Zodia natală sau semnul natal e dat de constelaţia prin dreptul căreia trece Soarele în momentul naşterii noastre. Se pot afla multe lucruri despre o persoană pe baza cunoaşterii zodiei natale, dar informaţiile astfel obţinute sunt tendinţe generale, care necesită o particularizare prin studierea altor aspecte, precum ascendentul, repartizarea planetelor în case, aspectele dintre planete şi multe altele. Până la urmă, fiecare dintre noi este o lume în sine şi e uşor de înţeles de ce filosofii spuneau despre oameni că sunt un microcosmos, o reproducere la scară mică a macrocosmosului.
Denumirile sunt inspirate de formele unor constelaţii
Numele fiecărei zodii e dat de forma aparentă a constelaţiei prin dreptul căreia pare să treacă Soarele la un moment dat. După cum se ştie, o constelaţie e o grupare de stele, care, unite printr- o linie imaginară, seamănă cu o fiinţă, un animal, un zeu sau un obiect. Majoritatea constelaţiilor vizibile din emisfera nordică au denumiri ce datează din antichitate. Cele vizibile din emisfera sudică au primit de numiri, în scop de cartografiere şi orientare, de la navigatori, exploratori şi astronomi.
În astronomia modernă, termenul de constelaţie se referă la o porţiune precisă din sfera cerească, exact delimitată. Poziţia stelelor din constelaţii nu e fixă, se schimbă la câteva mii de ani. Sistemul de con- stelaţii pe care îl folosim în prezent se bazează pe lucrările celebrului astrolog şi astronom grec din Alexandria, Ptolemeu. Aşa cum se poate observa cu uşurinţă, astrologia operează cu date precise oferite de astronomie – de altfel, în vechime astrologii erau şi astronomi competenţi -, nu există o delimitare între cele două ramuri ale ştiinţei observării bolţii cereşti.
Încă din vremurile primitive ale omenirii s-au făcut asocieri între schimbările climatice sau cele din comportamentul oamenilor şi poziţia stelelor pe bolta cerească. În acest fel, s-a ajuns la stabilirea unor repere care au devenit tot mai complexe, adaptân-du- se din mers la evoluţia civilizaţiei în ansamblu. Aceasta e una dintre componentele astrologiei. Cea de-a doua este permeabilitatea noastră la influnţele incontestabile care vin către noi din ceea ce numim planul spiritual, în fond un alt nivel de percepţie.
ASTROLOGIA EUROPEANĂ ÎMPARTE ZODIACUL ÎN 12 SECTOARE NUMITE ZODII, FIECARE DINTRE ELE AVÂND O DENUMIRE GENERICĂ ŞI O IDEOGRAMĂ
Iată semnificaţia acestora
1. TAUR
În acest caz avem o constelaţie formată dintr-un cerc, deasupra căruia se poate observa un semicerc aproximativ. Imaginea e cea a unui cap de taur puternic şi expresiv. În plan simbolic, imaginea cercului ne trimite cu gândul la procesul de germinaţie aflat în plină desfăşurare, care va da naştere tuturor minunilor naturii dezlănţuite de energiile primăverii, menţionate la zodia anterioară. Nativii sunt oameni puternici, care nu se opresc până nu duc la bun sfârşit ce au început – se observă imaginea cercului complet. Semicercul este un potenţial de deschidere spirituală, accesibil oricui.
2. GEMENI
Constelaţia e compusă dintr-un conglomerat de stele de forma a doi copii care se ţin de mână şi aleargă împreună. Cele mai strălucitoare stele au primit numele de Castor şi Pollux, după celebra pereche de gemeni antici. Simbolul grafic simplificat e compus din două linii unite la ambele capete de câte un semicerc. Liniile pot fi văzute ca simboluri ale dualităţii, ale oscilaţiei între extreme. Semicercurile amintesc de capacitatea nativilor de a se adapta atât la realitatea materială, cât şi curiozitatea nestăpânită care îi îndeamnă să cerceteze aspectele subtile ale vieţii.
3. RAC
Această constelaţie este cea mai puţin vizibilă dintre toate, putând fi observată doar în nopţile foarte senine şi cu ajutorul unui instrument puternic. Este un grup de stele foarte numeros, alcătuit din nici mai mult, nici mai puţin de 102 stele. Ideograma este compusă din două semicercuri care nu se întâlnesc, fiecare cu câte o buclă ce aminteşte de cleştii crabului. Cele două semicercuri sugerează un întreg, omul născut în acest semn fiind foarte echilibrat, în ciuda naturii lui sensibile.
4. LEU
Grupul de stele care a primit acest nume regal are chiar forma unei feline, dacă o privim cu puţină imaginaţie. Ideograma semnului nu are conotaţii speciale, în sensul că nu trimite nici la planul fizic, nici la cel spiritual. Este o stilizare a imaginii unui leu şi face aluzie la elementul esenţial care caracterizează nativii acestei zodii. Sunt persoane care simt şi trăiesc în centrul fiinţei lor. Verbul care îi de- scrie cel mai bine, “a fi”, vorbeşte despre capacitatea lor specială de a se bucura de viaţă, nu atât de impetuos ca nativii din Berbec şi fără să facă din trăire o filosofie, cum fac nativii din Săgetător.
