Berbecul, energia vieţii
Soarele răsărea între coarnele Berbecului, aşa cum se vedea bolta stelară în urmă cu peste 2.500 de ani. De-a lungul veacurilor, poziţia constelaţiilor s-a schimbat, dar Berbecul este şi azi remarcat după steaua Hamal, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer. Între anii 2.000 şi 100 î.H., această stea marca echinocţiul de primăvară, iar egiptenii antici o asemuiau cu Soarele şi credeau că îl reprezintă pe zeul zeilor, Amon. Berbecul aducea primăvara şi energia dătătoare de viaţă, avea toate calităţile Soarelui, dar şi puterea lui distructivă.
Taurul, maternitate şi prosperitate
Cu peste trei sau patru mii de ani în urmă, echinocţiul de primăvară marca semnul Taurului, ca atare aceasta era considerată prima zodie a anului, nu Berbecul. Nu întâmplător, în culturile străvechi, zeităţile materne, fecunde, erau reprezentate purtând coarne de taur. În mitologia indiană, Taurul Divin însoţea Zeiţa Mamă a pământului, ulterior, în Egiptul antic, Bourul Sacru, Apis, era divinizat drept un trimis al Soarelui pe Pământ. Taurul marca astfel începutul primăverii fecunde, era simbolul hărniciei şi al muncilor agricole.
Gemenii, gardienii zodiacului
Simbolul acestei zodii este adesea reprezentat prin doi fraţi, amintind de Castor şi Polux, fiii frumoasei Leda, sedusă de marele Zeus. Conceptul Gemenilor, care reprezintă deopotrivă dualitatea şi forţa uniunii, este însă mult mai vechi. Zeităţi gemene erau reprezentate adesea păzind intrarea în templele sacre ale Antichităţii. Iar în mitologia indiană există legenda fraţilor Sunda şi Upusunda, care nu puteau fi învinşi sau ucişi de nimeni, decât dacă se luptau unul cu celălalt. În vechile zodiace, Gemenii erau gardienii astrelor, două forţe puternice, dar opuse, care îmbină deopotrivă calităţile umane cu atributele divinităţii.
Racul, simbolul renaşterii
Iniţial, cel de-al patrulea semn astral, în timpul caruia Soarele începe sa coboare pe arcul zodiacului, era reprezentat printr-un scarabeu. Egiptenii din vremurile stravechi considerau aceasta insecta sacra, simbol al Vieţii Eterne. În mitologia egipteana, scarabeul era asociat cu regenerarea si renasterea, cu forţele creatoare ale Naturii. Ulterior, zodia a fost asociata cu Luna care controleaza marea, leaganul vieţii si implicit simbolul universal al maternitaţii. Grecii au legat aceasta zodie de zeiţa Diana, protectoarea naturii, reprezentata adesea printr-un crab. Astfel, simbolul vechi al scarabeului a fost înlocuit în zona mediteraneeana de crab sau de rac.
Leul, semnul străvechi al regilor
Semn de Foc, asociat din cele mai vechi timpuri cu Soarele, zodia Leului era cunoscuta, în Babilon, drept Marele Câine. Egiptenii au asociat aceasta perioada a anului, în care Soarele are cea mai mare putere, cu recoltarea grânelor si i-au atribuit simbolul Secerei. În timp, însa, secera este înlocuita de capul de leu al sfinxului, asociat cu puterea divina, cu faraonii nemuritori si cu eroii. Surprinzator, în zodiacul de la Dendera (Egipt), vechi de zeci de mii de ani, zodia Leului este simbolizata printr-un sfi nx cu cap de femeie. Astazi, Leul este principiul masculin prin excelenţa, vigoarea, forţa si curajul.
Fecioara, divinitatea protectoare
Singura fi gura feminina a zodiacului nu poate fi legata decât de imaginea zeiţelor protectoare de altadata. În mitologia egipteana, era Isis, zeiţa vieţii, a casatoriei si a familiei. Ulterior, la începuturile cres – tinismului, zodia feminitaţii si a maternitaţii a fost asociata cultului Fecioarei, simbol care s-a pastrat pâna azi. Fecioara, fragila si puternica totodata, este înzestrata cu forţa extraordinara a procreerii si slujeste marilor energii creatoare ale Pamântului.
