De mai mulții ani, părinții și-au manifestat îngrijorarea că copiii lor ar putea fi dependenți de jocuri video.
Acum, o nouă hotărâre a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dă crezare acelor convingeri, deoarece agenția a convenit în acest weekend să recunoască dependența de jocuri de video ca o tulburare de sănătate mintală.
Pentru a fi diagnosticat cu această tulburare, o persoană să joace jocuri video atât de mult încât acestea să ajungă să „aibă prioritate față de alte interese de viață”.
Dependența de jocurile video este caracterizată printr-un „model de comportament persistent sau recurent („jocuri digitale” sau „jocuri video”), care pot fi online (adică pe Internet) sau offline, scrie Daily Mail.
O persoană care suferă de dependență de jocuri video poate ajunge să aibă probleme în a controla cât de des joacă astfel de jocuri, cât durează fiecare sesiune, precum și să renunțe la altele pentru a juca.
În cele mai multe cazuri, o persoană este diagnosticată cu dependență de jocuri după ce a prezentat simptome timp de cel puțin 12 luni, potrivit OMS.
În timpul cercetărilor, experții au constatat că unele dintre cele mai importante exemple de dependență de jocuri au inclus persoane care au jucat jocuri video până la 20 de ore pe zi și nu au mâncat sau nu au dormit și au renunțat la activități normale cum ar fi școala sau locul de muncă.
Deși dependența de jocuri nu afectează așa mulți jucători, cei în cazul cărora dacă simptomele descrise persistă mai mult de un an, ar putea fi diagnosticate cu tulburare, a adăugat el.
Mai multe organizații din industria de software de entertainment au lansat o declarație care susține că este nevoie de mai multe dovezi medicale înainte de a introduce jocurile video în categoria tulburărilor mintale, scrie Euronews.
„Industria globală a jocurilor video – inclusiv reprezentanți din toată Europa, Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Africa de Sud și Brazilia – a cerut astăzi statelor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să reexamineze decizia privind „tulburarea jocurilor” din cea de-a 11-a ediție a Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD-11)”, se arată în comunicatul colectiv.
Aceștia mai spun că această încadrare nu este bazată pe revizuiri regulate, incluzive si transparente susținute de experți independenți. Ei adaugă că nu există dovezi suficient de solide pentru a justifica includerea sa într-unul dintre cele mai importante normative ale OMS.