Scurt istoric al conceptului de restaurant

Deși denumirea de restaurant nu are rădăcini foarte vechi, conceptul în sine datează de mii de ani. Așadar, înainte de a afla de unde vine exact denumirea de restaurant, este interesant să știm câteva date despre felul cum au apărut restaurantele.

O locație publică de luat masa, similară cu un restaurant, este menționată într-o înregistrare din 512 î.Hr. din Egiptul Antic. Aceasta servea o farfurie cu cereale, carne de păsări sălbatice și ceapă.

Thermopolium

Un precursor al restaurantului modern este thermopolium, un stabiliment din Grecia antică și Roma antică unde se vindeau și serveau alimente și băuturi gata de consumat. Aceste unități erau oarecum asemănătoare cu restaurantele fast-food moderne. Erau frecventate cel mai adesea de oameni cărora le lipseau bucătăriile private.

În Pompei, au fost identificate 158 de termopolie. Acestea erau concentrate de-a lungul axei principale a orașului și a spațiilor publice care erau frecventate de localnici.

Popina

Romanii aveau și popina, care pe lângă o varietate mare de vinuri, oferea o selecție limitată de alimente simple, cum ar fi măsline, pâine, brânză, tocane, cârnați și terci. Popinae erau cunoscute ca locuri de socializare a plebeilor din clasele inferioare ale societății romane. În timp ce unii erau limitati la o singură cameră unde stăteau în picioare, alții aveau mese și scaune, iar câțiva chiar aveau canapele.

Motivele invocate de judecători pentru care Laura Crișan și complicii săi au fost eliberați din arest în dosarul asasinatului cu bombă de la Arad
Recomandări
Motivele invocate de judecători pentru care Laura Crișan și complicii săi au fost eliberați din arest în dosarul asasinatului cu bombă de la Arad

Hanul

Un alt precursor timpuriu al restaurantului a fost hanul. În întreaga lume antică, hanurile au fost înființate de-a lungul drumurilor pentru a satisface nevoile oamenilor care călătoreau între localități, oferind cazare și mâncare. Mesele erau de obicei servite oaspeților la o masă comună. Cu toate acestea, nu existau meniuri sau mai multe opțiuni din care să aleagă.

Restaurantele

Potrivit Wikipedia, unitățile timpurii de alimentație publică, recunoscute ca restaurante în sensul modern al conceptului, au apărut în China, în timpul dinastiei Song, în secolele al XI-lea și al XII-lea.

Deoarece comercianții ambulanți, care călătoreau pe distanțe mari, nu erau obișnuiți cu bucătăria locală a altor orașe, aceste unități au fost înființate pentru a servi mâncăruri familiare comercianților din alte părți ale Chinei. Astfel de unități erau situate în cartierele marilor orașe, alături de hoteluri, baruri și bordeluri. Cele mai mari și mai opulente dintre aceste unități au oferit o experiență culinară similară cu cea a restaurantului modern. Potrivit unui manuscris chinezesc din 1126, patronii unei astfel de unități au fost întâmpinați cu o selecție de feluri de mâncare, care reprezentau opțiuni alimentare. Clienții își dădeau comenzile la o echipă de chelneri, aceștia își strigau comenzile în bucătărie și distribuiau preparatele în ordinea exactă în care au fost comandate.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea - Alegeri prezidențiale: Ce cred românii despre dezbaterile electorale
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: Ce cred românii despre dezbaterile electorale

Conceptul de restaurant în Europa

În Europa, hanurile care ofereau mâncare, băutură și cazare erau comune în Evul Mediu și în perioada renascentistă. De obicei, se serveau mâncăruri comune. În Spania, astfel de unități erau numite bodegas și serveau tapas. În Anglia, serveau, de obicei, alimente precum cârnați și plăcinta ciobanului.

