În mileniul al treilea apar din ce în ce mai multe surse de generare a acestor temeri, de la aspecte financiare şi până la lipsa de timp. Pe aceste subiecte s-a discutat mult în literatura de specialitate şi nu numai. Cu toate acestea, există câteva motive despre care se vorbeşte rar şi care sunt din ce în ce mai frecvente în viaţa omului modern.
„Bagajul emoţional” – Sunt foarte multe persoane care, de-a lungul anilor au strâns numeroase experienţe emoţionale negative în ceea ce priveşte relaţiile de cuplu şi ajung, la un moment dat, să dezvolte, ca mecanism de apărare, un comportament evitant în ceea ce priveşte intrarea în relaţii similare. Până la urmă nu există nicio garanţie că istoria nu se poate repeta. Cu toate acestea, orice relaţie este, în sine, o provocare şi un exerciţiu, şi nu de puţine ori experienţele noastre, oricât ar fi de neplăcute ne pot servi ca instrument de auto-cunoaştere. Câteodată uităm că ne putem folosi de ce am învăţat în relaţiile trecute nu pentru a ne feri de cele viitoare, ci pentru a le modela astfel încât ele să ajungă să devină ceea ce ne doream de la început.
„Teama de deteriorare a carierei” – Într-un mileniu în care cariera este pentru mulţi dintre noi un aspect extrem de important al vieţii, în care investim foarte mult timp, mulţi se pot simţi înfricoşaţi de ideea că un cuplu ar presupune o diminuare a eforturilor dedicate consolidării şi dezvoltării acesteia. Multe persoane consideră că implicarea într-un cuplu reclamă foarte mult timp şi energie, ceea ce le-ar putea periclita ascensiunea profesională. Într-adevăr, o zi are doar 24 de ore, iar performanţa profesională necesită eforturi susţinute. Cu toate acestea, de multe ori, în cuplurile moderne, cantitatea îşi pierde din valoare în faţa calităţii. Nu este nevoie ca partenerii să îşi facă timp, ore în şir, unul pentru celălalt. Dacă activităţile petrecute în cuplu, în puţinul timp pe care cei doi şi-l pot permite, sunt alese astfel încât ambii parteneri să fie satisfăcuţi din punct de vedere emoţional, iar clipele petrecute împreună să fie valoroase, uniunea dintre ei are toate şansele să reziste, cei doi simţindu-se împliniţi ca membri ai acestui cuplu.
Oricare ar fi motivele care nasc teama de apropiere, câtă vreme există dorinţă, există şi o cale de a depăşi aceste temeri. Cel mai important lucru este să fim sinceri cu noi înşine, să ne ascultăm gândurile şi să ne analizăm emoţiile. Există persoane care aleg să ramână în afara unui cuplu toată viaţa şi decizia acestea nu îi afectează niciodată. Problematic nu este să nu facem parte dintr-un cuplu, ci să fugim de acesta atunci când o relaţie apropiată este, poate, tot ce ne dorim mai mult.