Balanţa şi puterea alegerii
Introdusă în zodiac probabil de egipteni, care au asociat-o cu zeiţa Maat, Balanţa reprezenta iniţial conceptul liberului arbitru, si nu pe cel al justiţiei. În pragul morţii, Maat punea în balanţa sufletul omului si o pană. Daca sufletul lui era mai usor decât pana, era considerat fără de păcat si putea intra în regatul celor vesnic binecuvântaţi. Asemenea zeiţei, în timpul vieţii, omul are puterea de a alege între bine si rau. Ulterior, grecii au reprezentat semnul Balanţei printr-o femeie oarba, Justiţia, preluata în zodiacul modern.
Scorpionul, dorinţa de cunoaştere
Este singura zodie reprezentata prin trei simboluri, scorpionul, sarpele si vulturul, ultimele doua folosite cu precadere în astrologia veche orientala. Perioada Scorpionului face tranziţia de la toamna ploioasa la iarna întunecata, care poate fi asociata cu universul subteran al lui Hades, unde viaţa se scurge, dar renaste din nou primavara. De aici, Casa Scorpionului a fost dintotdeauna sinonima cu misterele si magia, cu forţa subconstientului si a emoţiilor ascunse, dar si cu moartea si renasterea. Sarpele, simbolul înţelepciunii si al vicleniei, asociat cu apa, ca si Scorpionul, întareste latura ascunsa a acestei zodii. În timp ce vulturul semnifi ca dorinţa de cunoastere si de marire, dincolo de puterile omului obisnuit.
Săgetatorul, evoluţia spirituală
Faimos pentru înţelepciunea lui, miticul Chiron, jumatate om, jumatate cal, a devenit simbolul nativilor Sagetatori, cutezatori si ambiţiosi. Reprezentat cu o tolba de sageţi pe umar, tragând cu arcul spre cer, centaurul simbolizeaza evoluţia omului de la o simpla creatura a naturii la fi inţa spirituala. Este, totodata, simbolul aspiraţiilor si al ambiţiei nemasurate, urmarind ţeluri mai presus de puterile sale. În lumea antica, dar si în timpurile medievale, arcasii erau o casta aparte, benefi ciau de educaţie si poziţii sociale înalte.
Capricornul, Sisiful zodiacului
Simbolul acestei zodii este o creatura imaginara, jumatate ţap, jumatate peste. Capricornul are ambiţia de a urca pe cele mai înalte culmi si de a coborî în cele mai întunecate ape, mereu nemulţumit, mereu cautând altceva, încercând sa ajunga mai departe decât toţi ceilalţi. Nativii sunt cei mai ambiţiosi si mai hotarâţi, pregatiţi sa îndure poveri grele pentru a-si atinge visul. Pe de alta parte, Capricornul este zodia iernii si a întunericului, în care Soarele îsi pierde din putere, iar timpul se masoara cu greutate. În Antichitate, era considerata Casa Morţii, dar azi el domina Casa relaţiilor sociale.
Vărsătorul, simbolul umanităţii
Omul care aduce apa vieţii este simbolul universal al Varsatorului, inclusiv în sistemele astrologice orientale. Vasul cu apa vie sau apa vieţii vesnice apare si în astrologia indiana si reprezinta sufletul omului, daruit de divinitate cu puterea de a se întoarce la viaţa sub o alta forma. Reîncarnarea, principiul de baza al religiilor hinduse, este un atribut al destinului uman. Pe de alta parte, omul care împarte apa simbolizeaza daruirea de sine, dragostea si compasiunea.
Peştii, imagini ale sufletului
Omenirea traverseaza acum Era Pestilor, care a început cu anul 1 si se va încheia în 2150. Aceste doua milenii au cunoscut ridicarea si marirea crestinismului, pestii fi ind simbolul secret adoptat de primii crestini, pentru a se recunoaste între ei. Pestii sunt un simbol al tacerii, dar si al pacii si armoniei între oameni. Ei sunt mesagerii marii, un univers mistic, plin de taine nebanuite, ve nerat în trecut. În zonele Mediteranei, unde oamenii erau profund legaţi de viaţa marii, pestii erau consideraţi simboluri ale sufl etului.