Indiferent că este vorba despre cireși, vișini, piersici, caiși, meri, peri, gutui sau corcoduși, rodul lor frumos colorat și aromat este un efect al ciclurilor vieții la acest nivel. Ca să ne putem bucura de fructe frumoase, gustoase și sănătoase este nevoie ca pomii fructiferi să fie îngrijiți așa cum scrie la carte, iar printre tehnicile de îngrijire se numără și văruirea lor. În cele ce urmează vom explica în ce constă văruirea pomilor fructiferi, cum se efectuează și de ce este aceasta atât de necesară.

În ce constă văruirea copacilor

Operațiunea de văruire a trunchiului pomilor fructiferi în sezonul de primăvară nu se face doar din considerente estetice, ci mai ales pentru a ține la distanță dăunătorii. Soluția de var cu care protejezi scoarță va distruge larvele și ouăle de insecte, precum și paraziții care se regăsesc în crăpăturile „pielii” copacului. De asemenea, trebuie să știi că scoarța copacilor poate să sufere „arsuri” atunci când este expusă timp îndelungat la lumina directă a soarelui, mai ales la începutul primăverii, înainte de apariția frunzelor, dar și după tăiere.

Văruirea trunchiului pomilor se recomandă să fie făcută indiferent de vârsta acestora pentru a preveni formarea de mușchi sau licheni pe scoarță. Înainte de văruire, scoarța poate fi curățată cu o perie de sârmă nu foarte aspră pentru că, în caz contrar, există riscul să o distrugi, aflăm de pe site-ul Agrointel. De obicei, pomii care necesită văruire sunt cei maturi, adică acei copaci a căror scoarță este complet formată. În această categorie intră pomii care au trecut de primul sau de cel de-al doilea an de când au fost plantați. De asemenea, copacii care sunt plantați în toamnă sau în primăvară nu se dau cu var. Explicația este aceea că aceștia nu au încă o scoarță bine formată, iar în acest caz, dacă sunt dați cu var, riscă distrugerea acesteia prin aplicarea varului.

Ce conține soluția de var

Pentru operațiunea de văruire a trunchiului copacilor ideală este să folosești o bidinea sau o perie mare cu păr moale, care va putea pătrunde în toate crăpăturile scoarței. De asemenea, se poate utiliza și un trafalet, însă operațiunea va fi îngreunată și va trebui să insiști astfel încât varul să pătrundă în toate crăpăturile scoarței. Soluția de var poate fi preparată chiar și de tine adăugând 2-3 kilograme de var stins într-o găleată în care torni 10 litri de apă. Unii specialiști în pomicultură recomandă ca în această soluție de var să se adauge și un kilogram de argilă, puțin bălegar de cal, în jur de 100-150 de grame de sare grunjoasă și 50 de grame de aracet și, eventual, puțin pământ galben pentru o „prindere” mai bună de scoarță. La final, soluția trebuie amestecată până când se omogenizează. Pentru o durabilitate mai mare, opțional se mai pot adăuga 250 de grame de silicat de sodiu, care este un compus anorganic obținut din nisip și sodă caustică. Acesta este folosit din cele mai vechi timpuri pentru a crește rezistența lemnului la fenomenul de putrezire, împotriva atacul insectelor, gândacilor și a altor dăunători.

Cum și când se văruiesc copacii

Soluția de var se aplică începând din partea superioară a trunchiului pomului, chiar de sub primele ramuri care formează coroana, după care se coboară către bază. Este important ca operațiunea de văruire să se facă într-o zi senină pentru care varul să se poată usca foarte bine. În cazul în care vei vărui copacii într-o zi înnorată, ploaia care ar putea cădea va spăla soluția de pe scoarță și atunci va trebui să repeți procedura. Sunt două perioade în care se recomandă văruirea pomilor fructiferi.

Prima este toamna, după ce pomii încep să își piardă frunze, iar cea de-a doua este primăvara devreme, după încheierea lucrărilor de tăiere (de toaletare) și de stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune. Cu toate acestea, experții pomicultori spun că pomii fructiferi pot să fie văruiți chiar de trei ori pe an, însă doar în situația în care nu se folosește un agent special de albire de lungă durată, potrivit Thumbgarden.Medium.

