Cuprins:
Expresia OK i-ar aparține unui ziarist american din secolul XIX
Există mai multe teorii legate de originea expresiei OK și a fost îndelung comentată de-a lungul anilor. Cea mai veche atestare a expresiei OK ar data, se spune, din secolul al XIX-lea. Mai exact, din anul 1839, atunci când a apărut într-un text publicat în ziarul „Boston Morning Post”.
Conform Smithsonian Magazine, totul a început în biroul lui Charles Gordon Green, editor-șef al publicației din Boston. Acesta obişnuia să creeze acronime pentru fidelii săi cititori pe care le insera în articolele scrise de el. Iată câteva exemple: „OW” (oll wright – în regulă), „NG” (No Go – nu merge) sau „GC” (Gin Cocktail).
Într-un articol publicat în ediția din 23 martie 1839, Green a folosit, în glumă, abrevierea OK pentru a înlocui expresia din limba engleză „all correct” într-un articol în care vorbea despre o dispută cu rivalii de la „Providence Journal”.
- Descoperă și de unde vine expresia „Zarurile au fost aruncate”
Cel de-al optulea președinte al SUA ar fi „inventat” expresia OK
O altă teorie despre originea expresiei „OK” spune că aceasta ar fi fost folosită pentru prima dată în anul 1840 de către Martin Van Buuren (1782-1862), cel care avea să devină al optulea președinte al SUA.
În timpul campaniei electorale, acesta a fost poreclit „Old Kinderhook”, cu trimitere la Kinderhook, care era numele localităţii natale a politicianului american.
„Old Kinderhook” a fost prescurtat „OK”, care însemna „omul potrivit”, și a apărut pe toate panourile electorale ale lui Van Buuren, sub sloganul „Old Kinderhook – oll korrect”. Acesta semnifica acordul cetățeanului de rând privind persoana viitorului lor președinte.
Ulterior, a fost creat și un club de susținere a președintelui american, care a primit denumirea de „OK Club”. În cele din urmă, „OK” a devenit o expresie uzuală, care avea sensul „de acord”.
Expresia OK ar fi apărut odată cu automobilele lui Henry Ford
Mai există o variantă potrivit căreia expresia „OK” s-ar lega de numele unui inginer auto american cu origini germane, pe numele său Otto Keiser.
Acesta era la acea vreme unul dintre cei mai buni angajați al fabricii de automobile deținute de Henry Ford. El verifica personal fiecare toate mașinile care ieşeau de pe linia de asamblare și le șanța cu acronimul „OK” după iniţialele sale. Astfel, prescurtarea ar fi căpătat conotația de „bun”.
Unii etimologi explică faptul că afirmația ar putea avea rădăcini americano-indiene întrucât există un cuvânt indian „okeh” care înseamnă un răspuns afirmativ la o întrebare.
Indiferent care este varianta corectă a originii cuvântului, „ok” este de departe cea mai cunoscută formulare la nivel mondial. Zilnic, miliarde de oameni afirmă că totul este în regulă, adică… „ok”.