Chiar dacă nu toate afecțiunile mamare sunt maligne, identificarea timpurie a oricăror modificări poate face diferența în ceea ce privește tratamentul și prognosticul. Află de la dr. Aida Mihailovici, medic specialist Radiologie și Imagistică, supraspecializată în imagistica sânului, care sunt semnele care trag un semnal de alarmă și ce investigații poți face pentru un diagnostic rapid.
1. Durerea – durerea la nivelul sânilor este un simptom frecvent, dar de cele mai multe ori benign. Inflamațiile, edemele apărute din cauza fluctuațiilor hormonale după ovulație și chisturile mamare pot provoca dureri locale, mai intense înainte de menstruație. Rareori, cancerele mamare pot cauza o jenă persistentă în zona afectată.
2. Anomalii palpatorii: o formațiune palpabilă la nivelul sânilor poate indica prezența unui chist, a unei tumori sau a unei hipertrofii glandulare datorate edemului hormonal. Ecografia mamară este o metodă eficientă pentru diferențierea acestor structuri, însă în anumite cazuri sunt necesare investigații suplimentare, precum mamografia sau IRM-ul.
3. Scurgerile mamelonare. Scurgerile mamelonare spontane, bilaterale și neprovocate pot fi rezultatul unor dezechilibre hormonale, ca în cazurile cu creștere de prolactină, dar necesită evaluare mamară. Scurgerile unilaterale albe, galbene, maronii sau verzui pot semnala o afecțiune benignă, precum un papilom intraductal, sau o patologie malignă când cel mai adesea secreția devine sangvinolentă, seroasă sau cu fire hematice. Aceste secreții sunt recurente și necesită examinare citologică pentru a detecta celule atipice sau alte anomalii.
4. Mastita – aspectul inflamator al sânului, roșu, edematos, îl întâlnim în doua situații majore : Mastita infecțioasă, cu sânul cald și dureros, fără semne imagistice sugestive pentru neoplazie. Mastita carcinomatoasă, asociată unor cancere agresive, de obicei este indoloră (nedureroasă) și prezintă semne imagistice sugestive pentru malignitate.
5. Eroziunea mamelonară – apariția unei mici eroziuni la nivelul mamelonului, cu aspectul unei răni umede, cu evoluție progresivă, care nu se vindecă și nu face cruste, semnalează boala Paget a sânului, o neoplazie rară și agresivă.
6. Pruritul (senzația de mâncărime) persistent într-o zonă a sânului poate semnala prezența unei tumori a sânului.
7. Formațiunile palpabile la nivel axilar sunt bine vizualizate și diferențiate ecografic, putand fi :
- Ganglioni limfatici normali sau hipertrofici, fără semne patologice.
- Adenopatii inflamatorii sau suspecte pentru malignitate.
- Glandă mamară accesorie, formațiuni adipoase, chisturi sau tumori.
“Absența completă a simptomelor este situatia cea mai frecvent întâlnită în asociere cu prezența tumorilor care de obicei cresc „în liniște”, bine acoperite de structuri normale, astfel încât decelarea lor palpatorie poate fi tardivă, abia la dimensiuni mari”, menționează dr. Aida Mihailovici.
Pentru depistarea precoce este recomandabil controlul ecografic periodic, iar după vârsta de 40 de ani în asociere cu mamografia.
Iar pentru doamnele având rude apropiate diagnosticate cu cancer mamar, ovarian, endometrial sau de colon, în special la vârste tinere, este recomandabilă evaluarea riscului genetic pentru mutațiile BRCA1 și BRCA2, cancerele cu componentă genetică rămânând însă un procent mic din totalitatea cazurilor.