„(…) E o explorare a miezului crud al naturii umane. Este vorba despre cât de multe putem învăța despre natura umană din natura însăși. Uităm că facem parte din natură. Nu suntem separați de ea”, a spus Delia Owens, în interviul acordat pentru Zile și nopți.
Povestea fetei din mlaștină
Vândută în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume și descrisă de Business Insider și The New York Times drept cea mai importantă carte a deceniului, „Acolo unde cântă racii” spune povestea Kyei Clark, o tânără care a crescut singură, de la 6 ani, în mlaștina din vecinătatea oceanului, în Carolina de Nord. Deși născută într-o familie numeroasă, Kya este abandonată pe rând de mamă, de frații ei mai mari și în final, de tatăl alcoolic. Rămâne singură în casa din mlaștină, înconjurată doar de pescăruși, gâze și animale acvatice. Localnicii din orășelul Bakley Cove o consideră o sălbatică, îi spun „fata mlaștinii”, o resping și o batjocoresc.
Doi tineri, Tate și Chase, se îndrăgostesc de Kya, fermecați de frumusețea ei. Când Chase este găsit mort în pădure, „fata mlaștinii” este prima pe lista suspecților. Kya este arestată și judecată, iar romanul descrie efectele pe care izolarea și respingerea le au asupra psihicului uman. Delia Owens, de profesie zoolog, ține însă să prezinte și natura, mediul înconjurător, în forma neatinsă de mâna omului.
Un pic de Kya în fiecare
„Cred că există un pic de Kya în fiecare dintre noi, mai ales că am trecut recent printr-o perioadă în care, peste tot în lume, oamenii au fost nevoiți să se izoleze”, spune Delia Owens.
„Where the Crawdads Sing” este despre izolare. Este vorba despre modul în care respingerea, discriminarea și izolarea pot afecta o persoană. Cu toții am fost afectați, așa că înțelegem cu adevărat cum s-a simțit Kya cât timp a fost izolată.
Delia Owens, autoarea bestsellerului „Acolo unde cântă racii”:
Autoarea povestește cum, copil fiind, era încurajată de mama ei să se joace afară, la aer curat, și cum călărea împreună cu ea prin pădure. Obișnuia să colecționeze insecte și pene, la fel ca Kya, iar mai târziu, a studiat știința și biologia vieții sălbatice.
„Toată viața mea a dus spre această poveste. Este mult din Kya în mine”, punctează scriitoarea.
Ea crede că motivul pentru care cititorii s-au atașat de Kya este tocmai pentru că s-au regăsit în ea și au empatizat cu ea.
„Simt ca ea în anumite privințe, dar simt în același timp şi că vor să o ajute. Mulți oameni, atunci când cineva are nevoie de ajutor, sunt atrași de acea persoană. Cred că ei vor să o ajute pe Kya”, spune Delia Owens.
Unde cântă racii?
Și titlul romanului este inspirat tot din copilăria sa. „Mama ne spunea: «Du-te până acolo unde cântă racii». Prin asta voia să spună că îşi dorea ca noi să experimentăm «natura în natură». Nu voia ca noi doar să hoinărim prin pădure, ci voia să vedem o căprioară, poate cu puiul ei, și să trăim această experiență”, povestește Owens.
„Dacă te duci suficient de departe în natură, atunci te vei regăsi, de fapt, pe tine însuți. Departe, acolo unde cântă racii”, adaugă ea.
Produs și regizat de femei
„Acolo unde cântă racii” a fost ecranizat recent la Hollywood, produs de Reese Witherspoon și regizat de Olivia Newman, după un scenariu semnat de Lucy Alibar. Kya este interpretată de actrița Daisy Edgar-Jones, cunoscută în special pentru rolul principal din miniseria „Normal People”. Alături de ea joacă Taylor John Smith (John Keene în serialul „Obiecte ascuțite”), în rolul lui Tate, și Harris Dickinson („Beach Rats”), în rolul lui Chase.
„N-am crezut niciodată că o vor găsi pe Kya. Eu o cunosc pe Kya de mulți, mulți ani, dar alții nu o cunosc şi când au început castingul, m-am gândit că nu o vor găsi niciodată, ea fiind mult prea prezentă în mintea mea. Iar când mi-au prezentat-o pe Daisy Edgar-Jones, prin intermediul unor poze și casete, mi-am dat seama: au găsit-o pe Kya. Este perfectă, pentru că ea reprezintă deopotrivă tandrețea și duritatea Kyei”, o descrie Delia Owens pe actrița Daisy Edgar-Jones.
Întregul interviu poate fi citit pe Zile și nopți.
Anchetată într-un caz de crimă în Zambia
Romanul „Acolo unde cântă racii” este înconjurat de controverse. Delia Owens, împreună cu soțul și fiul său vitreg, este anchetată în cazul uciderii unui presupus braconier, dar și pentru alte infracțiuni, în Zambia.
După ce cartea sa a devenit bestseller, un documentar mai vechi realizat de postul ABC a intrat în atenția publicului. În 1996, ABC a prezentat documentarul intitulat „Deadly Game: The Mark and Delia Owens Story”, despre un cuplu de americani care se ocupau cu conservarea speciilor de animale. Filmarea conține secvențe foarte grafice, necenzurate, inclusiv uciderea unui presupus braconier, executat după ce fusese deja împușcat. Există foarte puține informații despre uciderea bărbatului, care nu este identificat de autoarea documentarului, nu este cunoscut dacă era sau nu braconier, iar ABC nu prezintă probe care să susțină că victima era un „infractor”, așa cum a afirmat postul de televiziune. Nici identitatea persoanelor care au tras focurile de armă mortale nu este dezvăluită.
Delia și Mark Owens sunt bănuiți că au comis crime și au militarizat o zonă din Zambia pentru a proteja speciile de animale pe cale de dispariție din Africa.
Sunt voci care spun că viața Kyei și uciderea lui Chase au la bază anii petrecuți de soții Owens în Zambia.