald și mai confortabil este un lucru absolut firesc, dacă pisicuța ta se ascunde pentru perioade lungi de timp sau evită să iasă, este important să iei în considerare potențialele probleme de sănătate
În cazul cesta, vizita la un veterinar pentru a exclude problemele medicale este o idee bună pentru a vă asigura că comportamentul pisicii nu este legat de o afecțiune.
Când faptul că pisica se ascunde devine o problemă
Deși ascunderea este un comportament normal pentru pisici și nu trebuie privit întotdeauna cu îngrijorare, schimbările bruște în comportament sau tendințele exagerate de a se ascunde pot indica o problemă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_81b505c4f2d6ddf9664aaedcb496e176.jpg)
Este esențial să fim atenți la întregul context și să cunoaștem bine comportamentul obișnuit al pisicii pentru a putea identifica rapid semnalele subtile ale unei posibile suferințe.
Pisicile tind să-și mascheze durerea sau suferința. Astfel, una dintre primele manifestări ale unei stări de rău este retragerea într-un loc ferit, unde se simt protejate. Dacă pisica se ascunde constant, refuză mâncarea, evită contactul, nu mai toarce sau are alte schimbări în comportament, cum ar fi letargie, agresivitate, miaunat neobișnuit, este posibil să sufere de o problemă de sănătate.
În cazul în care observe că ceva se schimbă brusc în comportamentul pisicii și pare că stă mult prea mult timp restrasă, nu se alimentează, nu merge la litieră și nu bea apă, consultarea unui medic veterinar este întotdeauna cea mai sigură alegere.
Descoperă și – Rase de pisici – cele mai populare rase de feline
Unde se ascunde pisica în mod frecvent
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/pisica-ascunsa-in-cutie-1024x683.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_dd738bb13c8b1df33c91f2e80e5cad75.webp)
Pisicile sunt adevărate maestre când vine vorba de a găsi ascunzițuri și pot găsi cele mai neașteptate locuri în care să se ascundă. De regulă, aleg spații care le oferă liniște, întuneric, siguranță.
Sub pat sau sub mobilă
Este unul dintre cele mai frecvente locuri de refugiu. E întunecat, liniștit, greu accesibil pentru oameni sau alte animale, și le oferă sentimentul că nimeni nu le poate atinge acolo.
În dulapuri sau sertare
Dacă ușa unui dulap rămâne deschisă, o pisică curioasă va profita imediat. Hainele moi sunt perfecte pentru confortul pe care o pisică îl caută, iar spațiul închis le oferă intimitate și siguranță.
În cutii de carton
Orice cutie nouă sau sacosă mai mare este instant explorată. Pisicile iubesc cutiile pentru că au pereți în jur, pot vedea în afară, dar ele cred ă nu sunt văzute cu ușurință. Este ca un mic fort personal pentru ele.
În spatele electrocasnicelor mari
Zonele din spatele frigiderului, mașinii de spălat sau aragazului sunt calde, izolate și departe de zgomote sau agitație. Totuși, pot fi și periculoase din cauza cablurilor și căldurii excesive.
Sub plapumă, pături sau perne
Unele pisici se bagă sub plapumă sau într-un teanc de perne pentru că e cald și întunecat. Se simt ca într-o vizuină și aleg aceste locuri mai ales dacă afară e frig sau dacă vor să se retragă departe de privirile curioase.
Sub chiuvetă sau în baie
Baia este adesea liniștită, răcoroasă și cu multe locuri mici în care se pot strecura, sub chiuvetă, în spatele WC-ului sau chiar în chiuvetă.
În spatele perdelelor sau draperiilor
Pisicile pot sta nemișcate în spatele unei perdele, unde se simt ascunse dar pot totuși urmări ce se întâmplă în camera.
În valize, genți, coșuri de rufe
Dacă lași o geantă deschisă sau un coș cu haine murdare nesupravegheat, nu te mira dacă vei găsi o pisică ghemuită acolo.
Cum să creezi un loc confortabil pentru pisica ta
De multe ori, pisicile se ascund în haine, sub perne sau sub pături doar pentru că ele caută căldură și un spațiu confortabil. Așadar, dacă vrei ca ea să se simtă răsfățată, îi poți crea un astfel de spațiu special pentru ca pisica să se ascundă și să se simtă în siguranță.
Sigur că întotdeauna poți opta pentru un culcuș special cumpărat din magazine, există tot felul de modele cu margini moi, din materiale călduroase, unele în formă de iglu sau cu acoperiș, perfecte pentru pisicile care adoră intimitatea.
Totuși, dincolo de această variantă, poți crea ceva similar chiar la tine acasă, folosind o cutie de carton căptușită cu o pătură moale sau un prosop gros care păstrează căldura și absoarbe mirosul familiar.
Pisicile adoră obiectele care le miros familiar, deci poți utiliza pături pe care le-ai folosit tu, ori haine vechi pot fi ideale pentru a le crea un spațiu liniștitor.
Este esențial ca aceste locuri să fie poziționate într-un colț mai liniștit al casei, departe de zgomote intense, de zona cu televizor, sau de unde trece frecvent multă lume.
Uneori, pisicile preferă locuri mai înalte, de unde pot observa totul fără să fie deranjate. Dacă ai rafturi sigure sau un dulap unde poți amplasa un culcuș, aceasta poate deveni imediat refugiul ei preferat.
Un alt truc util este să le pui la dispoziție o cutie de transport deschisă, cu o pătură moale în interior. Dacă pisica asociază această cutie cu ceva plăcut și o percepe ca un loc de odihnă, va deveni o zonă de siguranță și nu doar o „închisoare” pentru drumuri la veterinar.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/culcus-pentru-pisica-1024x683.jpg)
Cum faci culcuș dintr-o cutie de carton
- Alege o cutie solidă, curată și uscată, cu margini suficient de înalte încât pisica să se simtă ascunsă, dar nu prea înalte ca să nu îi fie greu să intre.
- Tapetează interiorul cu o pătură moale sau o haină veche, aceasta va păstra căldura și îi va oferi un miros familiar și liniștitor.
- Decupează o intrare dacă vrei să o personalizezi mai mult, poți decupa o ușiță într-o parte a cutiei pentru un plus de intimitate.
- Așază cutia într-un loc liniștit, ferit de curent, zgomote și trafic intens prin casă, ideal într-un colț cald sau lângă o sursă de lumină naturală.
Sursă foto – Shutterstock.com
Urmărește Live Text Alegeri Prezidențiale turul 2 și vezi care este prezența la vot în finala Nicușor Dan vs. George Simion!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0320cd177a7512d93eccc74b56464446.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_e03ced9cf41737f5936aae9c77445602.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_17b463b3244cc323092db0c01bf8cb80.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_6a2a4164866181bb3baed710a1c869a7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_30650e5a7ff131bc18e3e9d6f76d5803.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2ba87031ea4030263850456faf67120f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_6564cca5f4b3478d584880edf88f7ee3.jpg)