De ce se îmbracă mireasa în alb? De unde provine tradiția

„Obiceiul modern ca miresele să poarte alb credem că a fost dintotdeauna, dar nu este așa”, spune istoricul de modă Cornelia Powell. „Și, ca orice lucru din istorie, s-a întâmplat datorită magiei sincronizării.”

Dacă începi căutarea ținutei pentru ziua nunții, poate fi util să cunoști întreaga poveste din spatele acestei tradiții populare – dar în niciun caz obligatorii. De ce poartă miresele alb?

Istoria și semnificația rochiei albe de mireasă

De-a lungul celei mai mari părți a istoriei, căsătoriile erau mai mult legate de alianțe familiale, de afaceri și politice decât de dragostea adevărată – ceea ce înseamnă că sărbătorile fastuoase pentru nunți erau rezervate de obicei nobilimii, care ne oferă cele mai clare ferestre în vremurile trecute și care probabil au influențat restul societății. 

Cu siguranță, majoritatea rochiilor de mireasă își trag rădăcinile din regalitate. Deși există câteva cazuri de conducători din Egiptul Antic, Roma și Grecia care au îmbrăcat lenjerii albe plisate pentru sărbători, timp de secole, a fost, în mare parte, un obicei ca miresele să poarte pur și simplu cea mai bună rochie pentru această ocazie.

Prima rochie de mireasă albă înregistrată în istorie a fost purtată de Philippa a Angliei, care s-a căsătorit cu Eric de Pomerania (Erik av Pommern) în 1406 și care a devenit apoi regina Danemarcei, Norvegiei și Suediei. 

Dar conceptul nu a devenit cu adevărat la modă până la nunta reginei Victoria cu prințul Albert, în 1840. 

„Dacă îți arătai bogăția la o nuntă, tradiția dinainte de Victoria era să fii cât mai ostentativă în modă”, spune Powell. „Aurul și argintul erau considerate deosebit de opulente”. 

Victoria a propagat tradiția rochiilor albe de mireasă asupra fiicelor sale și a nurorii sale, Alexandra, care a ajuns ea însăși regină în 1901. Și pentru că familia Victoriei a fost prima familie regală care a fost puternic fotografiată, imaginile lor – și, prin urmare, alegerile lor în materie de modă – au circulat și mai intens. 

În timp ce Victoria este creditată în mare măsură pentru că a adus la modă rochia albă de mireasă, aceasta nu a devenit o tradiție occidentală cu drepturi depline decât după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Până în anii 50, care erau mai conservatori, rochiile de mireasă tindeau să imite croiala și stilul hainelor de zi cu zi. Dar, pe măsură ce moda a devenit mai riscantă, mai casual și mai flexibilă din punct de vedere al genului, în anii 60 și 70, rochia albă a reprezentat un semn din cap către epoci și obiceiuri mai vechi. 

„Atât de multe se schimbau în moda de stradă – femeile purtau pantaloni! Așa că îmbrăcarea unei rochii nu reprezenta garderoba ta de zi cu zi”, spune Powell. 

În prezent

În zilele noastre, rochiile albe de mireasă sunt un amestec de modă și tradiție, cu stiluri care imită – și sunt puternic influențate de – ceea ce apare pe covoarele roșii și în prezentările de pe podiumuri.

Cu toate acestea, obiceiul ca rochia să fie purtată o singură dată și să stea deoparte de garderoba obișnuită a miresei rămâne relativ ferm – atât de mult, încât multe mirese aleg să păstreze 

În zilele noastre, rochiile albe de mireasă sunt un amestec de modă și tradiție, cu stiluri care imită și sunt puternic influențate de ceea ce apare pe covoarele roșii și în prezentările de pe podiumuri. Cu toate acestea, obiceiul ca rochia să fie purtată o singură dată și să stea deoparte de garderoba obișnuită a miresei rămâne relativ ferm – atât de mult încât multe mirese aleg să păstreze haina ca pe o moștenire pentru generațiile viitoare. 

Este în regulă ca invitații să poarte alb la o nuntă?

În timp ce fiecare mireasă are propriile păreri în această privință, iar rochiile albe pentru domnișoarele de onoare sau pentru petrecerea miresei devin din ce în ce mai populare, cel mai bine este să știi ce vrei și să informezi invitații cu privire la preferințele tale.

Alternative la o rochie de mireasă albă

În timp ce rochiile albe, până la podea, sunt cea mai comună opțiune pentru nunțile occidentale, ele nu sunt în niciun caz singura opțiune. 

Iată câteva abordări alternative de luat în considerare:

O rochie roșie. Nuanțele de roz au devenit din ce în ce mai frecvente în ținutele de mireasă în ultimul deceniu și sunt opțiunea perfectă pentru cineva care caută ceva mai feminin. 

O rochie de culoarea șampaniei. Această modificare subtilă poate fi interpretată ca o nuanță mai închisă de crem, și încă atinge o notă formală, dar festivă.

O salopetă. Perfect pentru mireasa îndrăzneață, care nu e tocmai adepta rochiilor de seară.

O rochie de mireasă scurtă. Lungimile midi și deasupra genunchiului sunt o modalitate jucăușă de a schimba tradiția.

Sursa foto:124rf.com

De ce se poartă verighetă pe inelar

 
 

Urmărește-ne pe Google News