1,2 milioane de oameni suferă de migrene, adică în jur de 15% din populaţia lumii. Iar această boală este de trei ori mai prevalentă în rândul femeilor decât al bărbaţilor.
Menstruaţia, sarcina, menopauza sunt toate factori care influenţează riscul de a suferi atacuri de migrenă.
Pacienții cu mignene nu prea merg la doctor
Pe lângă povara pe care o aduc zi de zi atacurile de migrenă, care tind să scoată pacientul din ritmul lui cotidian şi să-l izoleze, aceasta reprezintă şi un risc cardiovascular, în special pentru femei, a arătat dr. Antoinette Maassen van den Brink, cercetător important pe acest subiect.
Dacă dintre femei, 18% suferă de migrene, numai 6% dintre bărbaţi se confruntă cu această afecţiune.
Medicamentele de care dispunem în prezent pentru a trata migrenele nu iau în calcul diferenţele care ţin de gen, precum schimbările de la nivel hormonal
Dr. Antoinette Maassen van den Brink, neurolog:
“Studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe găsirea unor medicamente antimigrene care să fie eficiente şi sigure pentru femei”, a mai explicat cercetătoarea.
În plus, majoritatea femeilor nu ajung la doctor cu această problemă, fiindcă ştiu că şi mama, sora lor sau mătuşa lor au avut un astfel de episod o dată pe lună. Aşadar devine o rutină care trebuie suportată.
„Iar când rudele lor mai în vârstă au fost la doctor să se plângă la migrene, ele nu au primit ajutor, aşa că de ce să se mai deranjeze? Dar imaginaţi-vă o fată care ajunge la pubertate la 12 ani, iar apoi are migrene în fiecare lună până ajunge la 50 de ani şi, în fiecare lună, petrece două-trei zile într-o cameră întunecată, cu dureri cumplite şi vomitând. Fata asta o să piardă 4-5 ani din viaţă fiindu-i cumplit de rău”, a mai spus cercetătoarea olandeză.
Studiază migrenele de 20 de ani
Dr. Maasen van den Brink este profesor asociat la departamentul de farmacologie al universităţii Erasmus, din Olanda. A studiat migrenele mai mult de 20 de ani, iar recent cercetările ei se concentrează pe rolul jucat de hormonii sexuali în farmacologia neurovasculară a acestei boli. Este şi autoarea unei cărţi intitulate “Gender and migraine”, în care detaliază influenţa hormonilor asupra migrenelor şi cum ar putea fi folosite în clinică aceste informaţii.
La congresul european de la Valencia participă peste 3.500 de medici şi cercetători, printre care experţi mondiali în domeniul medicinii durerii. Libertatea va reveni cu detalii despre cele mai noi idei şi informaţii științifice prezentate la congres.