Păstrăv la cuptor
Ingrediente: 4 păstrăvi medii, două lămâi mari, o lingură de oţet, două linguri de piper verde boabe, 75 g margarină, sare, piper măcinat alb şi negru.
Preparare: peştele se curăţă şi se spală, iar piperul verde se zdrobeşte în mojar. Se topesc 50 g de margarină şi se pun în tava de copt, se adaugă oţetul, piperul verde mărunţit, piperul negru şi cel alb şi sarea. Se omogenizează bine amestecul, apoi se tăvălesc prin el păstrăvii. Tava se dă la cuptor pentru 15 minute, după care se scoate şi se adaugă sucul de la o lămâie, rondele de lămâie şi restul de margarină. Peştele gătit astfel se serveşte cu cartofi natur şi vin alb.
Ciorbă
Ingrediente: 500 g peşte (file de somon sau de crap), un cartof mare, un morcov, două cepe albe, o legătură de pătrunjel, sare, două frunze de dafin, sucul de la o lămâie.
Preparare: peştele şi legumele se curăţă şi se spală. Se pune peştele într-o cratiţă, se acoperă cu apă, se adaugă o ceapă tăiată bucăţi mari şi frunzele de dafin şi se dă la fiert. Când începe să clocotească, se dă focul mic şi se lasă cam 20 de minute. Apoi, peştele se strecoară şi se lasă la răcit. Se păstrează apa şi se pune la loc pe foc. Se taie cartofii, morcovii şi o jumătate de ceapă cubuleţe şi se adaugă în apă. Când începe să fiarbă, se acoperă cu un capac şi se mai lasă 30-40 de minute. Se curăţă peştele de oase, se rupe în bucăţele şi se adaugă în ciorbă, după ce au fiert legumele. Se acreşte cu sucul de lămâie. Pătrunjelul şi a doua jumătate de ceapă, tăiată mărunt, se pun când ciorba este gata.
Pastă aperitiv
Ingrediente: o conservă de ton, 250 g margarină tartinabilă, 100 g peşte afumat, un ardei gras, zeama de la jumătate de lămâie, două fire de praz, sare, piper.
Preparare: se amestecă într-un bol tonul scurs, margarina, peştele afumat şi zeama de lămâie. Se adaugă ardeiul şi prazul tocate mărunt, apoi sare şi piper după gust. Se serveşte pe felii de pâine. Se poate orna cu ceapă verde.
Chiftele
Ingrediente: 4 fileuri de păstrăv (600 g), 3 morcovi, un cartof, 3-4 frunze de salată, 4-5 fire de pătrunjel, sare, piper, o linguriţă de curry, un praf de chilli, făină, ulei de măsline.
Preparare: peştele se prăjeşte într-o tigaie cu puţin ulei de măsline, sare şi piper, pe ambele părţi, cam 10 minute, la foc mic. Cartoful şi morcovii se curăţă, se taie bucăţele şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare până se înmoaie. Peştele fript se scoate pe un fund de lemn şi se curăţă de piele şi de oase, după care se mărunţeşte. Într-un bol se amestecă salata tocată, peştele şi legumele. Se condimentează cu sare, piper, chilli şi curry şi se pasează. La sfârşit, se adaugă pătrunjelul tocat. Se ia cu o lingură din compoziţie şi se formează în palmă chiftele care se dau prin făină. Se prăjesc în ulei, la foc mic, până se fac aurii.