Despre pisici

Pisicile sunt printre cele mai întâlnite și iubite animale de companie. Sunt drăgăstoase, șirete și dornice de joacă în fiecare moment al zilei.

Se spune că pisicile au apărut acum 900 de ani, iar în prezent, în lume, există peste 500 de milioane de pisici domestice. Se crede că trecerea de la un stil de viață de vânător la una domestică a fost benefică acestor pisici antice. Pe măsură ce oamenii cultivau și depozitau alimente, ei au atras prada comună pentru pisici – șoarecii și șobolanii. Relația dintre om și pisică a devenit, așadar, una avantajoasă pentru ambele specii – oamenii furnizau hrană pisicilor, iar pisicile împiedicau rozătoarele să dea raiduri în magaziile cu hrană.

Domesticarea pisicilor s-a accelerat în Egiptul Antic. Civilizația de atunci se închina pisicilor, mai multe zeități fiind descrise ca având capete în formă de pisică.

Pisicile de companie au fost mumificate și îngropate. La începutul anului 2021, cercetătorii au anunțat descoperirea a ceea ce cred ei a fi cel mai vechi cimitir de animale de companie din lume, cu aproape 600 de pisici și câini într-un singur sit din Egiptul Antic.

Pisicile cu pedigre reprezintă doar 5% din populația totală de pisici din lume. Și cu toate astea, există 71 de rase de pisici, fără a încadra aici și pisicile obișnuite, care nu sunt incluse în nicio rasă și sunt cunoscute drept „pisica de casă cu păr scurt.

Vezi care sunt cele mai cunoscute rase de pisici.

De unde se spune că pisicile au nouă vieţi

Așadar, domesticirea pisicilor s-a făcut din cele mai vechi timpuri și aproape la fel de veche este și zicala potrivit căreia pisicile au nouă vieți.

Se crede că ideea potrivit căreia pisicile au nouă vieți își are rădăcinile în Egiptul Antic. Se spunea că zeul soarelui Atum-Ra ia forma unei pisici pentru a putea vizita lumea infernului. Se spunea că Atum-Ra a dat naștere altor opt zei. Drept urmare, unii oameni au legat zicala despre pisicile care au nouă vieți cu acest mit – cei opt zei, plus Atum-Ra, egal cu nouă vieți.

În alte țări și culturi, numărul de vieți despre care se spune că le are o pisică diferă.

Țările arabe tind să spună că pisicile au șase vieți. În Spania și în alte țări vorbitoare de spaniolă, se spune că pisicile au șapte vieți. Se crede că acesta se referă la șapte fiind considerat un număr magic legat de noroc. Pisicile fiind unele dintre cele mai norocoase animale în ceea ce privește evitarea pericolului, alocarea speciei a șapte vieți pare adecvată.

De ce mai există mitul că pisicile au nouă vieți și astăzi

Totuși, acest mit dăinuie în continuare, iar la baza lui stă totuși rezistența și abilitățile înnăscute ale felinelor.

Pisica este unul dintre cele mai agile, iuuți și independente animale de companie. Pisicile pot rezista la căderi care ar ucide cu ușurință un om – ceea ce explică probabil de ce se menține ideea că o pisică are nouă vieți. Într-un caz documentat, ajuns celeberu, o pisică de companie din New York a supraviețuit unei căderi de 32 de etaje.

Pisicile au evoluat pentru a trăi în copaci, iar multe specii de feline sălbatice încă mai trăiesc. Pisicile au o suprafață corporală mare în comparație cu greutatea lor, ceea ce ajută și la reducerea forței de aterizare.
De asemenea, au o mare flexibilitate în oase și ligamente, ceea ce le ajută să suporte răni minime în urma impacturilor.

Cât trăiește, de fapt, o pisică

Studiile arată că o pisică obișnuită poate trăi doar până la 14 ani, ceea ce este echivalentul cu vârsta de 70 în ani umani. Îmbătrânirea la pisici începe rapid, dar încetinește pe măsură ce îmbătrânesc.

Veterinarii susține că între vârstele de 3 și 6 ani, pisicile sunt în floarea vieții și, de obicei, la apogeul aptitudinilor fizice. Această perioadă acoperă vârsta de 24-40 de ani în anii omului.

Pe măsură ce pisicile se maturizează, de la 7-10 ani, încep să încetinească puțin și să ia în greutate. Când ajung la bătrânețe, au nevoie de mai multă odihnă și tind să trăiască într-un ritm de viață mai lent. Dacă o pisică ajunge la 21 de ani, ar fi ca 100 de ani în termeni umani.

Vezi și alte lucruri interesante și curiozități despre pisici.

Urmărește-ne pe Google News