Cuprins:
Cine a fost Papură Vodă
Numele Papură Vodă și expresia derivată de aici pare să aibă două origini și nu se știe nici azi de unde provine exact.
Numele Papură Vodă era regăsit încă din timpul domniei lui Ştefăniţă Lupu, domnitor al Moldovei între 1 decembrie 1659 şi 29 septembrie 1661.
Acesta a avut o domnie foarte scurtă, dar care fost caracterizată de numeroase înfruntări militare cu pretendenţii la tron aduşi de turci şi de tătari, după care au urmat o ciumă şi o foamete cumplită. Toate acestea au produs un adevărat haos în țară. Atât de cumplit a fost în țară în timpul domniei sale, încât populația ajunsese să se hrănească cu pâine din coajă de copac și din papură, de unde i s-a tras porecla de Papură Vodă și ar fi apărut și expresia de Țara lui Papură Vodă.
Povestea lui Neagu Papură
O altă poveste despre originea expresiei Țara lui Papură Vodă este cea a lui Neagu Papură, care alături de alți doi haiduci olteni, Pavel Lotru din Bălceşti şi Radu Ursan, le-a dat o lecție usturătoare habsburgilor.
În anul 1726, aceștia ar fi confiscat zeci de căruţe cu aur, provenind din taxele strânse de austrieci din Ardeal și zona Olteniei. În timp ce treceau în sus pe malul drept al Oltului, în apropiere de Drăgășani, haiducii le-ar fi ținut calea, jefuindu-i. Cei care au scăpat cu viață au fost dezbrăcați și lăsați să plece desculți și în izmene, spunându-li-se să nu mai calce niciodată prin Țara Românească, pentru că oltenii niciodată nu li se vor supune.
Acest jaf, precum și alte incidente și jefuirea unor case boierești, i-ar fi determinat pe austrieci să părăsească definitiv Oltenia, cu patru buni înainte ca aceasta să fie cedată otomanilor pe baza tratatelor internaţionale.
După luni întregi de revolte și jafuri, într-un final, boierii l-ar fi convins pe Neagu Papură să conducă o trupă, o miliție, cu scopul de a pune capăt jafurilor haiducilor.
Aceasta ar putea fi de asemenea originea expesiei Țara lui Papură Vodă, însă câteva dintre detaliile acestei povești nu sunt confirmate de istorici.
Descoperă și ce este picătura chinezească și de unde vine această expresie.
Ce semnificație are expresia Țara lui Papură Vodă
Indiferent care este originea exactă a expresiei Țara lui Papură Vodă, semnificația ei este una bine cunoscută. Semnificația este aceea de țară fără stăpân, unde fiecare face ce-i place, fără să dea seamă cuiva, un loc unde legile nu mai există sau nu se mai ține cont de ele.
Ce este papura
Papura este o plantă perenă, care crește la marginea bălților, lacurilor, canalelor, apelor lin curgătoare. Caracteristica acestor plante este forma tubulară a inflorescenței.
Papura are o tulpină înaltă, dreaptă și fără noduri, de unde zicala „a căuta nod în papură” care înseamnă „a căuta ceva inexistent”, cu frunze lungi de până la 2 m şi un spic înflorit în capătul tijei.
De-a lungul timpului, frunzele fibroase de papură au fost folosite pentru a se confecţiona frânghii, coșuri sau papuci.