Ce este braga

Expresia ieftin ca braga are o origine destul de veche, însă mai recentă decât braga însăsi.

Braga are o istorie îndelungată, având origini probabil în antichitate, în regiunile de stepă din Asia Centrală, unde fermentarea cerealelor era o metodă comună de conservare a alimentelor și de producere a băuturilor.

În Imperiul Otoman, braga a devenit extrem de populară și a fost adoptată de multe popoare din Balcani și Orientul Mijlociu. În acest context, băutura era consumată atât ca aliment nutritiv, cât și ca băutură răcoritoare.

În România, braga a fost introdusă în principal de comercianții și meșteșugarii otomani. A devenit cunoscută mai ales în Dobrogea și în alte regiuni cu influențe balcanice.

Braga este, așadar, o băutură fermentată, dulce-acrișoară, răcoritoare și slab alcoolizată, populară în special în Balcani, Turcia, Orientul Mijlociu și în anumite regiuni din Europa de Est, inclusiv România.

Braga este obținută din cereale precum mei, orz, grâu sau porumb, care sunt măcinate, fierte și apoi fermentate. Procesul de fermentare conferă băuturii gustul caracteristic ușor acidulat și conținutul slab de alcool . În unele regiuni, poate fi aromată cu zahăr sau miere pentru a-i spori dulceața.

Deși braga nu mai este nici pe departe populară, ea încă mai există și poate fi găsită pe diverse site-uri sau la micii artizani.

De unde vine expresia ieftin braga

În trecut, braga era vândută în piețe și pe străzi, fiind o băutură comună, ieftină și ușor de produs. Materiile prime folosite, cereale precum meiul, orzul sau porumbul erau ieftine și disponibile. De asemenea, procesul de fermentare nu necesita tehnologii sofisticate.

Expresia „ieftin ca braga” a început să fie folosită în mod figurativ pentru a desemna ceva foarte accesibil, la preț redus, pe modelul prețului simbolic asociat bragei. Această expresie s-a păstrat în vorbirea curentă, chiar dacă braga nu mai este la fel de comună în zilele noastre.

Chiar dacă braga nu mai este omniprezentă, expresia continuă să fie folosită pentru a descrie lucruri percepute ca fiind foarte ieftine sau accesibile.

Așadar, „ieftin ca braga” este o expresie care poartă cu ea un fragment din istoria și cultura cotidiană a românilor, legată de influențele otomane și de obiceiurile populare din trecut.

Află mai multe despre ce este braga.

Cum se prepară braga

Braga este relativ ușor de preparat, iar ingredientele necesare sunt foarte accesibile.

Ingrediente:

  • 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantități egale,
  • 2 kg mălai

Mod de preparare:

Cerealele se pun într-un vas cu puțină apă. Vasul se acoperă cu un șervet și se ține la loc călduț spre a grăbi încolțirea. Se scurge bine apa, iar semințele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin mașina de tocat carne, mașina de nuci sau râșnița de cafea. Ceea ce se obține este malțul.

Malțul se amestecă bine cu mălaiul și se pune într-o oală cu apă care fierbe. Nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în așa fel încât să se obțină o pastă consistentă. Se amestecă continuu, pentru o bună uniformizare.

Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot și se lasă să se răcească.

Se rup bucățele mici și se așază într-un vas (de preferat din lemn cu gură de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă.

Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleași turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puțină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguțe, ca să nu se înfunde ieșirea. Sursă – wikipedia.org.

Rețetă de bragă turcească

Rețetă de bragă turcească

Ingrediente

  • 300 g zahăr;
  • 250 g bulgur;
  • 8 g drojdie uscată, un plic;
  • Esență de vanilie;
  • Apă.

Mod de preparare

Bulgurul este un amestec gata măcinat din boabe de grâu. Se lasă bulgurul la înmuiat peste noapte într-un vas cu apă, iar a doua zi se mai adaugă apă, cât să acopere bulgurul, și se pune la fiert, la foc mic, până când se înmoaie compoziția. Se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ două ore și jumătate, spre 3 ore. Separat, drojdia se amestecă cu două linguri de zahăr și cu puțină apă călduță, se lasă deoparte 10 minute, apoi se toarnă peste bulgurul fiert și se amestecă bine până când se omogenizează ingredientele. Se mai adaugă și apă, dacă mai este nevoie, pentru a se obține consistența unei supe groase.

Amestecul obținut se lasă acoperit cu un prosop, pentru trei zile să fermenteze, într-un loc rece, și se mai amestecă din când în când. După ce amestecul a fermentat, se adaugă esența de vanilie, restul de zahăr și apă până când capătă o consistență solidă. Se dă la frigider compoziția peste noapte, a doua zi se presară scorțișoară deasupra, iar braga se poate consuma.

Ce proprietăți și beneficii are braga

Expresia ieftin ca braga este atât de cunoscută și pentru că braga însăși era foarte populară. Iar popularitatea sa se datora și gustului, și accesibilității, dar și faptului că era considerată o băutură sănătoasă.

Braga este o băutură răcoritoare, care hidratează și revigorează organismul, fiind consumată tradițional în zilele călduroase.

Este bogată în carbohidrați (mai ales zaharuri naturale) care oferă energie rapidă. Conține mici cantități de proteine, datorită cerealelor folosite. Poate avea vitamine din complexul B (B1, B2, B6) și minerale precum fierul, magneziul și potasiul.

Fermentația cerealelor produce o cantitate foarte mică de alcool (sub 1-2%), ceea ce face ca braga să fie o băutură slab alcoolizată, potrivită pentru majoritatea consumatorilor.

Procesul de fermentare naturală determină dezvoltarea unor bacterii benefice, cum sunt lactobacilii, care susțin sănătatea florei intestinale.

Probioticele din braga contribuie la echilibrul florei intestinale, facilitând digestia și prevenind probleme precum balonarea sau constipația. robioticele din băuturile fermentate pot întări sistemul imunitar, reducând riscul infecțiilor.

Deși braga are beneficii evidente, prsoanele sensibile la gluten sau la anumite cereale trebuie să verifice ingredientele înainte de consum.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News