La eveniment au participat, printre alții, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, dar și Ladislau Ritli, ministru al Sănătății în perioada 2009 – 2012, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege a stârnit deja multe controverse, împărțind lumea în două tabere, în special în ceea ce priveşte obligativitatea imunizării copiilor.
Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că vaccinarea este singura metodă de prevenire a bolilor infecţioase transmisibile.
În cadrul acestui eveniment, ministrul Florian Bodog a afirmat că își dorește crearea unui cadru foarte bun pentru imunizarea copiilor, adăugând că nimeni nu va fi obligat să fie vaccinat, deși, în opinia sa, vaccinul este precum botezul, pentru copil.
„Îmi doresc să avem copii sănătoși, (…) să asigurăm copiilor noștri cel mai de preț dar pe care îl putem asigura — imunitatea și am citit undeva că vaccinul este ca și botezul pentru copil. În situația în care suntem credincioși și ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu-l vaccinăm”, a afirmat Bodog.
Acesta a precizat că își dorește crearea unui cadru foarte bun pentru imunizarea copiilor, adăugând că nimeni nu va fi obligat să fie vaccinat.
„Vreau să asigur pe toată lumea, am mai spus acest lucru, dar se pare că nu s-a înțeles — nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, adică nu vom lua copiii cu Poliția sau cu arcanul să-i ducem la vaccinare. Părintele are dreptul să refuze, însă în situația în care refuză are și obligația să-și asume acest refuz în situația în care, Doamne ferește, copilului i se întâmplă ceva”, a spus Bodog.
Ministrul este convins că dezbaterile legate de legea vaccinării vor continua.
„După cum ați văzut, în sală sunt mai mult anti-vacciniști, decât pro-vacciniști. (…) Niciunul dintre cei prezenți în sală nu cred că este împotriva sănătății copiilor; fiecare dintre noi însă vedem altfel lucrurile. Eu cred că aceste dezbateri publice vor continua. După cum știți, legea va intra într-o procedură de dezbatere și la Parlament, în cele două comisii de sănătate. De altfel, nici nu am făcut nicio presiune ca legea să meargă mai repede decât este traiectul democratic al unei legi”, a susținut Bodog.
De altfel, timp de trei ore, dezbaterea legată de legea vaccinării a stârnit discuții aprinse, în contradictoriu, cu scandări, aplauze și chiar afișări de pancarte.
Cei prezenți, majoritatea reprezentanți ai Coaliției pentru Sănătate din București și din țară — unii dintre aceștia mame cu copii în brațe, care acuzau apariția unor reacții secundare în urma administrării unor vaccinuri — exprimându-se „împotriva obligativității vaccinării” și susținând că „vaccinul este un drept și nu o obligație”.
De cealaltă parte a “baricadei”, Adrian Streinu-Cercel, Ladislau Ritli, reprezentanți ai Organizaiei Mondiale a Sănătății (OMS), ai Agenției Naționale a Medicamentului sau de la Asociația „Mame pentru Mame” au susținut necesitatea elaborării unui astfel de act normativ.
Dezbatere cu scântei pe tema legii vaccinării.”Ups! Nu sunteți vaccinați!”
La un moment dat, profesorul Adrian Streinu-Cercel a pus o întrebare care a înfuriat sala, potrivit dcnews.ro.
„Vreau să vă pun o întrebare: câți dintre dumneavoastră, cei prezenți în sală, nu sunteți vaccinați? Ups! Nu sunteți vaccinați!”, a zis profesorul, moment în care sala a izbucnit. Streinu-Cercel abia a putut să-și susțină punctul de vedere din cauza gălăgiei.
„Nu m-ați înțeles. Dumneavoastră care sunteți aici și ați fost vaccinați nu ați pățit absolut nimic. Constat că toată lumea din această sală este vaccinată”, a adăugat medicul. Apoi cineva a spus: „NU, eu nu sunt vaccinată. Trăiască mama!”.
Streinu-Cercel a replicat: „Înseamnă că aveți niște receptori care se ascut în momentul în care microorganismele vin către dumneavoastră”.
La final, profesorul Streinu-Cercel a declarat că singurul cuvânt care a reieșit din dezbateri a fost „obligativitatea sau lipsa obligativității cu privire la vaccinare”.
„Lucrurile în vaccinologie sunt grave, dacă nu se practică vaccinologia. Și istoria ne-a arătat că am avut epidemii de poliomielită și am avut o sumedenie de persoane care au rămas infirme; multe dintre ele s-au prăpădit; că am avut alte zone în care rujeola a făcut prăpăd și acum văd că rujeola revine în actualitate; am avut probleme cu tetanosul, acum nu mai avem tetanos, slavă Domnului, dar nu știu ce așteptăm! Cred că așteptăm să ne întoarcem la bacilii telurici”, a spus Streinu-Cercel.
În opinia acestuia, „se va decide, în final, dacă vaccinarea este obligatorie sau nu”.
„Însă toată lumea trebuie să știe că noi vorbim aici de o politică de sănătate publică și sănătatea publică se realizează prin acte normative. Și atunci când o autoritate de sănătate publică ia o decizie își și asumă toate riscurile acestei decizii, inclusiv a unor efecte adverse. (…) Gândiți-vă că, în România, se vaccinează, într-un an, o cohortă de 200.000 de copii. Despre asta vorbim. Aici, în sală, avem o singură categorie de părinți, cea a părinților care se pare au avut probleme cu copiii, posibil legate de actul vaccinal. Atâta tot. Dar nu se poate face așa legislație”, a completat Streinu-Cercel.
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, pe 10 aprilie, proiectul legii vaccinării, act normativ care stabilește cadrul legal de vaccinare, dar și de achiziționare a vaccinurilor și care fusese anunțat încă din anul 2015.
„În vederea asigurării dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, se precizează în expunerea de motive.
De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atribuțiile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul de realizare a activităților de vaccinare, instituții publice și societate civilă.
„Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinților și stabilirea unei relații de încredere între medic și pacient, respectiv părinții, în acest caz, dar și rolul statului în asigurarea și garantarea sănătății la nivel populațional”, se mai explică în expunerea de motive.
FOTO: dcnews.ro
Citește și Legea Vaccinării: Amenzi de până la 2.500 de lei pentru părinţi
Ministrul Sănătății: Legea vaccinării este finalizată
Legea vaccinării va fi făcută publică în următoarele săptămâni