Descoperă ce înseamnă masă și ce înseamnă greutate, precum și relația dintre cei doi termeni:

Asemănări și deosebiri între masă și greutate

Deși ambii termeni țin de fizică și pot provoca confuzii, masa și greutatea sunt două lucruri diferite. Masa este o măsură a cantității de materie conținută de un obiect, în timp ce greutatea este o măsură a tragerii gravitaționale a unui obiect.

Totuși, în condițiile în care forța gravitațională exercitată de Pământ este constanta asupra căreia masa este calculată, valorile masei și greutății unui obiect pe Terra sunt aproximativ egale, în funcție de locația geografică.

Forța gravitațională este cea mai slabă la Ecuator din cauza forței centrifuge cauzate de rotația Pământului și pentru că punctele de pe Ecuator sunt cele mai îndepărtate de centrul Pământului. Forța gravitației variază cu latitudinea și crește de la aproximativ 9,780 m/s2 la Ecuator la aproximativ 9,832 m/s2 la poli.

Deosebirea este că masa unui corp este aceeași, indiferent de locul în care se află, fie că vorbim despre Pământ sau altă planetă din spațiu cosmic. Greutatea însă poate varia, în funcție de forța gravitațională. Astfel, un obiect are aceeași masă și pe Pământ, și în spațiu, în timp ce greutatea sa va fi complet diferită dacă este pe Pământ sau pe Lună.

Greutatea și gravitația

Forţa de gravitaţie pe Pământ are valoarea de 10 Newton/kg. Forţa de gravitaţie pe Lună este de 1,6 N/kg.

Gravitația pe Pământ este forța exercitată de planetă asupra obiectelor de pe suprafața sa. Așadar, pe Pământ, gravitația dă greutate obiectelor fizice. Masa unui obiect însă nu se modifică în nici un fel în funcție de forța gravitației.

O altă deosebire între masă și greutate este că masa unui obiect nu poat fi niciodată egală cu 0, în schimb, în funcție de gravitație, greutatea unui obiect poate ajunge la această valoare.

Descoperă și cele 12 legi ale universului

Relația dintre masă și greutate

Relația dintre masă și greutate

Deși sunt doi termeni diferiți, masa și greutatea se află în relație strânsă una cu cealaltă. Greutatea unui obiect se calculează prin înmulțirea masei sale cu forța gravitațională care acționează asupra lui, folosind formula G = mxg, unde G este greutatea, M este masa și al doilea G este forța gravitațională care acționează asupra ei.

Masa se definește ca o mărime ce determină măsura inerției unui corp sau particulă. Totodată, masa, prin intermediul masei atomice este legată de cantitatea de substanță conținută într-un corp sau sistem fizic închis. Greutatea, în schimb, este o forță.

Simbolul masei este litera minusculă „m”, iar unitatea sa de măsură, în Sistemul Internațional (SI) este „kilogram”.

A nu se confunda kilogramul cu kilogramul-forță, utilizat în sistemul MKfS. Sistemul MKfS de unități este un sistem de unități de măsură care a fost mult folosit în tehnică înainte de a fi adoptat Sistemul internațional de unități

Alături de lungime și timp, masa reprezintă una din cele trei măsuri fundamentale sau esențiale din mecanică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News