Cuprins:
Despre delfini
În prezent, există 42 de specii de delfini și șapte specii de marsuini.
Delfinii sunt mamifere marine. Ei trebuie să iasă la suprafață pentru a respira aer și pentru a da naștere unor pui vii.
Sarcina unui delfin durează între nouă și 16 luni. Mama își hrănește puii cu lapte. Fiii și fiicele orcilor rezidente rămân alături de familia maternă pe viață.
Delfinii se hrănesc cu pește, calamari și crustacee. Ei nu mestecă mâncarea, dar o pot rupe în bucăți mai mici înainte de a o înghiți.
Orca (balena ucigașă) este cel mai mare delfin.
Cele patru specii de delfini de râu locuiesc în cursurile mari de apă din Asia și America de Sud.
Delfinii au o serie de vocalize, cum ar fi clicuri, fluierături și scâncete, pe care le folosesc pentru abilitățile lor bine dezvoltate de comunicare și ecolocație.
Durata de viață variază de la aproximativ 20 de ani la speciile de delfini mai mici până la 80 de ani sau mai mult pentru delfinii mai mari, cum ar fi orcile.
Delfinul Maui este cel mai periclitat delfin. Au mai rămas mai puțin de 50 de exemplare. Mai puțin de 10 vaquitas (o specie de marsuin) supraviețuiesc.
Câte specii de delfini există?
În prezent, există 49 de specii de delfini și marsuini, care sunt grupate în șase familii: familia delfinilor oceanici este de departe cea mai mare, cu 38 de membri; familia marsuinilor are șapte membri; și există patru familii de delfini de râu, fiecare conținând doar o singură specie.
Cu toate acestea, clasificarea nu este o știință exactă și, pe măsură ce apar mai multe informații și descoperiri, deliberările vor continua, iar unele specii de delfini vor fi probabil împărțite în mai multe specii și/sau subspecii.
Numele și poreclele pot fi cu siguranță derutante; există opt nume de delfini care conțin cuvântul „balenă”, inclusiv balene pilot, balene ucigașe, false balene ucigașe și balene cu cap de pepene.
Două specii au numele de balenă și delfin în numele lor; delfinul balenă neagră nordică și delfinul balenă neagră sudică.
Unde trăiesc delfinii?
Delfinii trăiesc în mările și oceanele lumii, dar și în unele râuri. Unele specii de delfini preferă să trăiască în zonele de coastă, altele preferă apele puțin adânci, dar preferă să trăiască departe de coastă, în apropierea unor zone cu ape mai puțin adânci, situate mai departe în largul mării.
Orcile sunt singurii delfini care trăiesc în Arctica și Antarctica. Dimensiunea lor mare înseamnă că au mai multă protecție împotriva frigului aspru al mărilor înghețate.
Majoritatea delfinilor preferă apele tropicale și temperate, deoarece sunt mamifere cu sânge cald și, prin urmare, le este mai ușor să-și regleze temperatura corpului în aceste medii.
Pot trăi delfinii în apă dulce?
Delfinii de râu, cum ar fi delfinul de râu din Amazon și delfinii de râu din Asia de Sud, își trăiesc viața doar în râuri și lacuri cu apă dulce, la mare distanță de ocean; aceștia sunt uneori cunoscuți sub numele de „delfini de râu adevărați”.
Există un alt grup de așa-numiți delfini de râu; aceștia sunt populații de apă dulce ale unor specii de delfini marini, dintre care unele trăiesc permanent în râuri de apă dulce; printre acestea se numără tucuxi (sau sotalia), delfinul de Guiana, delfinul Irrawaddy și marsuinul fără aripioare.
Care sunt diferențele dintre delfini și marsuini?
Delfinii sunt mai mici decât delfinii; au o lungime mai mică de 2,5 m. De asemenea, sunt caracteristice pentru că sunt mai groase decât delfinii și au un cap mic, un cioc mic sau deloc și o înotătoare dorsală triunghiulară mică (cu excepția marsuinilor fără înotătoare!).
Delfinii și marsuinii au, de asemenea, o formă diferită a dinților. Dinții marsuinilor sunt în formă de lopată, în timp ce cei ai delfinilor sunt conici.
Prin ce se deosebesc delfinii de pești?
