La fel stau lucrurile și cu limba română, un izvor nesecat de expresii, proverbe și zicători populare. Asemenea expresiilor din alte limbi, și cele din limba ce-o vorbim au anumite semnificații literare, în timp ce altele sunt aparent destul de greu de înțeles.

Cele mai multe expresii românești își au originea în obiceiurile și în cultura populară străveche, iar unele dintre acestea, care datează de sute de ani, sunt folosite și în zilele noatre. O expresie folosită destul de des este „toate drumurile duc la Roma”, însă nu mulți îi cunosc originea.

Cine a folosit prima dată expresia „toate drumurile duc la Roma”

Expresia despre care vorbim în acest articol reflectă un adevăr al lumii antice. Mai exact, ea datează din secolul al XII-lea, când a și început să fie folosită. Transmisă din generații în generații, a ajuns să fie folosită și în zilele noastre.

„Toate drumurile duc la Roma” își are originea în latinescul „Mille viae ducunt homines per saecula Romam”, care în limba română s-ar putea traduce „o mie de drumuri vor conduce întotdeauna oamenii la Roma”.

După căderea Imperiului Roman, vechile drumuri au mai putut fi utilizate mai bine de o mie de ani

Această celebră frază i-a aparținut lui Alian de Lille, teolog și poet francez, care a folosit-o în lucrarea sa intitulată „Liber Parabolarum”. Cuvintele fac trimitere la „Milliarium Aureum”, care era un punct specific al Romei din care porneau toate drumurile. Ulterior, din acest punct, drumurile au fost construite ca spițele unei roți.

De unde provine expresia „toate drumurile duc la Roma”

Spre sfârșitul Imperiului Roman, fiecare drum purta denumirea celui care l-a construit sau denumirile localităţilor între care făceau legătura. De asemenea, dacă sub conducerea unui conducător roman un drum era reparat acesta era redenumit cu numele respectivului.

Vechile drumuri romane formau o reţea de căi de acces special create pentru deplasarea rapidă a soldaților romani, a caravanelor comerciale şi a curierilor.

„Toate drumurile duc la Roma” își are originea în latinescul „Mille viae ducunt homines per saecula Romam”

Multe dintre aceste drumuri erau trasate în linie dreaptă, pentru a se putea ajunge cât mai repede dintr-un oraș în altul și oamenii să nu se rătăcească.

După căderea Imperiului Roman, vechile drumuri au mai putut fi utilizate mai bine de o mie de ani, iar unele dintre acestea servesc şi în prezent, însă acoperite fiind cu asfalt.

Ce semnificație are expresia „toate drumurile duc la Roma”

În acele vremuri, sensul acestei expresii avea legătură cu rețeaua de 29 de drumuri bine pusă la punct, ce străbătea întregul Imperiu Roman. Căile de acces aveau ca punct terminus capitala Roma.

Odată cu trecerea timpului, expresia a devenit tot mai populară și căpătat treptat noi sensuri. Astfel, „toate drumurile duc la Roma” semnifică faptul că, indiferent ce ai avea de făcut și oricum ai face, rezultatul final ar trebui să fie același.

Expresia „toate drumurile duc la Roma” i-a aparținut lui Alian de Lille, teolog și poet francez

De asemenea, expresia mai are un sens cunoscut, și anume că oricare ar fi drumul pe care vei merge, în final vei ajunge în același loc.

Expresia este folosită în prezent de oamenii care sunt nedumeriți în privința unei sarcini și caută să găsească cea mai potrivită modalitate pentru a o duce la bun sfârșit.

Vezi şi de unde provine expresia „a tăia frunze la câini”!

Urmărește-ne pe Google News