5. FECIOARĂ
Constelaţia cu acest nume are forma unei fecioare cu un spic de grâu în mână. Poartă o centură care ne face să ne gândim la curăţenia trupească şi sufletească pe care o caută nativii. Ideograma e litera “m” cu un colţ întors spre pământ, sugerând faptul că spiritul poate fi descoperit în perfecţiunea elementelor naturii. Nativii sunt înclinaţi către pragmatism, cu onestitate însă, pentru că nu cred în ceva până nu se conving că faptul acela are măcar o fărâmă de adevăr.
6. BALANȚĂ
Întâlnim un grup de stele care are forma unei balanţe cu două talere, simbol folosit în reprezentările statuare ale Justiţiei. Ideograma e compusă dintr-o linie dreaptă – aluzie la preocuparea pentru dreptate a nativilor. Deasupra acesteia, fără a se întâlni în vreun punct, se află un semicerc cu marginile îndoite la ambele capete, paralele cu linia aflată dedesubt. Elementul poate trimite la ideea că dreptatea umană şi cea divină nu coincid, dar poate reprezenta şi capacitatea nativilor de a trăi în armonie cu ambele planuri.
7. SCORPION
Forma aparentă a constelaţiei care a dat şi numele zodiei este aceea a unui scorpion. Se poate observa clar conturul corpului şi coada ucigătoare. Ideograma este reprezentată de litera “m”, care, în învăţăturile antice, simboliza puterea de a cuceri înălţimile spiritului prin victoria asupra tenebrelor. Este uşor de înţeles din ce motiv cele două linii verticale sunt unite printr-o linie frântă, care ajunge până la nivelul cel mai de jos. Nativii sunt capabili să treacă nevătămaţi de la agonie la extaz, să alunece către întunecimi sufleteşti sau să urce către extazul divin.
8. SĂGETĂTOR
Constelaţia are forma unui centaur care se pregăteşte să lanseze o săgeată către infinit, ca într-o încercare de a descoperi ce se află în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Centaurul este o fiinţă fantastică, jumătate cal, jumătate om, capabilă de gesturi de vitejie care o ridică la statutul de erou. Ideograma este o săgeată îndreptată spre înălţimile spirituale şi de aceea se spune despre aceşti nativi că au harul profeţiilor, sunt dascăli prin excelenţă şi filosofi. Au o înclinaţie naturală pentru descoperirea adevărului şi poate de aceea sunt consideraţi idealişti.
9. CAPRICORN
Acest grup de stele, vizibil de pe teritoriul României, are forma unei perechi de coarne care nu seamănă nici cu cele ale berbecului, nici cu cele ale taurului. Denumirea populară este Cornul Caprei. Ideograma este complexă, ca şi nativii acestui semn, care au o personalitate demnă de a deveni subiectul unor studii cu tema: “Cum să reuşeşti cu resurse limitate” sau “Cum să obţii succesul, deşi mulţi nu-ţi dau nici o şansă”. Este construită din stilizarea unui triunghi aşezat peste un cerc şi simbolizează victoria voinţei asupra tuturor dificultăţilor, cu ajutorul calităţilor oferite cu generozitate de către divinitate.
10. VĂRSĂTOR
Marii umanişti ai zodiacului, Vărsătorii îşi iau numele de la o constelaţie care are forma unui om cu faţa întoarsă spre pământ şi cu mâinile întinse către acesta, ca într-un gest de ofrandă. Unii specialişti sunt de părere că această figură umană poate fi văzută şi ca fiind purtătoarea unui vas din care revarsă asupra pământului preaplinul cunoaşterii. Ideograma seamănă cu semnul care în matematică exprimă ideea de aproximativ, ca pentru a sugera că adevărurile sunt relative şi cunoaşterea este o cercetare infinită. Aceşti nativi lansează societăţii din care fac parte o provocare continuă de a-şi depăşi limitele, de a merge mai departe.
11. PEŞTI
Cel mai misteri- os dintre semne îşi datorează numele unei constelaţii de forma a doi peşti care înoată în direcţii opuse. Par a se întâlni într-un punct, dar la o privire atentă vezi că liantul lipseşte. Ideograma e compusă din două semicercuri unite printr-o linie. Semicercurile trimit la capacitatea de a integra într-un sistem unic orice idee sau adevăr cucerit prin cunoaştere. Linia care le uneşte e semnul enigmei care pecetluieşte sufletul acestor nativi, foarte profunzi şi greu de pătruns.
12. BERBEC
Începutul anului astrologic e marcat de ziua de 21 martie, când Soarele intră în semnul Berbecului. Pe hărţile astronomice se distinge imaginea unei constelaţii în forma unui cap de berbec. Ideograma semnului, reprezentată de coarnele berbecului, poate fi asociată cu un vas sacru în care se revarsă de sus energia divină a vieţii, aducând un nou început. Despre nativii acestui semn se spune că sunt pionieri în orice domeniu.