Câte straturi de var trebuie aplicate

În același timp, este important să știi că varul cu care să văruiesc pomii fructiferi este indicat să fie preparat chiar în ziua în care va fi aplicat. Nu în ultimul rând, operațiunea de văruire se recomandă să fie făcută a doua zi după curățarea scoarței pomilor. Dacă există locuri în partea de jos a trunchiului copacului unde nu poți să ajungi cu pensula sau cu bidineaua, poți să aplici varul prin stropire. Se aplică cel puțin două straturi de var la fiecare pom fructifer pentru a fi sigur că soluția va avea efectul protector scontat. Totodată, este important ca atunci când văruiești pomii să folosești ochelari de protecție, dar și mănuși, asta din cauza faptului că varul stins este caustic și trebuie evitat contactul cu pielea. Totuși, dacă din greșeală varul ajunge în ochi, va trebui să-i clătești rapid și bine cu apă rece.

Ce alte soluții mai pot fi folosite pentru văruire

O altă soluție eficientă pentru văruirea trunchiului pomilor fructiferi o reprezintă laptele de var mai gros. Specialiștii de la Paradisverde.ro recomandă folosirea varului lavabil sau, altfel spus, vopsea acrilică pe bază de apă. Pentru a putea fi folosit la văruirea copacilor acesta trebuie diluat prin adăugarea unei părți egale de apă și, totodată, trebuie să fie alb și să fie special pentru utilizare în interior. Pentru a obține rezultate și mai bune experții în domeniul pomiculturii spun că se poate folosi var lavabil pentru baie sau pentru bucătărie datorită faptului că acesta conține ioni de argint și acționează ca fungicid. Este contraindicat să folosești vopsea pe bază de ulei deoarece aceasta va împiedica scoarța să respire. În același timp, O altă soluție nutritivă pentru văruirea pomilor fructiferi este pasta realizată din argilă fină (caolin) pentru uz agricol. Aceasta va avea efectele dorite doar în amestec cu apă de ploaie și balegă de vacă. Mai puțin întâlnită la noi este varianta combinării caolinului cu lapte degresat în proporția necesară pentru a ajunge la o consistență care permite văruirea.

De ce se văruiesc copacii primăvara?

Așa cum spuneam, după efectuarea tăierilor la pomii fructiferi, întreaga livadă trebuie curățată. Această operațiune constă în îndepărtarea frunzelor uscate, a crengilor căzute și orice alte resturi vegetale inutile, care pot să ascundă diverse boli pentru pomii. Văruirea copacilor primăvara se înscrie între lucrările de igienizare a livezii și are principal scop îndepărtarea dăunătorilor și protejarea împotriva bolilor specifice. Pe măsură ce soarele începe să strălucească mai mult și mercurul în termometre începe să urce, temperatura țesutului moale al scoarței expuse a pomilor fructiferi crește și ea, ceea ce i-ar putea dăuna.

Un pom care este afectat de creșterea temperaturilor ar putea să nu dea roadele așteptate și poate chiar să moară. De aceea, vopsirea cu var a trunchiului pomului fructifer ajută la respingerea luminii solare și la menținerea temperaturii de bază a acestuia la un nivel scăzut. În acest fel pot fi prevenite deshidratarea și arsurile solare. De asemenea, dacă pomii sunt văruiți se reduce riscul de apariție a lichenilor și mușchilor. Un alt motiv important pentru care varul este utilizat pentru protejarea scoarței copacilor îl reprezintă stimularea cicatrizării și vindecării rănilor existente pe trunchi. Prin acoperirea acestor leziuni cu var se va împiedica pătrunderea agenților patogeni și va fi încurajată regenerarea țesuturilor sănătoase. Această acțiune ajută la menținerea integrității structurale a copacului și încurajează o creștere sănătoasă în sezoanele următoare.

Ce trebuie să mai știm despre văruirea copacilor

Tehnica de văruire a pomilor în timpul sezonului de primăvară nu are neapărat scop decorativ, cu mai degrabă unul practic. Practic, își asumă un rol vital în protejarea scoarței acestora împotriva dăunătorilor ce apar în timpul verii. Prin aplicarea stratului de var, ouăle depuse de insecte sunt distruse, iar paraziții sunt îndepărtați din crăpăturile scoarței, prevenind astfel dezvoltarea ulterioară a acestora.

În plus, văruirea în primăvară ajută la prevenirea problemelor cauzate de excesul de lumină, care poate provoca „arsuri” pe trunchi și pe baza ramurilor, determinând frunzele să rămână mai mici și să-și piardă intensitatea culorii verzi. Culoarea albă a varului reflectă lumina și căldura, reducând astfel creșterea temperaturii țesuturilor peste limita lor de rezistență. Un alt aspect important este rolul estetic al aplicării varului pe pomi la începutul primăverii. Această practică transformă grădinile sau livezile în adevărate spectacole de culoare, adăugând un element decorativ și conferind o imagine împrospătată întregului peisaj.

Foto:123rf.com

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News