Dovlecelul este un aliment ideal datorită conținutului redus de calorii: 100 de grame de dovlecei au doar 20 de calorii. Nu conține aproape deloc grăsimi, dar este plin de apă, fibre și minerale, precum calciu, potasiu, sodiu, fosfor și vitamine: B6, A, C. Dovleceii mai conțin fitonutrienți, precum luteina și zeaxantina, substanțe nutritive care te ajută să îți îmbunătățești vederea.
Cuprins:
Alegerea dovlecelului
Alege pentru consum dovleceii care au coaja lucioasă și nu prezintă urme de lovituri. Cei mai buni sunt cei de dimensiuni mici, deoarece sunt fragezi și aromați, comparativ cu cei mari care au semințe și miez fibros. Culoarea lor poate varia de la galben deschis. la verde închis.
Prepararea dovlecelului
Pot fi preparați în numeroase moduri: copți, la abur, fierți, fripți pe grătar, prăjiți, piure sau consumați cruzi în salate. Pentru a profita din plin de beneficiile lor, este de preferat să-i gătești la abur. Iar dacă îți plac dovleceii cruzi, atunci ar fi bine să nu-i cureți de coajă.
- Încearcă una din aceste delicioase retete cu dovlecel
Păstrarea și conservarea dovlecelului
Pot fi depozitați în frigider, în pungi de plastic sau de hârtie, dar nu mai mult de cinci zile, pentru a beneficia de toate proprietățile lor. Cu cât îi consumi mai proaspeți, cu atât mai bine. Nu se spală înainte de depozitare deoarece umezeala favorizează alterarea.
Pot fi tăiați cubulețe și puși în pungi de plastic vidate, la congelator. Mai pot fi conservați și deshidratați. Se taie cubulețe cu tot cu coajă, se pun la deshidratat într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt și se lasă la foc mic, până se usucă. Se scot, se lasă la răcit, apoi se păstrează la rece.
Știai că…
… fiind bogați în fibre de calitate, potasiu și 95% apă, dovleceii au proprietăți diuretice și se digeră foarte ușor?
…un dovlecel de dimensiune medie oferă 50% din doza zilnică recomandată de Vitamina C?
… prin fierbere sau prăjire dovleceii își pierd o parte din principiile active, însă rămân fosforul, magneziul, potasiul și fibrele alimentare?