De Crăciun, de pe masă nu pot lipsi platoul cu sarmale, friptura de porc, cârnaţii şi multe alte bunătăţi. De asemenea, alcoolul este consumat în cantităţi mult mai mari ca de obicei. Pentru a evita apariţia unor neplăceri provocate de consumul în exces al unor alimente grase sau al alcoolului, este bine să nu exageraţi. Iată ce trebuie să ştiţi atunci când vreţi ca masa de Crăciun să nu vă afecteze sănătatea:
√ carnea de porc grasă trebuie consumată în cantităţi moderate de cei care suferă de afecţiuni biliare (dischinezie biliară), dar şi de cei care au probleme cu greutatea (obezi), sau care au colesterolul crescut. În acest caz, preferabil ar fi să gătiţi carnea de porc la grătar sau să o fierbeţi;
√ pe copii îi puteţi lăsa să mânânce carne de porc şi murături, dar nu în exces;
√ dacă aveţi afecţiuni gastro- intestinale sau suferiţi de ulcer gastro-duodenal activ (acut), nu este bine să mâncaţi murături. De asemenea, dacă aveţi gastro-duodenită sau suferiţi de unele afecţiuni inflamatorii intestinale aflate în puseu evolutiv, sau suferiţi de ulcer duodenal cronic, de gastrite cronice, sau de colitele cronice, este indicat să evitaţi consumul alimentelor acre. În aceste cazuri, consumaţi murături în cantităţi mici şi niciodată pe stomacul gol. Pentru a înţelege mai bine ce se petrece în organism când mâncam “acrituri”, e bine să ştiţi că acestea cresc aciditatea gastrică şi astfel se diminuează puterea de apărare a mucoasei. Se poate ajunge chiar la ulcer acut;
√ persoanele în vârstă pot consuma murături, dar nu excesiv, deoarece acestea au mucoasa gastrică mai sensibilă;
√ dacă puteţi alege între murăturile în oţet şi cele în saramură, ar fi bine să optaţi pentru cele în saramură, care sunt tolerate de stomac;
√ evitaţi murăturile în saramură care au condimente. Acestea trebuie consumate cu precauţie în cazul copiilor şi al bătrânilor;
√ dacă aveţi afecţiuni hepatice (hepatită, ciroză, ulcere, gastrite), este bine să consumaţi alcool cu măsură. În funcţie de stadiul bolii, consumul de alcool trebuie redus parţial sau eliminat. Băuturile spirtoase, care au peste 40% alcool, nu sunt recomandate dacă suferiţi cu stomacul sau cu ficatul;
√ vinul roşu este interzis persoanelor diabetice, deoarece conţine o cantitate mai mare de zahăr, iar acesta ridică mult nivelul glicemiei;
√ cei care sunt dependenţi de insulină, trebuie să se ferească de cozonaci şi torturi;
√ pentru a evita orice îmbolnăvire a stomacului şi pentru a nu strica frumuseţea Sărbătorilor, nu combinaţi alcoolul cu mâncărurile “grele” (sosuri, prăjeli, rântaşuri) şi cu murăturile.