Progres major făcut de cercetători în medicină! După ce au încercat să reproducă rețeaua de vase de zânge folosind imprimante 3D, oamenii de știință s-au întors către natură pentru ajutor și au aflat că o frunză de spanac poate fi folosit drept țesut cardiac.
Concluziile complete ale profesorilor de inginerie biomedicală de la Worcester Polytechnic Institute vor fi anunțate în numărul din mai al revistei Biomaterials. Ceea ce se știe însă până atunci este că cercetătorii au reușit să transforme plantele în țesut. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că ”infrastructura” de transport a fluidelor este asemănătoare la plante și animale.
Astfel, pentru a transforma funza de spanac în țesut, cercetătorii au eliminat celulele plantei, apoi au trimis fluide și structuri asemănătoare cu celulele din sânge prin vasele frunzei.
„Mai avem multe de făcut, dar până acum lucrurile arată extrem de promițător”, spune Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală la Worcester Polytechnic Institute, citat de independent.co.uk.
Mai exact, cercetătorii ar urma să folosească această tehnică pentru a crea straturi multiple care să formeze, de exemplu, o porțiune de mușchi cardiac afectată de un infarct.