În ceea ce privește trendul destinațiilor frecventate de turiști acesta este dat de multe ori de anumite filme extrem de populare sau de influencerii care promovează pe rețelele de socializare anumite locații.
În ultimii 10 ani, mai multe destinații turistice au ajuns să fie efectiv distruse din cauza numărului prea mare de turiști care le-au luat cu asalt, srie Business Insider.
Vă prezentăm o listă cu destinațiile care au fost distruse de turiști în ultimul deceniu și pentru care se atrage un semnal de alarmă privind pericolul în care se află.
Islanda a fost mereu o destinație turistică importantă, dar filmarea aici a unor pelicule precum „Game of Thrones” sau „Star Wars” a atras în ultimii ani un număr mult mai mare de turiști. În prezent există motive de îngrijorare cu privire la impactul pe care îl va avea asupra mediului a creșterii numărului de turiști.
Insulele grecești precum Santorini și Mykonos sunt create parcă pentru a fi decorul unor fotografii virale postate pe Instagram. Numărul turiștilor care ajung aici pentru fotografiile ideale a crescut atât de mult încât unii localnici spun că, în prezent, pentru a avea o experiență greacă autentică, ar trebui să eviți aceste două insule.
Ibiza înseamnă soare, nisip, surf, cluburi și mulțimi de oameni. Așa a fost de o perioadă lungă de timp, dar în ultimii zece ani s-a ajuns ca numărul turiștilor ajunși aici să fie atât de mare, încât cei care pleacă de aici recomandă oricui ajunge pe insulă să opteze pentru localitățile care nu au baruri și cluburi de noapte.
O vizită în Bali în aceste zile se simte din ce în ce mai puțin ca o experiență indoneziană. Există o glumă printre unii oameni din Australia și Noua Zeelandă că insula indoneziană Bali este „Sydney de Nord”.
Machu Picchu, descoperit abia în anul 1911, a ajuns să fie atât de frecventat de turiști încât autoritățile au stabilit o limită a numărului de persoane care pot urca zilnic aici. Se vând 2.500 de bilete în fiecare zi, prețul este de 50 de dolari pentru o persoană, iar rezervările trebuie făcute din timp.
Everestul, cel mai înalt vârf din lume, are probleme serioase cu supraaglomerarea. Unsprezece oameni au murit în sezonul de escaladă din acest an pe Everest și sute au ajuns până în vârf. Dar pe lângă aceștia, alte mii de alpiniști amatori ajung până în tabăra de bază, lăsând în urmă câteva tone de gunoi și deșeuri umane. Așa se face că cel mai înalt munte din lume a ajuns să fie unul dintre cele mai poluate locuri.
Dubaiul este fără îndoială cea mai populară destinație turistică din Orientul Mijlociu, iar orașul este unul dintre cele mai vizitate din toată lumea. Acest lucru a făcut ca turiștii să cheltuie aici în medie 553 de dolari pe zi, aproape dublu față de următoarea cea mai scumpă destinație din lume, Paris – 296 dolari.
Petra din Iordania, este o destinație devenită celebră datorită filmului Indiana Jones. Astăzi, însă, vestigiile de aici sunt luate cu asalt de mii de turiști care pun în pericol fragilitatea locului.
Veneția, Italia, este primul loc la care se gândesc mulți oameni când aud cuvântul „turism”. S-a scris atât de mult despre numărul prea mare de turiști care ajung în orașul italian, încât cei doi termeni au devenit practic sinonimi.
Lacul celor Patru Cantoane din Elveția este considerat drept paradisul pentru mulți, dar în timpul verii, în dreptul localității Lucerna a ajuns să fie catalogat pe majoritatea site-urilor de specialitate drept ”supraaglomerat” și se recomandă evitarea sa.
Dubrovnik a fost locația de filmare pentru Kings Landing pentru „Game of Thrones” – și după aceea a localitatea a fost luată cu asalt de hoardele de turiști cu smartphone-uri și selfiestick-uri. Localnicii sunt exasperați de numărul mare de turiști și își doresc să revină la liniștea dinaintea celebrului serial.
Berlinul a fost catalogat de un fost primar al său drept „sărac, dar sexy”. Iar acest lucru se vede din numărul mare de turiști care iau cu asalt capitala germană pentru festivalurile de aici și care urmăresc să se distreze la festivalurile organizate aici pe perioada verii.
Maldivele au devenit sinonime cu vacanțele tropicale de lux, însă toate aceste bungalouri construite pe apă și pline de turiști au un impact negativ asupra mediului. În plus se vorbește tot mai mult despre felul în care va fi afectat arhipelagul de schimbările climatice și creșterea nivelului mării.
Plaja La Pelosa, din nord-vestul Sardiniei, este atât de aglomerată încât oficialii intenționează să înceapă să perceapă o taxă de intrare. În prezent peste 6.000 de persoane vizitează plaja în timpul zilei, în lunile de vară.
Golful Maya din Thailanda, făcut faimos de filmul „The Beach” cu Leonardo DiCaprio, a ajuns să aibă atât de mulți turiști încât fost închis din această cauză și nu mai poate fi vizitat până în 2021. Maya Bay a ajuns să aibă până la 5.000 de turiști pe zi, iar acest lucru avea un efect negativ asupra recifurilor de corali.
Hallstatt, Austria, este un alt loc care a atras mulțimile din cauza Instagram-ului. Dar, în ciuda clădirilor adorabile și a peisajului natural al Hallstatt, ce care ajung aici au ajuns să constate că nu există spațiu, liniște și pace.
Taj Mahal din India se luptă, de asemenea, cu un aflux în creștere a vizitatorilor. Pentru a încerca să reducă supraaglomerarea, autoritățile au introdus amenzi pentru persoanele care stau prea mult la Taj Mahal. Prețurile biletelor au fost, de asemenea, majorate, dar până acum aceste măsuri nu par să dea rezultate și locația este în pericol.
Mulțimile care merg să se pozeze pe scările din Bronx, New York, făcute faimoase de „Joker”, au ajuns să perturbe viața localnicilor. Cei care locuiesc în zonă și trec zilnic pe aceste scări pentru a merge la muncă de exemplu, au ajuns să fie exasperați de turiști, iar cineva a început chiar să arunce cu ouă în cei care își făceau poze pe scări.
Olanda se dorește a fi un lider în promovarea sustenabilității – așa că semnul „Eu Amsterdam” a fost eliminat pentru a încerca să influențeze turismul de masă. De asemenea, într-o încercare de a descuraja turismul în orașul celebrul District Roșu va fi închis din 2020.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!