Delfinii se deosebesc de pești din mai multe puncte de vedere. Atât delfinii, cât și peștii s-au adaptat pentru a trăi toată viața în apă, amândoi au corpuri aerodinamice și înotătoare.
Dar delfinii sunt mamifere și, prin urmare, trebuie să iasă în mod regulat la suprafață pentru a respira aer pentru a supraviețui, altfel s-ar îneca. Peștii, pe de altă parte, extrag oxigenul din apă și nu au nevoie să iasă la suprafață.
Cozile delfinilor se mișcă în sus și în jos în timp ce înoată, în timp ce coada peștilor se mișcă dintr-o parte în alta.
Delfinii au sângele cald și au grăsime pentru a le menține căldura. Peștii au sânge rece și sunt capabili să se adapteze la diferitele temperaturi ale apei fără a avea nevoie de grăsime corporală pentru a-și menține căldura.
Se știe că majoritatea speciilor de pești depun ouă și pot depune sute de ouă într-un singur an. Delfinii dau naștere unui singur pui o dată la 1 – 6 ani și apoi își hrănesc puii cu lapte prin sfârcuri.
Care este cel mai mare delfin?
Cel mai mare membru al familiei delfinilor este orca (balena ucigașă). Masculii mai mari cresc până la 9,8 m și cântăresc până la 10.000 kg.
Aripioarele lor dorsale negre și impunătoare cresc până la 2 m și sunt unice printre toate balenele și delfinii. La naștere, orcile au o înălțime cuprinsă între 2,1 și 2,6 m.
Delfinii Dall sunt înotători foarte rapizi; pot atinge până la 56 km/h. Atunci când înoată la viteze mari, creează stropi de apă unici în formă de evantai, numiți „cozi de cocoș”, iar acest lucru este folosit pentru a identifica marsuinul Dall pe mare.
Orcile sunt, de asemenea, înotători extrem de rapizi și, probabil, sunt singurii delfini care ating viteze similare celor ale marsuinelor Dall.
Istorie
Delfinii pot trăi atât în apă dulce, cât și în apă sărată. Răspândiți în mediile marine din întreaga lume, aceștia se găsesc în apele ecuatoriale și subpolare, precum și în multe sisteme fluviale importante.
Delfinul comun și delfinul cu botul mare sunt larg răspândiți în mările calde și temperate. Sunt înotători rapizi; delfinul cu botul mare poate atinge viteze de aproape 30 km/oră în rafale scurte, iar delfinii comuni sunt chiar mai rapizi.
O serie de specii sunt atrase de navele în mișcare și adesea le însoțesc, sărind pe lângă ele și, uneori, călătorind pe valurile create de arcul navelor.
Unele specii de delfini oceanici de coastă petrec o perioadă considerabilă de timp în apă dulce. Majoritatea delfinilor de râu trăiesc în ape dulci care pot fi la câteva mii de kilometri de mare, deși unii își petrec viața în apele de coastă.
Delfinii sunt sociabili, adunându-se în bancuri de la cinci la câteva mii de exemplare. Toți sunt carnivori, hrănindu-se cu pește, calmar și alte nevertebrate.
Deși delfinii arată ca niște pești și trăiesc în apă, ei sunt de fapt mamifere.
Starea de conservare
Informațiile privind nivelurile și tendințele actuale ale populației rămân evazive pentru multe specii de delfini. Deși delfinii cu botul mare sunt specii care prezintă cel mai puțin îngrijorare, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), mai mulți delfini sunt în pericol de dispariție.
Printre speciile de delfini pe care IUCN le consideră vulnerabile sau aproape amenințate se numără delfinul cu cocoașă din Indo-Pacific (Sousa chinensis), delfinul de Irrawaddy (Orcaella brevirostris) și delfinul australian (O. heinsohni).
Printre cei mai vulnerabili delfini se numără delfinul de râu Gange (Platanista gangetica) și delfinul de râu Indus (P. minor), care sunt clasificați ca specii pe cale de dispariție, și delfinul cu cocoașă din Atlantic (Sousa teuszii), care este clasificat ca fiind în pericol critic de dispariție.
Sursa foto: 123rf.com
Zeii romani și corespondenții lor în mitologia greacă