Existau locații unde clienții puteau fie să cumpere o masă gata preparată, fie să-și aducă propria carne pentru a fi gătită. Întrucât doar casele private mari aveau mijloace necesare pentru gătit acasă, locuitorii orașelor europene se bazau în mod semnificativ pe aceste localuri.

Franța, în mod special, are o istorie bogată în ceea ce privește dezvoltarea diferitelor tipuri de hanuri și restaurante.

Încă din secolul al XIII-lea, hanurile franceze serveau o varietate de alimente – pâine, brânză, slănină, fripturi, supe și tocane – mâncate de obicei la o masă comună. Parizienii puteau cumpăra ceea ce era în esență ”mâncare la pachet” de la rotisseurs, care pregăteau preparate din carne prăjită, și de la patiseri, care puteau pregăti plăcinte cu carne și adesea mâncăruri mai elaborate.

De unde vine denumirea de restaurant

Cuvântul francez restaurateur provine din termenul latin restaurare. Cuvântul restaurateur este dat în Franța unei persoane care deține sau conduce un restaurant. Forma feminină a substantivului francez este restauratrice.

Ce s-a ales de afaceristul Jenică Ioniță, fost partener cu Dragoș Băsescu și omul oligarhului rus Oleg Deripaska în România. Execută 14 ani de pușcărie în China
Recomandări
Ce s-a ales de afaceristul Jenică Ioniță, fost partener cu Dragoș Băsescu și omul oligarhului rus Oleg Deripaska în România. Execută 14 ani de pușcărie în China

Așadar, denumirea de restaurant provine de la verbul francez restaurer care, în sensul reflexiv, poate însemna „a se reface pe sine, a-și reface forțele, a recăpăta puteri, a se reface printr-o hrană suculentă”.

Primele restaurante franceze adevărate, deschise înainte de Revoluția Franceză, se pretindeau a fi magazine cu produse naturale care vindeau un fel de mâncare principal: bouillon (supă de carne și legume). Descrierea în franceză pentru acest tip de supă de oase fiartă lent era „bouillon restaurateur”, arată history.com

Legendele spun că primul restaurant a fost deschis în Paris în 1765 de către un bărbat numit A. Boulanger. Deasupra ușii tavernei sale ar fi avut inscripționat un verset biblic în limba latină: „Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă!”. Acest motto ar fi făcut faimoasă taverna sa și i s-a spus, se pare, restaurant, din latină restaurabo. De aici, el ar fi fost numit „restaurateur“.

Totuși, aceasta este doar o legendă și nu există înscrisuri sau dovezi care să dovedească acest lucru, iar existența lui Boulanger și a restaurantului său pare că nu este susținută nici de istorici, arată Wikipedia.

Cu toate acestea, la întrebarea de unde vine denumirea de restaurant, răspunsul istoricilor culinari este că din limba franceză.

Care este cel mai vechi restaurant din lume

Potrivit Guinness World Records, Sobrino de Botin din Madrid este cel mai vechi restaurant din lume.

Restaurantul a fost fondat în 1725 de francezul Jean Botin și soția sa și a fost inițial numit Casa Botin. La moartea lui Botin, în 1753, un nepot numit Candido Remis a schimbat numele în Sobrino de Botin. Sobrino este cuvântul spaniol pentru nepot.

Pe lângă păstrarea și utilizarea rețetelor originale, se spune că restaurantul a menținut și flacăra aprinsă în cuptor în mod continuu, de la înființare. Specialitatea de cochinillo asado (porc de lapte fript) sunt menționate în ultimele pagini ale romanului lui Ernest Hemingway – The Sun Also Rises. Iar pivnița restaurantului este din 1590 și este mai veche decât localul în sine.

Totuși, sunt multe voci care pretind că sunt resturante mai vechi decât Botin. Primul dintre acestea este Stiftskeller St. Peter din Austria, deschis din 803 și al doilea – Zum Franziskaner din Stockholm, Suedia, deschis din 1421.

