Cuprins:
Cu toții cunoaștem legenda lui Cupidon și a lui săgeată fermecată, dar cine a fost el, de unde vine expresia „Săgeata lui Cupidon” populară printre îndrăgostiți și ce semnificație are aceasta?
Cine a fost Cupidon?
Potrivit mitologiei romane, Cupidon sau Amor era zeul dragostei, fiul lui Jupiter și al frumoasei zeițe Venus și era reprezentat prin chipul unui drăgălaș copil înaripat. În legendele Greciei Antice însă era cunoscut sub numele de Eros și era fiul Afroditei, zeiţa iubirii şi a frumuseţii.
Cupidon este și astăzi un puternic simbol al iubirii, care vorbește despre cât de imprevizibilă poate fi uneori dragostea. „Armele” sale sunt cunoscute, și anume săgeţile făurite din aur şi încrustate cu diamante.
Mereu în căutare de inimi pline de pasiune și de emoție, Cupidon trimite câte una dintre săgețile sale fermecate către inimile pământenilor sau a zeităților și astfel iau naștere cele mai frumoase povești de dragoste din toate timpurile.
Mai puţin cunoscut este motivul pentru care Cupidon poartă aripi de înger. Se spune că acestea reprezintă libertatea îndrăgostiţilor sau, cu alte cuvinte, libertatea de a se despărţi şi de a „zbura” în direcţii diferite atunci când dragostea încetează să mai existe. Practic, el este personajul care doar pune în mişcare povestea de iubire şi atât.
Alteori însă, Cupidon a fost portretizat purtând armuri precum cea a lui Marte, zeul războiului, pentru a sugera poate paralele ironice între război și romantism sau pur și simplu pentru a simboliza invincibilitatea iubirii.
Legenda lui Cupidon și Psyche
În „Metamorfozele” lui Ovidiu se povestește despre gelozia pe care Venus o avea față de prințesa fecioară Psyche, fata cea mai mică a unui megarege, care era renumită pentru frumusețea ei. Atât de frumoasă era la înfăţişare şi la cuget, încât oameni din toate colţurile lumii veneau să o admire.
De multe ori, Psyche era comparată cu Venus. Faptul că o muritoare era comparată cu ea a înfuriat-o atât de tare pe zeița frumuseții și a dragostei, încât își dorea ca Psyche să fie sacrificată de dragoni.
De aceea, după ce a răpit-o, Venus i-a cerut lui Cupidon să lovească inima lui Psyche cu una dintre săgețile lui fermecate pentru a o face să se îndrăgostească de cea mai îngrozitoare ființă din lume, și anume balaurul ce urma să o omoare.
Numai că lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. În momentul în care Cupidon zbura deasupra lui Psyche, a încercat să trimită săgeata către inima acesteia, numai că s-a țintit accidental în picior și s-a îndrăgostit iremediabil de prințesă și a ajutat-o să fugă.
Drept urmare, Cupidon a început să o viziteze pe Psyche în fiecare noapte, vorbindu-i fără ca ea să-l poată vedea. „Încurajată” de cele două surori invidioase, Psyche a încercat să-l privească, ceea ce l-a determinat pe Cupidon să dispară. Când Psyche a rămas însărcinată, surorile ei o sfătuiau să-i taie capul deoarece el este un monstru care-i va omorî copilul odată adus pe lume.
Convinsă de cele două, Psyche era pregătită să comită crima, însă, atunci când a aprins un opaiț, ea a văzut în lumină chipul frumos al soțului misterios, adică pe Cupidon.
Când acesta a descoperit că Psyche a încălcat promisiunea de a nu încerca să-i vadă fața, acesta a abandonat-o. Psyche l-a căutat în întreaga lume până când Jupiter a hotărât să îi ofere prinţesei darul nemuririi împlinindu-i, astfel, dorinţa de a fi împreună cu zeul iubirii.
Cupidon a fost cel care a găsit-o fără viață și, din dragoste pentru ea, i-a înlăturat somnul în care căzuse. Impresionată de dragostea dintre ei, Venus și alți zei au făcut-o pe Psyche zeiță. Sunt căsătoriți, au o fiică numită Pleasure și trăiesc fericiți după aceea.
De unde vine expresia „Săgeata lui Cupidon”?
În momentul în care cei doi s-au regăsit, Cupidon a fost înzestrat cu puterea de a inspira iubirea în inimile oamenilor și a zeilor cu ajutorul săgeților fermecate pe care le trimitea cu arcul de care niciodată nu se despărțea.
Expresia „Săgeata lui Cupidon” este sinonimă cu iubirea. Dacă cineva se îndrăgostește se poate spune că a fost atins de „Săgeata lui Cupidon”.
Costica2023 • 05.01.2024, 14:12
Opinia despre această expresie poate varia în funcție de experiențele și percepțiile individuale legate de dragoste, romantism și conexiunea emoțională dintre oameni
Costica2023 • 05.01.2024, 14:11
Expresia sugerează influența sau puterea dragostei asupra unei relații sau a unei întâlniri între doi oameni
Costica2023 • 05.01.2024, 14:11
Se spune că Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, folosea săgețile sale pentru a influența sentimentele oamenilor