Familia, cariera, rețelele sociale, alcoolul, depresia, relațiile sentimentele sunt cauze de stres pentru români, stres care duce în final la apariția bolilor psihice, aceasta a fost una din concluziile psihiatrilor și ale specialiștilor în domeniu care au participat la prima conferință internațională de boli mintale din România. Evenimentul s-a desfășurat weekendul trecut la Galați. De altfel, în ultimul deceniu, românii au devenit unul dintre cele mai stresate popoare din Europa, conform statisticilor continentale.
În baza datelor prezentate de European Health for All Databases, cu o incidenţă a bolilor mintale de aproape 1.404 cazuri la 100.000 locuitori, România se află pe locul doi în Europa după Estonia, cu 2057,27 cazuri la 100.000 locuitori.
Mai mult, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată, de altfel, că 10% din locuitorii României sunt diagnosticați cu probleme mintale. Cele mai întâlnite sunt depresiile legate de slujbă, de problemele conjugale și de neajunsurile financiare.
Tinerii și viața virtuală
Unul dintre motivele pentru care tinerii ajung să aibă boli mintale este și influența nefastă a rețelelor sociale, în special Facebook.
“Pentru unii dintre utilizatori s-a demonstrat că se ajunge la dependență, asemănătoare cu cea a drogurilor. Spre exemplu, Universitatea din Bergen, Norvegia, a realizat un studiu care a constatat care sunt categoriile ce devin cel mai ușor dependente de această rețea de socializare. Femeile, tinerii și persoanele fără o viață socială ajung să abuzeze de facebook”, a declarat profesorul universitar Florin Buhociu.
Prima urmare, abuzul de relaționare pe aceste rețele este percepția negativă asupra propriului corp, a mai susținut Florin Buhociu. El a prezentat datele unui studiu internațional din care reieșit că 37% din subiecții cu vârste dintre 16 și 40 de ani erau deciși să-și modifice corpul pentru a arăta ca anumiți prieteni, iar 32% erau foarte triști că nu arată ca anumiți prieteni virtuali.
Cariera și familia
Pentru persoanele mature, apariția bolilor psihice este motivată de stresul de la serviciu, care este cauzat de fluctuația personalului, conducerea dictatorică, deficiențele în sistemul de aprovizionare, un sistem slab de comunicare, o politică de recompense/ sancțiuni arbitrare, sistemul de promovare restrictiv și dezvoltarea profesională.
Și oboseala la locul de muncă duce la apariția anxietății, susține profesorul universitar Valentin Antohi. Florin Buhociu a mai sugerat că și conflictul dintre a prioritiza cariera sau viața de familie duce la favorizarea apariției bolilor mintale.
“Programul flexibil și îngrijirea copilului pe perioada orarului de muncă prelungit sunt alte situații stresante pentru cuplurile moderne”, explică specialistul.
Bătrânii, îmbolnăviți de sărăcie
Persoanele în vârstă se îmbolnăvesc în general de bolile de la această etate, cum ar fi Alzheimer, dar și din cauza sărăciei. Aproximativ 270.000 de români suferă de Alzheimer sau de alte forme de demenţă, potrivit celor mai recente statistici existente. Dintre acestea, doar 35.000 sunt diagnosticate. Asta înseamnă că sub 13% din totalul cazurilor ajung să fie identificate la medic şi, de cele mai multe ori, această identificare este făcută prea târziu, potrivit reprezentanţilor Societăţii Române Alzheimer.
În cadrul Centrului Memoriei, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obergia” din Capitală, în decursul unui an, aproximativ 1.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu Alzheimer, în diverse stadii ale bolii.
De la cei suferinzi de mărunte depresii până la schizofrenici sau alcoolici, mulți pacienți sunt înghesuiți în spitalele de psihiatrie. În toată țara sunt doar 44 de asemenea unități, unde bolnavii sunt întâmpinați de personal insuficient și de cele mai multe ori îndopați cu pastile.
Depresia este la modă
În România, prevalenţa despresiei este estimată la 5% din populaţia generală (931.842 de cazuri). Depresia este cauzată de stres.
Semnele stresului excesiv
- Semne fizice sau medicale: Boli cardiovasculare și infarct, ulcere, dureri de spate și artrită, migrene, hipertensiune arterială și ritm cardiac, disfuncții hormonale;
- Semne psihologice: Arsură, depresie, anxietate, izbucnire nervoasă, probleme familiale, insomnie, nemulțumirea muncii și a vieții;
- Comportament: absențe, întârzieri, abuz de droguri, alcool și tutun, sabotaj sau violență, luarea deciziilor sau prelucrarea incorectă a informației, performanțe scăzute, fluctuații.
Citește și: 10 cariere care te predispun la depresie si anxietate
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!