Curiozități despre restaurante

Tokyo este orașul cu cele mai multe stele Michelin

Cu 166 de restaurante cu o stea, 56 cu două stele și 12 cu trei stele Michelin, Tokyo deține cele mai multe restaurante cu stea Michelin. Celelalte două orașe din topul stelellor Michelin sunt Paris și Kyoto.

Orașele unde este cel mai scump să mănânci la resaturant

O masă în Zurich va costa un client în medie de 55 de lire sterline, în aceasta fiind incluse felurile principale pentru două persoane. Copenhaga (în medie 47 lire sterline) și San Fransisco (46,40 lire sterline) sunt, de asemenea, prezentate în top 3 cele mai scumpe orașe pentru a lua masa în oraș.

Cel mai mic restaurant din lume

Solo per Due („Doar pentru doi”) servește doar doi oaspeți pe noapte. Situat pe o proprietate italiană, acest restaurant gourmet oferă servicii personalizate pentru oaspeți. Dacă doriți, puteți alege să aveți propriul foc de artificii sau chiar să alegeți ornamentele de pe masă.

Cel mai mare restaurant din lume

Cel mai mare restaurant este Restaurantul Bawabet Dimashq (Restaurantul Poarta Damascului) care are 6.014 locuri. Restaurantul este deținut de Shaker Al Samman din Damasc, Siria și are 1.800 de angajați.

Cel mai scump restaurant din lume

SubliMotion din Ibiza, Spania este restaurantul care oferă o experiență multi-senzorială – mâncare, artă și tehnologie într-un singur loc. O masă la acest restaurant pornește de la 1.500 de euro de persoană. Deschis doar în timpul sezonului de vară, el este condus de bucătarul Paco Roncero. În trecut, oaspeții au avut parte bilete de intrare comestibile, fundaluri virtuale proiectate pe pereți și alte experiențe ciudate și minunate.

Descoperă care sunt cele mai bune restaurante din lume în 2023.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

mihaelamicu2001   •   07.12.2023, 11:07

O istorie interesanta. De care nu stiam..

Andreeafunduc   •   07.12.2023, 00:17

Interesant. Nu stiam aceste lucruri🙂

Irinel   •   06.12.2023, 23:59

Interesant!Imi place!Am citit cu interes.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Meseria bănoasă spre care au început să se îndrepte multe cupluri de români. „În cel mai rău caz, 4.000 de euro”
Știrileprotv.ro
Meseria bănoasă spre care au început să se îndrepte multe cupluri de români. „În cel mai rău caz, 4.000 de euro”
Wow! Cum și-au făcut apariția părinții Danielei Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan! Superba mamă a blondei a atras toate privirile cu ținuta ei
Viva.ro
Wow! Cum și-au făcut apariția părinții Danielei Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan! Superba mamă a blondei a atras toate privirile cu ținuta ei
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Libertateapentrufemei.ro
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Băutura pe care trebuie să o consumi înainte de culcare. Îmbunătățește considerabil calitatea somnului
FANATIK.RO
Băutura pe care trebuie să o consumi înainte de culcare. Îmbunătățește considerabil calitatea somnului
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Anca Dimancea dezvăluie zodiile care vor fi pe val în noiembrie 2024. Nu ar trebui să apară deloc probleme pentru acești nativi
FANATIK.RO
Anca Dimancea dezvăluie zodiile care vor fi pe val în noiembrie 2024. Nu ar trebui să apară deloc probleme pentru acești nativi
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Cum să facem investiții inteligente fără risc major. De ce nu este bine să riscăm totul pentru un randament mare
Observatornews.ro
Cum să facem investiții inteligente fără risc major. De ce nu este bine să riscăm totul pentru un randament mare
Horoscop 29 octombrie 2024. Capricornii au în față o zi pe care ar fi bine să o ia ca atare, fără să încerce să schimbe ceva
HOROSCOP
Horoscop 29 octombrie 2024. Capricornii au în față o zi pe care ar fi bine să o ia ca atare, fără să încerce să schimbe ceva

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI